Ενήμερος για το Κυπριακό ο νέος ΓΓ του ΟΗΕ

Ο νέος ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες έχει ενημερωθεί για το φάκελο του κυπριακού, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Στεφάν Ντουζαρίκ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των ανταποκριτών του διεθνούς οργανισμού.

Ο κ. Ντουζαρίκ επανέλαβε τη χθεσινή γραπτή δήλωση του εκπροσώπου της αποστολής καλών υπηρεσιών στη Λευκωσία και καθώς οι επόμενες συνομιλίες θα διεξαχθούν υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσιών του νέου γενικού, ρωτήθηκε αν ο κ. Γκουτιέρες θα συμμετάσχει σ’ αυτές, αν ενημερώθηκε για τις διαπραγματεύσεις από τον ειδικό σύμβουλο και αν ο κ. Έιντε θα παραμείνει στα καθήκοντά του.

«Σε σχέση με το ποιος θα παραμείνει στα καθήκοντά του με τη νέα διοίκηση, αυτή η ερώτηση πρέπει να τεθεί στην επερχόμενη ομάδα. Είναι λίγο πρόωρο να πει κανείς τι θα κάνει ο νέος ΓΓ. Είναι μέρος του μεταβατικού σχεδιασμού».

Ο κ. Ντουζαρίκ είπε πως από την πλευρά του σημερινού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, έχουν γίνει εκτενείς ενημερώσεις προς τον κ. Γκουτιέρεζ, «ιδιαίτερα για εκείνα τα πολιτικά θέματα τα οποία βρίσκονται σε κρίσιμο και ευαίσθητο σημείο, όπως είναι το κυπριακό. Ο ΓΓ Μπαν γκι-Μουν, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, είναι αποφασισμένος να διασφαλίσει ότι δεν πρόκειται κάτι να πάει άσχημα (no ball is going to be dropped) στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Προφανώς καλωσορίζει σθεναρά τα πολύ θετικά νέα που ακούμε για την Κύπρο, ότι οι δύο ηγέτες προτίθενται να επιστρέψουν στη Γενεύη. Είναι θέμα το οποίο ο κ. Μπαν παρακολουθεί πολύ στενά. Είναι αναμεμειγμένος, πήγε στο Μοντ Πελεράν και είμαστε ευτυχείς που είδαμε αυτή την τελευταία εξέλιξη».

Στο ερώτημα αν ο ειδικός σύμβουλος Εσπεν Μπαρθ Έιντε προτίθεται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις στις συνομιλίες, τις αμέσως επόμενες ημέρες, ο κ. Ντουζαρίκ είπε πως θα επανέλθει στο θέμα, αφού ελέγξει με το γραφείο του κ. Έιντε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy