Ενημέρωσε Μπάιντεν για Κυπριακό ο ΠτΔ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα αργά το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζο Μπάιντεν.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον κ. Μπάιντεν για τις προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου με στόχο την επίλυση του Κυπριακού. Επανέλαβε την πολιτική του βούληση, έτσι ώστε μέσα από ένα ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο να δημιουργηθούν εκείνες οι προοπτικές για θετική κατάληξη.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο για την προστιθέμενη αξία που μπορούν να προσδώσουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στη διαπραγματευτική διαδικασία και στις προσπάθειες για επίτευξη του στόχου της επανένωσης και του τερματισμού του απαράδεκτου στάτους κβο.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε το ενδιαφέρον της Αμερικανικής Κυβέρνησης, αλλά και του ιδίου προσωπικά, για την επανέναρξη των συνομιλιών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

Σημείωσε, την ίδια στιγμή, τη θετική προσέγγιση των ΗΠΑ προς τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και εξέφρασε την ετοιμότητα τόσο της Αμερικανικής Κυβέρνησης όσο και του ιδίου προσωπικά να προσφέρουν στην όλη διαδικασία προς επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν συζήτησαν, επίσης, θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Αναφορές και στην ουκρανική κρίση

Αναφερόμενος στη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι συζήτησαν για την διαδικασία διευθέτησης του προβλήματος, τις διμερείς σχέσεις και τη Ρωσο-ουκρανική σύγκρουση.

«Ο Αντιπρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία αξιοποίησης της ευκαιρίας να εργαστούν με το νεοεκλεγέντα Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, για ολοκλήρωση της διευθέτησης το συντομότερο δυνατόν, για επανένωση της Κύπρου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία είναι για το συντριπτικό συμφέρον όλων των Κυπρίων», αναφέρει η γραπτή ανακοίνωση.

Αναφορικά με τα διμερή, γράφει ότι «ο Αντιπρόεδρος και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συμφώνησαν να συνεχίσουν την ενδυνάμωση του στρατηγικού συνεταιρισμού, στην εμβάθυνση και διεύρυνση των περιοχών διμερούς συνεργασίας».

Τέλος, σε σχέση με το Ουκρανικό, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της διατήρησης της διατλαντικής αλληλεγγύης και υποστήριξης για την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy