Ενημέρωση, δράση-αντίδραση και ανατροπή

Της Κούλλας Πάζουρου*

Η ανεργία, η φτώχεια, η κοινωνικοοικονομική και περιβαλλοντική υποβάθμιση δεν αποτελούν ξεχωριστές ενότητες, αλλά τις όψεις του ίδιου προβλήματος που ονομάζεται καπιταλισμός. Βιομηχανοποίηση, αλόγιστη εκμετάλλευση φυσικών πόρων της γης, επεκτατικές πολιτικές, εξυπηρέτηση συμφερόντων του κεφαλαίου, όλα επιφέρουν αρνητικές συνέπειες τόσο στο περιβάλλον όσο και στον άνθρωπο.

Πώς μπορούμε να ανατρέψουμε τις σε βάρος μας συνθήκες; Πρωταρχικός στόχος στον αγώνα μας θα πρέπει να είναι η πάλη ενάντια στον καπιταλισμό και τις συνέπειές του που επηρεάζουν άμεσα και το περιβάλλον. Κρίνεται αναγκαία η διαφώτιση και η διαπαιδαγώγηση των νέων και της ευρύτερης κοινωνίας σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Ενημέρωση και συζήτηση για τις περιβαλλοντικές προεκτάσεις τόσο στην πολιτική όσο και στην οικονομία. Οφείλουμε να ενημερωνόμαστε, να αντιδρούμε και να αγωνιζόμαστε ως κοινωνία τόσο σε διεθνές όσο και σε τοπικό επίπεδο. Η συσχέτιση των περιβαλλοντικών θεμάτων με την παιδεία, τον πολιτισμό, τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και βάσεις, καθώς και με το Κυπριακό, θα πρέπει να αποτελούν βασικές θεματικές προβληματισμού.

Ενδεικτικά σε αυτό το άρθρο θα ήθελα να αναφερθώ σε πολιτικές και μέτρα που έχουν άμεσο περιβαλλοντικό αντίκτυπο και επηρεάζουν τους πολίτες της κοινωνίας μας.

Αντίθετους και αντιδραστικούς θα πρέπει να μας βρίσκουν, ως ενεργοί πολίτες, πολιτικές όπως η συρρίκνωση προστατευόμενων περιοχών βιοτόπων της Κύπρου, εκείνων του Ακάμα, των Αλυκών Ακρωτηρίου Λάρνακας και του Κάβο Γκρέκο, που σκοπό έχουν να εξυπηρετήσουν συμφέροντα ιδιωτών μεγαλογαιοκτημόνων. Οι βιότοποι αποτελούν οικοσυστήματα με τεράστια αποθέματα χλωρίδας και πανίδας και η συρρίκνωσή τους θα επιφέρει με μαθηματική ακρίβεια και την αρνητική αλλοίωση ή και αφάνισή τους. Νομοσχέδια των εκάστοτε κυβερνήσεων που σκοπό έχουν να παραχωρήσουν τις παραλίες σε ιδιώτες για εκμετάλλευση ή για την ανάπτυξη τεράστιων κατασκευαστικών έργων, θα πρέπει επίσης να μας προβληματίζουν. Η μη σωστή διαχείριση και κατανομή των φυσικών πόρων είναι απόρροια οικονομικών και κοινωνικών συστημάτων που ανάμεσα σε άλλες αρνητικές συνέπειες επιβαρύνουν και το περιβάλλον.

Για την ανάπτυξη περιβαλλοντικής δράσης θα πρέπει να κατοχυρώσουμε πολιτικές προς την κατεύθυνση αυτή και να επικροτήσουμε τον αειφόρο σχεδιασμό. Αειφόρο, που σημαίνει ότι θα εξασφαλίζει και στις επόμενες γενιές θετικά αποτελέσματα, άρα και μειωμένες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις. Απαιτήσεις μας θα πρέπει να είναι, για παράδειγμα, η αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών με αύξηση των δρομολογίων των λεωφορείων, με πρόσθετες βραδινές διαδρομές και φθηνότερα κόμιστρα. Η επέκταση δημόσιων πάρκων, χώρων πρασίνου, αθλητικών χώρων καθώς και η επέκταση ποδηλατοδρόμων στις πόλεις μας με τη δημιουργία πάρκων (χώρων) με πρόσβαση σε ζώα. Συνθήκες άνεσης και μέτρα ασφάλειας και υγείας σε όλους τους χώρους εργασίας, δημόσιες εγκαταστάσεις και σχολεία θα πρέπει να αποτελούν απαίτησή μας.

Η ανακύκλωση, η διαχείριση των αποβλήτων, η αέρια χερσαία και θαλάσσια ρύπανση είναι ευαίσθητα περιβαλλοντικά θέματα που δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους. Η ορθή περιβαλλοντική διαχείριση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου με θέσπιση αυστηρών μέτρων στα θέματα μόλυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Έμφαση πρέπει να δοθεί και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με ιδιαίτερη αναφορά στην ηλιακή ενέργεια που βρίσκει μεγάλο πεδίο εφαρμογής και ανάπτυξης τεχνολογιών στον τόπο μας.

Όραμα και δράση για την προστασία του περιβάλλοντος χρειάζεται ο τόπος μας και δεν θα πρέπει να μείνουμε αμέτοχοι σε αυτό τον αγώνα.

* Υπεύθυνη Κεντρικού Γραφείου Περιβάλλοντος ΚΣ ΕΔΟΝ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy