Ενημέρωση ευρωβουλευτών για Κυπριακό από Τ/κ «βουλευτές»

Επιστολή προς όλους τους Ευρωβουλευτές, όλων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό έδωσαν σε εκπροσώπους των ομάδων οι τρεις Τ/κ «βουλευτές» που βρίσκονται στις Βρυξέλλες, με την τ/κ «κοινοβουλευτική» αντιπροσωπεία να συμμετέχει και σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για το Κυπριακό.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε ανακοίνωση της «βουλής» αναφέρεται ότι οι τρεις Τ/κ «βουλευτές», οι Χασάν Τατσόι από το ΚΕΕ, Αρμαγάν Τζιαντάν από το ΡΤΚ και Ζεκί Τσελέρ από το ΚΚΔ, στο πλαίσιο γεύματος  ενημέρωσαν για το Κυπριακό διπλωμάτες που ασχολούνται με το θέμα από τις μόνιμες αντιπροσωπείες στην ΕΕ των χωρών Γερμανία, Σουηδία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Εσθονία, Σλοβενία και Κροατία.
 
Με τους Ευρωβουλευτές, τους αρμοδίους της Κομισιόν για τους Τ/κ και εκπροσώπους χωρών μελών της ΕΕ συζήτησαν επίσης, όπως αναφέρεται, τους λόγους για τους οποίους απέτυχε η Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά και το ότι η διαδικασία πρέπει και πως θα συνεχισθεί από δω και πέρα.
 
Οι Τ/κ «βουλευτές» ενημέρωσαν τους συνομιλητές τους και για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό προς τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ και μετέφεραν επίσης, προστίθεται, τις «ανησυχίες» της τ/κ πλευράς όσον αφορά θέματα των σχέσεων της ΕΕ με τους Τ/κ αλλά και την επιτάχυνση της διαδικασίας εναρμόνισής τους με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
 
Έδωσαν δε όπως αναφέρεται συνεντεύξεις στο περιοδικό Politico και την εφημερίδα EuObserver.
 
Εξάλλου, όπως επίσης μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε ανακοίνωση του ΡΤΚ αναφέρεται ότι η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για το Κυπριακό διοργανώθηκε από την Κάτι Πίρι, εισηγήτρια του ΕΚ για την Τουρκία, που ανήκει στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Μιλώντας σε αυτή τη συζήτηση ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος, Αρμαγάν Τζιαντάν ανέφερε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματός του, ότι το ότι δεν επετεύχθη ένα αποτέλεσμα στο Κράν Μοντανά ήταν μια ακόμη απογοήτευση και σημείωσε πως για πρώτη φορά σε μια διεθνή διάσκεψη συζητήθηκαν στο Κυπριακό όλα τα κεφάλαια ως ένα πακέτο. Υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αντί να επικεντρωθεί σε μια λύση, ήταν εμφανές ότι ακολουθούσε μια στρατηγική στραμμένη προς τις Προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου.
 
Ο Τζιαντάν αναφέρθηκε στο πλαίσιο που είχε θέσει στο Κραν Μοντανά ο ΓΓ του ΟΗΕ και είπε ότι για τους Τ/κ είναι πολύ σημαντικά θέματα η πολιτική ισότητα, η εκ περιτροπής προεδρία, η αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις και το να είναι η συμφωνία βιώσιμη πολιτικά και οικονομικά.
 
Στο θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων, ο Τ/κ «βουλευτής» είπε ότι η τουρκική πλευρά ήταν εποικοδομητική και έκανε ανοίγματα λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες ασφάλειας και στις δύο πλευρές, αλλά – ανέφερε – η σκληρή στάση των Ε/κ ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας για να μην φτάσουμε σε μια λύση.
 
Ο «βουλευτής» του ΡΤΚ είπε πως η συνέχιση της μη λύσης δεν ωφελεί κανέναν και η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να αρχίσει το συντομότερο και πάλι, εντός του πλαισίου που έθεσε ο κ. Γκουτέρες και υπενθύμισε – όπως αναφέρεται – τις υποσχέσεις που έδωσε προς τους Τ/κ η ΕΕ, κάνοντας λόγο στις έξι θέσεις Ευρωβουλευτών που έχει σφετεριστεί, κατά την έκφρασή του, η ε/κ πλευρά. Ευχαρίστησε τέλος την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών που αναγνωρίζει στους Τ/κ το δικαίωμα να μιλούν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy