Ενημέρωση κοινού για τις διαπραγματεύσεις

Του Σπύρου Χατζηγρηγορίου*

Την ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 11 Φεβρουαρίου 2016, ενώπιον της Βουλής με ταυτόχρονη ενημέρωση του κοινού ακολούθησε πολλή δημόσια συζήτηση για το αν και κατά πόσον η ενημέρωση ήταν ικανοποιητική ή ελλιπής.

Στη συνέχεια τέθηκε το ερώτημα εάν η ενημέρωση σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ήταν ευχή ή κατάρα. Θα ήθελα να εκφράσω την άποψη ότι η ενημέρωση είναι ταυτόσημη έννοια με τη γνώση και η γνώση είναι τροφή της ψυχής και του νου. Είναι επίσης συνώνυμη με την ανθρώπινη δύναμη, ενώ η άγνοια είναι η πηγή πολλών κακών. Η ενημέρωση του κοινού σχετικά με το στάδιο των διαπραγματεύσεων είναι θεμελιώδους σημασίας, ειδάλλως καλούμαστε να σχηματίσουμε γνώμη σχετικά με τις ενέργειες των πολιτικών μας εκπροσώπων, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στο τι μπορούμε να υποθέσουμε ότι συζητούν.

Οι πολιτικές αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στη γνώση και στη σοφία και όχι στην άγνοια και σε εικασίες. Στον σύγχρονο κόσμο η ομοσπονδία, ως πολιτική ιδέα, και ως σύστημα διακυβέρνησης, έχει γίνει πιο σημαντική γιατί εξελίσσεται ως θετική πολιτική συγκρότηση σε πολυπολιτισμικές και πολύγλωσσες κοινωνίες. Υπάρχουν σήμερα στον κόσμο 28 ομοσπονδιακά κράτη και περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει υπό ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης.

Πιστεύω ότι η απουσία έγκυρων πληροφοριών δημιουργεί ασάφειες και αβεβαιότητες για το τι συζητείται στις δικοινοτικές διαπραγματεύσεις. Η άποψή μου είναι ότι οι πολιτικοί μας ηγέτες έχουν καθήκον να διαβεβαιώνουν τους πολίτες ότι η λύση που επιδιώκουν δεν θα αφήνει περιθώρια για επιστροφή στο παρελθόν και ότι θα είναι μια win-win κατάσταση για όλους τους Κυπρίους. Οι ηγέτες δεν πρέπει συνεχώς να διαβεβαιώνουν το λαό ότι αγωνίζονται για μια λύση, η οποία θα εξασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλο το λαό της χώρας μας.

Οταν λέω ότι οι ηγέτες μας μπορούν να ενημερώνουν το κοινό σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, δεν θέλω να εννοηθεί ότι θα αποκαλύπτουν εμπιστευτικές πληροφορίες ή πληροφορίες που μπορούν να δυσκολεύουν τις διαπραγματεύσεις ή τους συνομιλητές κατά την εκτέλεση της αποστολής τους. Αναμένεται ότι η συμφωνία της λύσης θα προβλέπει ότι ο τουρκικός στρατός θα εγκαταλείψει την Κύπρο και οι Κύπριοι θα αφεθούν να ζήσουν σε αρμονία και ειρήνη για πάντα.

Το γεγονός ότι ορισμένοι πολιτικοί και ορισμένοι πολιτικοί συγγραφείς κατά καιρούς έχουν εκφράσει αντιφατικές και παραπλανητικές δηλώσεις σχετικά με το τι συζητείται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μπορεί να αποδοθεί στην έλλειψη ενημέρωσης αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων. Διαφορετικά, πώς μπορεί να εξηγηθεί ο ισχυρισμός ότι η Τουρκία δεν είναι υπέρ της λύσης ή ότι δεν θα αποσύρει ποτέ τις δυνάμεις κατοχής από τη νήσο μας.

Ισχυρίζονται ακόμη ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, κ. Ακιντζί, δεν θα συναινέσει σε λύση που θα προνοεί την επιστροφή των Βαρωσίων και της Μόρφου πίσω στους ιδιοκτήτες τους.

Μια άλλη δήλωση που γίνεται συχνά είναι ότι ο κ. Αναστασιάδης θα δεχθεί κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα συναινέσει στη σύσταση μιας νέας ομοσπονδιακής δημοκρατίας.

Ορισμένοι πολιτικοί έχουν ακόμη δηλώσει ότι ο κ. Εϊντε είναι ανόητος όταν λέει ότι οι ηγέτες έχουν συμφωνήσει μέχρι το 90% του περιουσιακού ζητήματος. Ο χαρακτηρισμός αυτός είναι απαράδεχτος και βλάπτει το κύρος και το γόητρο του εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο. Ποιος θα τους εμποδίσει αύριο να πουν ότι και ο Γερόλακκος δεν θα επιστραφεί στους Ε/κ ιδιοκτήτες του;

Στην καλύτερη των περιπτώσεων η παραπλάνηση να οφείλεται σε λανθασμένη εκτίμηση για τις προοπτικές λύσης και επανένωσης της χώρας μας και του λαού της. Επικίνδυνο ενδεχόμενο γιατί οι συμπατριώτες μας αυτοί είναι ικανοί να καταψηφίσουν οποιοδήποτε σχέδιο λύσης του Κυπριακού οποτεδήποτε και από οποιονδήποτε τους προταθεί.

Είμαι της γνώμης ότι οι ηγέτες πρέπει να είναι πιο κατατοπιστικοί ως προς το στάδιο των διαπραγματεύσεων, διαφορετικά οι άνθρωποι θα χάσουν την ελπίδα τους ως προς τις προσδοκίες τους ότι σύντομα θα έχουμε λύση και επανένωση της Κύπρου και του λαού μας.

Ishalla.

*Ενωμένοι Δημοκράτες

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy