Ενημέρωση ζητούν και οι κατεχόμενοι δήμοι

Ο προσφυγικός κόσμος αναμένει ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων Αλέξης Γαλανός, ο οποίος αναφέρθηκε σε “υποτίμηση και υποβάθμιση” των προσφυγικών δήμων τόσο από την κυβέρνηση και τον πολιτικό κόσμο, όσο και από τα μέσα ενημέρωσης.

Σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων καταδίκασε την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Η διάσκεψη δόθηκε αντί των εκδηλώσεων που οργανώνονταν τα προηγούμενα χρόνια αφού, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου, μετά από 42 χρόνια ο κόσμος αισθάνεται κούραση και απογοήτευση.

Ο κ. Γαλανός, πλαισιωμένος από τους Δημάρχους Κερύνειας, Κυθρέας, Μόρφου και Λαπήθου, επανέλαβε τη βούληση της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων «να αγωνιστεί για την επίλυση του Κυπριακού, με οριστικό τερματισμό της τουρκικής κατοχής και των τουρκικών εγγυήσεων, την επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών του λαού».

Έχοντας υπόψη την κρίσιμη φάση την οποία διέρχεται το Κυπριακό, η Επιτροπή διακήρυξε, δια του Δημάρχου Αμμοχώστου, ότι θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την πολιτική ηγεσία.

«Σ` αυτή τη χρονική στιγμή, ο καθένας μας, ηγεσία, εκλελεγμένοι εκπρόσωποι και λαός θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη πρόκληση ενώπιον μας, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για την επόμενη ημέρα, είτε αυτή θα αφορά την επίτευξη μιας αξιοπρεπούς λειτουργικής συμφωνίας, που θα τεθεί στην κρίση του λαού, είτε σε περίπτωση που δεν θα καρποφορήσει η προσπάθεια» είπε και πρόσθεσε πως η Επιτροπή θεωρεί ότι σε οποιαδήποτε έκβαση έχει να διαδραματίσει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε όλες τις διαστάσεις που απαιτεί ο αγώνας επιστροφής και επανεγκατάστασης.

Υπενθύμισε ότι με τα ψηφίσματα 541/83 και 550/84 το Συμβούλιο Ασφαλείας και τα Ηνωμένα Έθνη θεώρησαν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους νομικά άκυρη, ζήτησαν την άμεση ανάκλησή της και παράλληλα προέτρεψαν όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν καθόλου. «Εντούτοις τίποτε από όλα αυτά δεν έλαβε υπόψιν η Τουρκία ή οποιοσδήποτε άλλος» σημείωσε.

Όπως ανέφερε, «η προϊστορία του Κυπριακού, η συμπεριφορά της παρούσας ηγεσίας της Τουρκίας μας κάνουν να είμαστε επιφυλακτικοί».

Ο κ. Γαλανός κάλεσε την ΕΕ να κατανοήσει ότι είναι και δικό της το έδαφος το οποίο παράνομα κατέχει η Τουρκία, προσθέτοντας πως ένα πλήρες μέλος της ΕΕ κινδυνεύει άμεσα είτε με πλήρη αφανισμό, είτε με προσάρτηση του 37%.

«Στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης λύση αξιώνουμε όπως η συμφωνία περιλαμβάνει την απόσυρση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και παράνομων εποίκων και την επαναφορά της εδαφικής και κρατικής μας οντότητας και κυριαρχίας», τόνισε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου.

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Γαλανός είπε ότι παρατηρείται “υποτίμηση και υποβάθμιση” των προσφυγικών δήμων και από την Κυβέρνηση και τον πολιτικό κόσμο, αλλά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και εξέφρασε πικρία.

«Η Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, μετέχουν στις συνομιλίες, διαδραματίζουν ρόλο στη λήψη αποφάσεων, υπάρχουν επιτροπές και παραεπιτροπές για το πώς θα γίνει η λύση με τους Τουρκοκυπρίους» είπε. «Κλήθηκε ποτέ η Ένωση Κατεχόμενων Δήμων να λάβει μέρος στις αποφάσεις ή υπάρχει φόβος ότι η συμμετοχή των κατεχόμενων δήμων μπορεί να χαλάσει το τραπέζι; Δεν θα το χαλάσει, θα είμαστε πάντα εποικοδομητικοί» συμπλήρωσε.

Δημιουργεί μεγάλη πικρία, είπε ο κ. Γαλανός, «όταν κάποιοι βλέπουν πλέον τον προσφυγικό κόσμο σαν εξαπτέρυγα κομματικά και όχι σαν εκπροσώπους ενός λαού ο οποίος υπέφερε τα δεινά της εισβολής, εκείνων ιδίως που έπρεπε να είχαν πρώτοι λόγο, αλλά δυστυχώς έχουν τελευταίο».

Η Κύπρος, συμπλήρωσε, «δεν ανήκει μόνο στους τυχερούς ή τους επωφεληθέντες του δράματος της Κύπρου, διότι έχουν λόγο και οι άτυχοι».

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου σημείωσε ότι πρέπει να κατατοπιστεί ο προσφυγικός κόσμος και οι εκπρόσωποί του για το «τι συζητεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον κ. Ακιντζί και ποιοι συμβιβασμοί -αξιοπρεπείς ελπίζουμε- θα γίνουν για επίλυση του Κυπριακού».

«Δεν μας διαφεύγει ότι έχουν περάσει 42 χρόνια, δεν μας διαφεύγουν κάποιες πραγματικότητες. Υπάρχουν όμως κάποιες γραμμές τις οποίες ξέρει πολύ καλά η Κυβέρνηση και υπόσχεται ότι θα τηρηθούν» είπε, σημειώνοντας πως πρέπει να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων με τον προσφυγικό κόσμο.

Ανέφερε ακόμα πως το βασικότερο απ` όλα είναι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Ο Δήμαρχος Κερύνειας Γλαύκος Καριόλου είπε ότι έχουν περάσει 33 χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και Τουρκία έχει ενώπιόν της δύο καίρια ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητούν την άρση της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, τα οποία έπρεπε να ακολουθήσει, αλλά δεν το έχει πράξει.

Είπε ακόμα ότι η Μεγάλη Βρετανία, ως μία εκ των εγγυητριών δυνάμεων, έχει ευθύνη και οφείλει να προστατεύσει την Κυπριακή Δημοκρατία και διερωτήθηκε τί πράττει η Μεγάλη Βρετανία αυτό το κρίσιμο διάστημα για το Κυπριακό.

«Ο στόχος μας πρέπει να είναι να αρθεί αυτή η μεγάλη παρανομία, που έγινε πριν 33 χρόνια», δήλωσε ο Δήμαρχος Κυθρέας Πέτρος Καρεκλάς, προσθέτοντας ότι «οι προσπάθειες που καταβάλλονται για λύση του Κυπριακού, σωστή και δημοκρατική, συνταυτίζονται με την προσπάθεια να εκλείψει αυτή η παρανομία που συντελέστηκε πριν ακριβώς 33 χρόνια».

Από πλευράς του ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη αυτές τις κρίσιμες ώρες για το Κυπριακό, να υπάρξει ενότητα και η ευθύνη της ενότητας, είπε, ξεκινά πάντοτε από την Κυβέρνηση και επεκτείνεται στα πολιτικά κόμματα. Αυτή η ενότητα, πρόσθεσε, θα επιτευχθεί μόνο εάν υπάρξει σωστή και πλήρης ενημέρωση για τη σημερινή φάση του Κυπριακού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy