Ενημερώθηκε ο Τραμπ για φερόμενα στοιχεία ρωσικών υπηρεσιών σε βάρος του

ΠΗΓΗ in.gr

Φωτιά παίρνει στις ΗΠΑ η ευρύτερη συζήτηση γύρω από το θέμα του «ρωσικού χάκινγκ»: Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ενημέρωσαν τον Τραμπ για ισχυρισμούς (κατά μία εκτίμηση, «ανυπόστατους») πως οι ρωσικές υπηρεσίες έχουν επιβαρυντικά στοιχεία για τον επόμενο αμερικανό πρόεδρο. Ο ίδιος ο Τραμπ πέρασε στην αντεπίθεση, μιλώντας για «fake news».

Την αναφορά μετέδωσε το συνήθως καλά πληροφορημένο CNN, και στη συνέχεια και το Reuters επικαλούμενο δύο αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τις αναφορές, οι τέσσερις επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών παρουσίασαν την περασμένη εβδομάδα στον απερχόμενο Ομπάμα και στον Ντόναλντ Τραμπ συνοπτικό υπόμνημα (έκτασης δύο σελίδων) από τα στοιχεία για την φερόμενη ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές.

Στο υπόμνημα περιλαμβανόταν και αναφορά για ύπαρξη ισχυρισμών πως οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες έχουν «επιβαρυντικά στοιχεία» για τον Τραμπ, τα οποία αφορούν τις οικονομικές του δραστηριότητες και την προσωπική του ζωή.

Σύμφωνα με ορισμένες από τις αναφορές γύρω από τις φερόμενες ρωσικές πληροφορίες σε βάρος του Τραμπ, οι πληροφορίες αφορούν μεταξύ άλλων και επαφές της προεκλογικής του εκστρατείας με τη Μόσχα.

Ένας από τους αξιωματούχους που επικαλέστηκε το Reuters χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς ανυπόστατους. Σύμφωνα με ορισμένες από τις αναφορές, οι πληροφορίες προέρχονται τουλάχιστον εν μέρει και από τη βρετανική MI6.

Ο ίδιος ο Τραμπ απέρριψε τις αναφορές με ανάρτησή του στο Twitter. Έκανε λόγο για «κυνήγι μαγισσών» και «FAKE NEWS» (όλα κεφαλαία), χρησιμοποιώντας τον διαδεδομένο πλέον όρο που χρησιμοποιείται συγκεκριμένα για υστερόβουλη διασπορά ψευδών ειδήσεων με σκοπό τον αποπροσανατολισμό (και λιγότερο την άμεση προώθηση μίας συγκεκριμένης άποψης).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την εκλογή Τραμπ, ο όρος fake news χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τους αντιτιθέμενους στον Τραμπ, λέγοντας πως η τακτική είχε ευνοήσει τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο. Στη συνέχεια όμως, το στρατόπεδο Τραμπ προσπάθησε να οικειοποιηθεί τον όρο και να τον αντιστρέψει σε βάρος όσων ακούγονται εναντίον του Τραμπ.Ο ίδιος ο Τραμπ έχει εδώ και καιρό προγραμματίσει για την Τετάρτη την πρώτη του συνέντευξη Τύπου, εν όψει της ανάληψης του Λευκού Οίκου (μία ημέρα μετά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του απερχόμενου Ομπάμα). Η συνέντευξη αναμένεται, αναγκαστικά, να περιστραφεί και γύρω από το θέμα της ρωσικής εμπλοκής -την οποία ο Τραμπ μπορεί να αρνείται (όπως και το Κρεμλίνο), όμως και τα δύο κόμματα στο Κογκρέσο πιστεύουν ότι είναι απαραίτητη η διενέργεια έρευνας.

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.