Ενισχύοντας την Αριστερά, δυναμώνει η ελπίδα!

Του Ανδρέα Καζαμία*

Στο ερώτημα: «Είναι το ΑΚΕΛ η σοβαρότερη πολιτική δύναμη στον τόπο μας;», την απάντηση δίνουν τα γεγονότα τα οποία μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε τρεις άξονες: Κυπριακό-Οικονομία-Καθημερινότητα.

Στρατευμένη στο δύσκολο συμβιβασμό της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας η Αριστερά αγωνίζεται έτσι που η Κύπρος να έχει προοπτική. Στο ερώτημα «Γιατί συζητούμε για λύση;» η απάντηση είναι απλή, αν αντιστρέψει κανείς το ερώτημα: «Πώς αλλιώς θα τερματιστεί η κατοχή;».

Ας συμφωνήσουμε ότι η μη-λύση δεν είναι λύση. Προ(σ)καλούμε όλους όσοι έχουν κάτι διαφορετικό να προτείνουν να το πράξουν ευθαρσώς έτσι που ο λαός να έχει ενώπιόν του και δεύτερη επιλογή, σταθμίζοντας έτσι τη σοβαρότητα του κάθε πολιτικού χώρου. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου διότι αν αλλάξουμε -με δική μας πρόταση- τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού θα ενισχυθεί ο πόθος της Τουρκίας για λύση δύο κρατών. Είναι γι’ αυτό που ο ΠτΔ συνάντησε τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ που καλλιεργούν το έδαφος ώστε να έχουμε επιτυχή έκβαση των συνομιλιών. Ως ΑΚΕΛ χαιρετίσαμε τη στροφή αυτή, χωρίς να δίνουμε λευκή επιταγή, και δεν συμπεριφερθήκαμε ως είχε συμπεριφερθεί το κυβερνών κόμμα επί προηγούμενης διακυβέρνησης στο θέμα αυτό.

Αυτό αποτελεί την πρώτη απόδειξη ότι το ΑΚΕΛ είναι η πιο υπεύθυνη πολιτική δύναμη του τόπου.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, στα θέματα οικονομίας, έχει αποδειχθεί ότι το μνημόνιο έφεραν στην Κύπρο οι κακοί χειρισμοί και η αλαζονεία του τραπεζικού τομέα (που έχει όνομα και επίθετο) και όχι τόσο οι όποιες δημοσιονομικές στρεβλώσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι, διαχρονικά, θα έπρεπε να γίνουν ορθότερες ρυθμίσεις έτσι που το δημόσιο χρήμα να αξιοποιείται πιο ορθολογιστικά. Ωστόσο, τοποθετώντας στη σωστή διάστασή του το θέμα, σήμερα που ο άνθρωπος είναι απλώς ένα νούμερο στο αρχείο του κράτους, που μια μεγάλη μερίδα του λαού ζει στο όριο της φτώχειας, στην εποχή της ανεργίας και της μετανάστευσης, στην κατάρρευση της μεσαίας τάξης, δεν απαντάς με ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών. Παρ’ όλα τα προβλήματά τους (που πρέπει να διορθώσουμε) η ΑΗΚ, η ΑΤΗΚ και η ΑΛΚ προσέφεραν τα τελευταία χρόνια στο κράτος πέραν του 1 δισ. ευρώ ως κέρδος. Δεν απαντάς με κούρεμα καταθέσεων και πολιτικές λιτότητας που αποδεδειγμένα συντηρούν την οικονομική ύφεση. Απαντάς με πολύπλευρη και πολυεπίπεδη ανάπτυξη, σε μεικτή οικονομία, με τη συνεργασία κράτους – ιδιωτικού τομέα έτσι που η κοινωνική ανισότητα να σμικρύνεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Οι θέσεις αυτές είναι άλλη μια απόδειξη ότι το ΑΚΕΛ είναι η πιο ευσυνείδητη πολιτική δύναμη του τόπου.

Την καθημερινότητα μπορεί να την περιγράψει καλύτερα το βίωμα του κάθε συνανθρώπου μας. Στην υγεία οι περικοπές είναι τεράστιες, η αδήλωτη εργασία υποσκάπτει τα δικαιώματα των εργαζομένων, το 8ωρο – ο 13ος μισθός – οι αργίες δέχονται επίθεση από το κεφάλαιο και στα εργασιακά γίνεται προσπάθεια να απαξιωθεί στα μάτια της κοινής γνώμης η όποια διεκδίκηση. Αν δεχθούμε ως αληθές ότι τα δημοσιονομικά δεν προκάλεσαν την οικονομική κρίση τότε μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι η υγεία, πλέον, δεν αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό αγαθό αλλά ως προνόμιο των οικονομικά ευκατάστατων. Ως προς τα εργασιακά οι πολιτικές μας έχουν στο επίκεντρο πρώτα και κύρια τον εργαζόμενο και προασπίζονται τα δικαιώματά του χωρίς να δαιμονοποιούν τον εργοδότη, ο οποίος είναι απαραίτητο συστατικό επιτυχίας της οικονομίας. Οι διαφορετικές πρακτικές των πολιτικών δυνάμεων ως προς αυτά τα θέματα είναι η τρίτη απόδειξη ότι το ΑΚΕΛ είναι η σοβαρότερη πολιτική δύναμη του τόπου.

Κλείνοντας είναι παραδεκτό ότι η αποστασιοποίηση από τα κοινά είναι θέμα δημαγωγικού και άτονου πολιτικού λόγου. Επομένως, έχουμε ευθύνη -όσοι θέτουμε τον εαυτό μας στην κρίση της κοινής γνώμης- να εκπέμψουμε ουσιαστικό όραμα, σε δύσκολες συνθήκες, με την προσωπική μας καθημερινότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση ο συνδυασμός του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις αποδεικνύει ότι δεν είμαστε όλοι οι ίδιοι. Ενισχύοντας την Αριστερά, δυναμώνεις την ελπίδα!

* Υποψήφιος βουλευτής Αμμοχώστου ΑΚΕΛ-Αριστερά – Νέες Δυνάμεις

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy