Ενισχύουν και πάλι το καθεστώς Ουκρανίας οι ΗΠΑ

Άλλα $200 εκατ παραχωρούν οι ΗΠΑ δωράκι για χρήση ενάντια των αυτονομιστών

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες την παροχή επιπρόσθετης βοήθειας 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας, όπου συνεχίζεται η σύγκρουση με τους φιλορώσους αυτονομιστές, τέσσερις μόλις ημέρες μετά την σύνοδο κορυφής μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Ελσίνκι.

Τα νέα αυτά κονδύλια, τα οποία ανεβάζουν “την αμερικανική βοήθεια στον τομέα της ουκρανικής ασφάλειας πέραν του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων από το 2014”, την χρονιά που ξεκίνησε ο πόλεμος, θα επιτρέψουν κυρίως να αποκτηθούν “εξοπλισμοί για να υποστηριχθούν τα τρέχοντα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι επιχειρησιακές ανάγκες”, αναφέρει το Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του.

Τα μέσα αυτά θα ενισχύσουν τις διοικητικές ικανότητες του ουκρανικού στρατού, τις ασφαλείς επικοινωνίας του ή ακόμη τα μέσα νυχτερινής όρασης που διαθέτει. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, αυτή η συνεργασία στο θέμα της ασφάλειας στηρίζεται στην πρόσφατη υιοθέτηση από το Κίεβο ενός νόμου για την εθνική ασφάλεια.

Το χρονοδιάγραμμα για την παράδοση των νέων αμερικανικών εξοπλισμών “θα οριστεί μεταγενέστερα”, διευκρίνισε. Η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα στον στρατό του Κιέβου και φιλορώσους αυτονομιστές έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 10.000 ανθρώπων.

Η Ουάσινγκτον, σύμμαχος του Κιέβου, πούλησε φέτος αντιαρματικούς πυραύλους Javelin για να “προστατευτεί η εθνική του κυριαρχία και η εδαφική του ακεραιότητα” παρά τις διαμαρτυρίες της Ρωσίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy