Ενίσχυση δικαιωμάτων των καταναλωτών ζητά η GUE/NGL

Την απλούστευση του συστήματος ενεργειακής επισήμανσης με βαθμίδες από A μέχρι G εισηγήθηκε, ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL)

«Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς υποστήριξε εξαρχής πως πρέπει να διασφαλίσουμε ένα σύστημα ενεργειακής επισήμανσης ευνόητο στους καταναλωτές, το οποίο όμως να περιλαμβάνει και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Χαιρετίζουμε λοιπόν τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση για διαγραφή των παραπλανητικών συμβόλων και μετάβαση σε ένα απλούστερο ενιαίο σύστημα επισήμανσης από A έως G», τόνισε εκ μέρους της GUE/NGL ο αντιπρόεδρός της και ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την έκθεση σχετικά με τον καθορισμό ενός πλαισίου για την επισήμανση της ενεργειακής απόδοσης.

Μιλώντας ως συντονιστής και σκιώδης εισηγητής στην εν λόγω έκθεση εκ μέρους της ομάδας της GUE/NGL, ο κ. Συλικιώτης τόνισε πως οι καταναλωτές πρέπει να έχουν σαφέστερες ενδείξεις για την ενεργειακή απόδοση ενός προϊόντος για να είναι σε θέση να κάνουν συνειδητές επιλογές, με τις οποίες θα εξοικονομούν ενέργεια αλλά και χρήματα. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, καταθέσαμε σχετική τροπολογία ζητώντας να εφαρμοστεί το νέο σύστημα άμεσα και σε όλα ανεξαιρέτως τα προϊόντα.

Ο κ. Συλικιώτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην πρόταση που περιλαμβάνεται στην έκθεση για δημιουργία μιας νέας ψηφιακής βάσης δεδομένων για τα προϊόντα, στην οποία οι καταναλωτές θα έχουν δωρεάν πρόσβαση. Όπως σημείωσε, θέση της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, είναι πως η βάση αυτή πρέπει να δίνει περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα αλλά και για τα δικαιώματα των καταναλωτών ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και να τεθεί φραγμός στην αισχροκέρδεια και στην παραπλάνηση των καταναλωτών από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy