Ενίσχυση συνεργασίας εντός ΕΕ ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν κάλεσε όλες τις χώρες να ενισχύσουν την οικονομική ολοκλήρωση στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης χθες.

“Προς το παρόν (…) βλέπουμε χώρες να διαρρηγνύουν σχέσεις και να υψώνουν νέα τείχη.

Η ιστορία μας διδάσκει ότι δεν είναι αυτή η σωστή κατεύθυνση για την Ευρώπη. Χρειαζόμαστε την ενίσχυση των σχέσεων και την οικοδόμηση γεφυρών”, ανέφερε ο κ. Μπαν.

Ο ίδιος προέτρεψε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να συμμετάσχουν στην διάσκεψη “Οικονομική Ολοκλήρωση στην Ευρώπη προς το 2030”, την οποία οργανώσει η Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη.

“Ο κόσμος χρειάζεται μια Ευρώπη το 2030 με περισσότερες εμπορικές συναλλαγές, περισσότερες συγκοινωνίες, περισσότερο τουρισμό – και περισσότερη συνεργασία.

Αυτό θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, να συντηρήσουμε τους ειρηνικούς δεσμούς απ` άκρου σ` άκρο της ηπείρου”, συνέχισε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Ο κ. Μπαν συμπλήρωσε ότι η Ρωσία και οι χώρες της Δύσης είναι παράγοντες-κλειδιά για τη “συνεργασία στα θέματα που αφορούν την περιοχή και τον κόσμο”.

Προστατέψτε τα δικαιώματα των προσφύγων

Παράλληλα, εν όψει της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο ΓΓ των ΗΕ έστειλε μήνυμα για την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Σε γραπτή του δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει: «Εξακολουθώ να τονίζω την ανάγκη παροχής βοήθειας και υποστήριξης σε όσους διασώθηκαν, διασφάλισης επαρκών συνθηκών υποδοχής και πρόσβασης σε άσυλο για όσους χρήζουν ανάγκης διεθνούς προστασίας».

»Τα δικαιώματα των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν (τους τόπους τους), πρέπει να προστατεύονται διαρκώς, και σύμφωνα με το νόμο αλλά και στην πράξη».

Συναντήσεις με Παυλόπουλο και Τσίπρα

Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πριν μεταβεί αύριο, Σάββατο, στη Λέσβο.

Κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης επίσκεψής του στο νησί, όπου θα μεταβεί συνοδεία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο ΓΓ του ΟΗΕ, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με το δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και θα επισκεφθεί προσφυγικές δομές.

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπαν Γκι Μουν θα πραγματοποιηθεί στις 9:30, το Σάββατο, στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσουν δηλώσεις.

ΚΥΠΕ, thepressproject.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy