‘Eνοχη για εσωτερικές αιμορραγίες όταν χορηγείται μακροχρόνια η ασπιρίνη

Η μακροχρόνια καθημερινή χρήση ασπιρίνης για την πρόληψη θρόμβων αίματος σε πολύ ηλικιωμένους ασθενείς οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ή θανατηφόρου εσωτερικής αιμορραγίας, σύμφωνα με τα ευρήματα ερευνητών που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση “The Lancet” , ακόμη και η χορήγηση ασπιρίνης σε άτομα χωρίς ιστορικό καρδιακών προβλημάτων ή εγκεφαλικού επεισοδίου, αυξάνει τον κίνδυνο γαστρεντερικής αιμορραγίας σε ασθενείς κυρίως άνω των 75.

Περίπου το ήμισυ του συνόλου των ενηλίκων 75 ετών και άνω στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη παίρνουν μικρές ημερήσιες δόσεις ασπιρίνης – που κυμαίνονται από 75 έως 150 χιλιοστόγραμμα – ή άλλα φάρμακα που αναστέλλουν τον θρόμβο. Μια κανονική δόση για πονοκέφαλο είναι 325 έως 600 mg.

Η δια βίου θεραπεία με τέτοια φάρμακα συνιστάται ιδιαίτερα για ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στη διάρκεια της έρευνας εξετάστηκαν περισσότεροι από 3, 000 ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή και λάμβαναν καθημερινά ασπιρίνη ή ισοδύναμο φάρμακο. Οι μισοί ασθενείς ήταν 75 ή μεγαλύτεροι στην αρχή της περιόδου που κάλυπτε η μελέτη.
Κατά την επόμενη δεκαετία, 314 ασθενείς είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο για περιστατικά αιμορραγίας.

Ο κίνδυνος να συμβεί αυτό αυξήθηκε απότομα με την ηλικία: για τους ασθενείς ηλικίας κάτω των 65 ετών, ο ετήσιος ρυθμός εισαγωγών στο νοσοκομείο λόγω αιμορραγίας ήταν 1,5%, για τους ασθενείς 75 έως 84, το ποσοστό αυξήθηκε σε 3,5%, και για εκείνους άνω των 85 ήταν πέντε τοις εκατό.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy