Ενώπιον της Κομισιόν η ανάγκη προστασίας των συλλογικών συμβάσεων

Με αφορμή τα αποτελέσματα της έκθεσης EUROFOUND, τα οποία καταδεικνύουν την μεγάλη μείωση της προστασίας των εργαζομένων στην ΕΕ, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και Αντιπρόεδρος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE-NGL), Νεοκλής Συλικιώτης απέστειλε σήμερα ερώτηση στην Κομισιόν μαζί με την Πορτογαλίδα συνάδελφο του και συντονίστρια της GUE-NGL στην Επιτροπή Απασχόλησης, Ινές Ζούπερ.

Παρουσιάζοντας τα τραγικά αποτελέσματα που έχουν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές σκληρής λιτότητας στην προστασία των εργαζομένων, οι δύο Ευρωβουλευτές αναφέρονται στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου ο αριθμός των εργαζομένων, οι οποίοι καλύπτονται από συλλογική σύμβαση μειώθηκε από τους 1.4εκ το 2010 στους 200.000 το 2013. Οι δύο Ευρωβουλευτές αναφέρουν επίσης πως στην Κύπρο τα ποσοστά κάλυψης των εργαζομένων από συλλογική σύμβαση είναι μόλις 43% σε επίπεδο επιχειρήσεων, γύρω στο 28% σε κλαδικές συμβάσεις, γύρω στο 25% σε επαγγελματικές συμβάσεις, και τέλος σε εθνικές συμβάσεις γύρω στο 15%.

Οι δύο Ευρωβουλευτές ρωτούν την Κομισιόν, πώς προτίθεται να δράσει ενάντια στη κατακόρυφη πτώση των αριθμών των εργαζομένων, οι οποίοι καλύπτονται από συλλογική σύμβαση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy