Ενώπιον της Κομισιόν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα

Ο τουρκοκύπριος Haluk Selam Tufanli είναι αντιρρησίας συνείδησης και αρνείται να υπηρετήσει τον κατοχικό στρατό με την συμμετοχή του στις ετήσιες υποχρεωτικές στρατιωτικές ασκήσεις στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Λόγω της επιλογής του το 2011 να μην συμμετέχει στις προετοιμασίες πολέμου (εφεδρία), από τις 5 Νοεμβρίου του 2013 βρισκόταν σε συνεχιζόμενη δίκη μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου του 2014 όπου το στρατιωτικό “δικαστήριο” του ψευδοκράτους τον καταδίκασε σε 10 ημέρες φυλάκισης.

Το δικαίωμα της άρνησης στράτευσης κατοχυρώνεται από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι αντιρρησίες συνείδησης έχουν τη δυνατότητα εναλλακτικής θητείας. Εν τούτοις, ο Haluk Selam Tufanli καταδικάστηκε από τις κατοχικές αρχές σε φυλάκιση.

Το εν λόγω περιστατικό έθεσε ενώπιον της Κομισιόν ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Νεοκλής Συλικιώτης, ρωτώντας εάν προτίθεται η ΕΕ να καταδικάσει το εν λόγω περιστατικό, το οποίο, όπως τονίζει, αποτελεί καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενός ανθρώπου, ο οποίος αρνήθηκε να υπηρετήσει τον κατοχικό στρατό. Επίσης ζητά από την Κομισιόν να απαντήσει εάν προτίθεται να προβεί σε διαβήματα προς την Τουρκική κυβέρνηση;

Στην ερώτηση που απέστειλε ο κος Συλικιώτης υπογραμμίζεται πως στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, οι πολίτες δικάζονται σε στρατιωτικό δικαστήριο, η αστυνομία είναι υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού, ενώ ολόκληρη η περιοχή είναι υπό την κυριαρχία του τουρκικού κατοχικού στρατού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy