Ενώπιον του ΕΚ αύριο το ψήφισμα για την ελευθεροτυπία στην Τουρκία

«Ψηφίζεται αύριο από όλες τις πολιτικές Ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο σκληρό ψήφισμα κατά της Τουρκίας για την κατάσταση των δημοσιογράφων και την ελευθερία του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης. Το ψήφισμα κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό μετά και τις πρόσφατες μαζικές παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης και τις μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου».

Αυτά σημείωσε  ο Τάκης Χατζηγεωργίου ο οποίος εκπροσωπώντας  την Ομάδα της Αριστεράς πήρε μέρος στην χθεσινή συνεδρία των επτά εκπροσώπων/εισηγητών  των πολιτικών Ομάδων του ΕΚ  που κατέληξαν στο συγκεκριμένο ψήφισμα.

Στο ψήφισμα καλείται η Τουρκία όπως τερματίσει άμεσα τις συλλήψεις, απειλές, παραβιάσεις και τους  περιορισμούς που υποβάλλει σε δημοσιογράφους και τις οικογένειες τους. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων αλλά και την Οργάνωση Τούρκων Δημοσιογράφων  από τις 15 Ιουλίου περισσότεροι από 99 δημοσιογράφοι/διανοούμενοι έχουν συλληφθεί χωρίς να τους απαγγελθεί κατηγορία. Αν προσθέσει κανείς και τους εργαζόμενους σε ΜΜΕ που έχουν συλληφθεί τότε ο αριθμός φτάνει τους 130.  Επιπρόσθετα πέραν των 130 ΜΜΕ  έχουν κλείσει με διατάγματα της τουρκικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης με αποτέλεσμα εκατοντάδες εργαζόμενοι να χάσουν την δουλειά τους.

Σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, «είναι σημαντικό επίσης να τονιστεί ότι στο ψήφισμα αναγνωρίζεται ότι οι διώξεις και οι περιορισμοί εναντίον των ΜΜΕ  γίνονταν και πριν την εκδήλωση του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Όπως και σε προηγούμενα σχετικά ψηφίσματα ζητούμε από την Τουρκία να χαλαρώσει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης το οποίο σε συνάρτηση με τον υφιστάμενο αντιτρομοκρατικό νόμο  (ο οποίος διέπεται από ένα εξοργιστικά ευρύ ορισμό της τρομοκρατίας) καταλύει κάθε έννοια του κράτους δικαίου»

Σημειώνεται ότι πριν την έγκριση του ψηφίσματος θα προηγηθεί συζήτηση που θα διεξαχθεί σήμερα αργά το απόγευμα στην Ολομέλεια. Η συζήτηση θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω του συνδέσμου  http://www.europarl.europa.eu/plenary/en/home.html

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy