Ενώπιος ενωπίω η ψήφος στο Σύμφωνο Συμβίωσης

• Ηρθε η ώρα οι Κύπριοι βουλευτές να κάνουν πράξη τα όσα διατείνονται περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων

• Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα κριθούν όλα για το Σύμφωνο Πολιτικής Συμβίωσης

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Με πολλές πιθανότητες να κριθεί στο δικαστήριο, εάν ψηφιστεί ως έχει, αναμένεται να οδηγηθεί στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που αφορά στο Σύμφωνο Πολιτικής Συμβίωσης. Και αυτό γιατί η πλειοψηφία των κομμάτων θέλει να συμπεριληφθεί πρόνοια που προβλέπει ότι δεν θα ισχύει ο περί Υιοθεσίας Νόμος για την πολιτική συμβίωση.

Ωστόσο, αυτό κρίνεται από το ΑΚΕΛ ως άδικο τόσο για τα ετερόφυλα όσο και για τα ομόφυλα ζευγάρια που θα επιλέξουν να μοιραστούν την κοινή τους ζωή με το Σύμφωνο Πολιτικής Συμβίωσης και όχι με παπά…

Με υιοθεσία ή χωρίς, το ΑΚΕΛ στηρίζει το Σύμφωνο Συμβίωσης

Κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη αυτή ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και νομικός, Αριστος Δαμιανού, επεσήμανε ότι δεν πρέπει να γίνεται ρητή αναφορά με οποιονδήποτε τρόπο στο νόμο για θέματα υιοθεσίας, αφού αυτά καλύπτονται από τον περί Υιοθεσίας Νόμο.

Το ΑΚΕΛ, σύμφωνα και με τον Αριστο Δαμιανού, θα καταθέσει τη δική του πρόταση. Σε ερώτηση τι θα πράξει εάν αυτή δεν υιοθετηθεί από τα υπόλοιπα κόμματα, σημείωσε ότι ακόμη και αν αυτή δεν περάσει θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο που θα αφορά στο Σύμφωνο Πολιτικής Συμβίωσης, ένα Σύμφωνο που θα κατοχυρώνει όλα τα κοινωνικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.

Μέχρι στιγμής πάντως τα μόνα κόμματα που είναι σίγουρα και ξεκάθαρα υπέρ του Συμφώνου Συμβίωσης είναι το ΑΚΕΛ και οι Οικολόγοι.

Διχασμένος στις «εξαρτήσεις» ο ΔΗΣΥ

Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται το κυβερνητικό κόμμα του ΔΗΣΥ που επιθυμεί να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια για ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Υπενθυμίζουμε ότι το νομοσχέδιο είχε μείνει στα συρτάρια του Υπουργείου Εσωτερικών για δυο χρόνια σχεδόν πριν οδηγηθεί στη Βουλή για συζήτηση, παρά το γεγονός ότι είχε προωθηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και την τότε Υπουργό Εσωτερικών, Ελένη Μαύρου. Ωστόσο, οι διαφωνίες και τα βέλη που δέχεται ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, φαίνεται ότι αλλάζουν τις ισορροπίες.

Οσο και να θέλει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ να προβάλει το κόμμα του ως το πλέον εκσυγχρονιστικό, αυτό δεν μπορεί να γίνει, αφού ο συντηρητισμός, η οπισθοδρόμηση (που σε κάποιες περιπτώσεις φθάνει τα όρια του ρατσισμού) που διακατέχει αρκετούς από τους βουλευτές χαλούν την όλη εικόνα. Την ίδια ώρα φαίνεται ότι και οι «εξαρτήσεις» κάποιων βουλευτών του ΔΗΣΥ- και όχι μόνο- με την Εκκλησία δεν τους αφήνουν να στηρίξουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Ενόψει βουλευτικών εκλογών το σίγουρο είναι ότι κανένας δεν θα θέλει να του κοπεί η «ιερή επιδότηση», μας ανέφεραν καλά γνωρίζοντες τα όσα διαδραματίζονται πίσω από κλειστές πόρτες.

Ενδεικτικές του κλίματος στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ ήταν οι δημόσιες τοποθετήσεις του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Νίκου Τορναρίτη, αρχές του 2015, ο οποίος έσπευσε να καταδικάσει τότε τοποθετήσεις βουλευτών που έθιγαν πολίτες, συναδέλφους τους και προκαλούσαν το δημόσιο αίσθημα. Παράλληλα, το καλοκαίρι του 2015 και πριν κλείσει η Βουλή χαρακτηριστική ήταν η παρουσία του ίδιου του Αβέρωφ Νεοφύτου στη συνεδρία των Επιτροπών Εσωτερικών και Νομικών, όπου συζητείτο το θέμα, θέλοντας να βάλει τα πράματα στη θέση τους και η απουσία την ίδια ώρα των βουλευτών του ΔΗΣΥ, Ανδρέα Θεμιστοκλέους και Αριστοτέλη Μισού, οι οποίοι τάσσονται κάθετα εναντίον. Εναντίον του νομοσχεδίου, σύμφωνα με πληροφορίες μας, είναι και ο βουλευτής Λεμεσού, Ευθύμιος Δίπλαρος.

Επίσης, από όσους μέχρι στιγμής έχουν ταχθεί υπέρ, φαίνεται να υπάρχουν κάποια κωλύματα στην πρόνοια με την υιοθεσία και αυτό όχι για τα ετερόφυλα ζευγάρια αλλά για τα ομόφυλα. Μάλιστα, προβάλλουν ως δικαιολογία ότι η κοινωνία δεν είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο, αγνοώντας όμως ότι στην πράξη η υιοθεσία μπορεί να προηγηθεί του Συμφώνου.

Μοναχικός καβαλάρης ο Νικόλας

Σε ό,τι αφορά στο ΔΗΚΟ ο μόνος που τάσσεται υπέρ του νομοσχεδίου είναι ο πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, με το ερώτημα αν θα καταφέρει τελικά να πείσει τους ΔΗΚΟϊκούς βουλευτές να αλλάξουν στάση έστω και την υστάτη. Η βουλευτής Λεμεσού, Αθηνά Κυριακίδου, αν και αρχικά είχε ταχθεί υπέρ, φαίνεται να κάνει δεύτερες σκέψεις, σύμφωνα με πληροφορίες μας. Ωστόσο, αυτό που έχει δημιουργήσει αρνητική εντύπωση και συζητείται έντονα είναι η στάση του βουλευτή Σοφοκλή Φυττή, ο οποίος είναι και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ετσι λοιπόν εύλογα διερωτούνται οι επηρεαζόμενοι και εμπλεκόμενοι «πώς είναι δυνατόν, ο ίδιος ο πρόεδρος της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να τα καταπατά στην ουσία με τη στάση του».
Ερωτηματικά υπάρχουν και για τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές της ΕΔΕΚ, αν και φαίνεται ότι τελικά θα στηρίξουν το νομοσχέδιο, πρακτική που έχουν ακολουθήσει οι Σοσιαλιστές στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ηδη το 21% των Κύπριων ΛΟΑΤΙ είναι γονείς!

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις ο πρόεδρος της Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου, Κώστας Γαβριηλίδης, σημείωσε ότι το πιο απλό βήμα που μπορεί η πολιτεία να κάνει για να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις είναι το Σύμφωνο Συμβίωσης. Χαρακτήρισε μάλιστα την τοποθέτηση του ΑΚΕΛ ως μια ευχάριστη έκπληξη, προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο δείχνει έμπρακτα την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και την ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας που μας διακατέχει σε τόσο σημαντικά θέματα.

Παράλληλα, όπως ανέφερε στη «Χαραυγή» ο κ. Γαβριηλίδης, πέραν από τις δικαιολογίες που προτάσσουν άλλοι βουλευτές, όπως για παράδειγμα ότι δεν είναι έτοιμη η κοινωνία, ας σκεφτούν ότι ήδη στην Κύπρο παιδιά μεγαλώνουν σε ομόφυλες οικογένειες. Απλά αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι δεν έχουν οποιαδήποτε δικαιώματα γιατί ο νομοθέτης απλά δεν μπορεί να διαχειριστεί τη δική του ομοφοβία στο θέμα και να θέσει πάνω απ’ όλα το συμφέρον των παιδιών αυτών. Σημείωσε μάλιστα ότι με έρευνά του ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων αποκάλυψε το 2012, πως 21% των Κύπριων ΛΟΑΤΙ είναι ήδη γονείς.

Να σημειώσουμε ότι την ώρα που γίνεται λόγος για την πρόνοια περί υιοθεσίας και την απαγόρευσή της δεν πρέπει να αγνοούμε ότι ένα άτομο από μόνο του μπορεί να υιοθετήσει παιδί. Ή ακόμη υπάρχουν πάμπολλες περιπτώσεις όπου ΛΟΑΤΙ άτομα αποκτούν τα δικά τους παιδιά χωρίς να υιοθετήσουν.


Σύντομα επιλέγει ημερομηνία ο Γ. Λαμάρης

Τις επόμενες μέρες θα αποφασίσει τελεσίδικα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, Γιάννος Λαμάρης, για το πότε θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο. Οπως δήλωσε στη «Χαραυγή» ο Γ. Λαμάρης, τον Νοέμβριο αρκετοί βουλευτές θα απουσιάζουν σε αποστολές στο εξωτερικό και έτσι η προσπάθεια είναι να επιλεγεί εκείνη η ημερομηνία που θα λείπουν οι λιγότεροι. Ο Γ. Λαμάρης εξήγησε ότι θέλει να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους βουλευτές που, είτε διαφωνούν είτε συμφωνούν, να τοποθετηθούν, καθώς θεωρεί ότι είναι ένα σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο θα συζητηθεί στην κοινωνία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy