Ενστάσεις στην ΚΕ Εσωτερικών για τις προθέσεις οικειοποίησης παραλιών

Ανησυχίες για υπερεξουσίες στο Υπουργικό Συμβούλιο και στο αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό παραλιών και την κήρυξή τους σε ακίνητη κρατική γη, η οποία να μπορεί να τύχει εκμετάλλευσης και ανάπτυξης, εξέφρασαν βουλευτές και περιβαλλοντικές οργανώσεις στη σημερινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών, όπου συζητήθηκε ο περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας Νόμος.

Το πρώτο από τα τροποποιητικά νομοσχέδια αφορά την παροχή δυνατότητας κήρυξης θαλάσσιου χώρου που έχει επιχωθεί για τη δημιουργία ξηράς σε ακίνητη ιδιοκτησία και κήρυξης του ως χώρου ελλιμενισμού και εξυπηρέτησης σκαφών αναψυχής. Το δεύτερο ν/σ τροποποιεί τον δημόσιο χαρακτήρα των παραλιών της Κύπρου, έτσι ώστε να παρέχεται η εξουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο να κηρύσσει με Διάταγμα για σκοπούς «δημοσίου συμφέροντος»:

  1. οποιοδήποτε μέρος κρατικής γης ή οποιοδήποτε μέρος γης, το οποίο προήλθε από επίχωση ή υποχώρηση της θάλασσας, ως παραλία, και
  2. οποιοδήποτε μέρος παραλίας, το οποίο έπαυσε να χρησιμοποιείται ως παραλία, ως κρατική ακίνητη ιδιοκτησία, όπως ορίζεται στο Άρθρο 65Α(1α) του ίδιου νόμου.

Οι αντιρρήσεις τόσο των βουλευτών του ΑΚΕΛ, όσο και των εκπροσώπων των περιβαλλοντικών οργανώσεων εδράζονται στο πώς ορίζεται το δημόσιο συμφέρον και ποιος αποφασίζει και βάσει ποιων κριτηρίων πότε μια παραλία παύει να χρησιμοποιείται ως παραλία.

Περισσότερα αύριο στη «Χαραυγή»

Ανδρέας Ριρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy