Ένταση και στο Αιγαίο προκαλεί η Τουρκία

Τουρκικό υδρογραφικό πλοίο εισήλθε σε ελληνικά χωρικά ύδατα για σεισμογραφικές έρευνες χωρίς να ζητήσει άδεια και να εκδώσει NAVTEX και αναχαιτίστηκε από σκάφος του ελληνικού ναυτικού, σύμφωνα με τον Ελληνα Υπουργό Αμυνας, Πάνο Καμμένο.

Μία ημέρα μετά την τουρκική αεροπορική δραστηριότητα στο Αιγαίο, το τουρκικό υδρογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» εισήλθε στα ελληνικά εθνικά ύδατα την Παρασκευή, στην περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου προς τον Άγιο Ευστράτιο. Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο συνοδευόταν από την κορβέτα «Μποντρούμ».

Τα δύο τουρκικά πλοία έπλεαν σε διεθνή ύδατα, σε περιοχή όμως πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προκειμένου να ξεκινήσει σεισμογραφικές ή άλλες εργασίες στο βυθό, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα έπρεπε να έχει λάβει την άδεια της ελληνικής πλευράς ή η Τουρκία θα έπρεπε να είχε εκδώσει τουλάχιστον NAVTEX για έρευνα που θα ήταν όμως παράνομη. Τέτοια άδεια ούτε ζητήθηκε και προφανώς δεν θα δινόταν από την Ελλάδα, γεγονός που κατά την Αθήνα συνιστά προκλητική ενέργεια της Τουρκίας για την ελληνική πλευρά.

Όπως ανέφερε ο κ. Καμμένος μιλώντας χθες βράδυ στη Βουλή επί του προϋπολογισμού, το «Τσεσμέ» εισήλθε στο Αιγαίο με σκοπό να κάνει έρευνες και το ακολούθησε από την πρώτη στιγμή η κανονιοφόρος «Αήτηττος». Το ελληνικό πλοίο, όπως είπε ο κ.Καμμένος, ακολούθησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες αναχαίτισης και το τουρκικό σκάφος αποχώρησε.

Έτσι λίγο μετά τις 8 το βράδυ του Σαββάτου, τα δύο τουρκικά πλοία κινήθηκαν από τα διεθνή ύδατα σε τουρκική χωρική θάλασσα. Ωστόσο, όπως αναφέρουν από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού από την στιγμή που οι κινήσεις των τουρκικών πολεμικών πλοίων δεν περιγράφονται από κάποια NAVTEX ουδείς μπορεί να προβλέψει αν το ερευνητικό πλοίο και η τουρκική κορβέτα θα επανέλθουν σε περιοχή άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy