Εντατικός διάλογος για εισδοχή πανεπιστημιακών στα νοσοκομεία

Εντατικοποιούνται το επόμενο διάστημα οι συναντήσεις όλων των εμπλεκομένων με θέμα την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και την εισδοχή στα νοσοκομεία των πανεπιστημιακών ιατρών. Η προσπάθεια, όπως πληροφορείται η «Χ», επικεντρώνεται στην ετοιμασία του νομοσχεδίου, με τους αρμοδίους να επεξεργάζονται όλα τα δεδομένα εστιάζοντας στην επίλυση πρακτικών προβλημάτων που προκύπτουν από τη συνύπαρξη κλινικών και πανεπιστημιακών ιατρών στα δημόσια νοσηλευτήρια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπάρχει πρόθεση απ’ όλες τις πλευρές για εξεύρεση της χρυσής τομής, ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας πανεπιστημιακών κλινικών στα νοσοκομεία που χρήζουν περαιτέρω συζήτησης.

Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και την προσωρινή λύση που δόθηκε τον Φεβρουάριο με την εισδοχή στα νοσοκομεία των χαμηλότερων βαθμίδων ακαδημαϊκών της Ιατρικής Σχολής (λέκτορες και επίκουροι καθηγητές), εντούτοις οι απόψεις ως προς τον τρόπο λειτουργίας των πανεπιστημιακών κλινικών συνεχίζουν να διίστανται.

Στις τελευταίες δύο συναντήσεις των εμπλεκομένων έγινε μεγάλη συζήτηση για την είσοδο στα νοσοκομεία καθηγητών και αναπληρωτών καθηγητών ιατρικής και συμφωνήθηκε να λειτουργούν υπό τον κλινικό διευθυντή. Χθες πάντως από τη Βουλή ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, σημείωσε ότι το Πανεπιστήμιο βρίσκεται προς το τέλος της ολοκλήρωσης μιας συμφωνίας, η οποία θα αναγγελθεί τις επόμενες μέρες ή τις επόμενες εβδομάδες. «Τα παιδιά του 5ου έτους θα έχουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών», είπε και πρόσθεσε πως «η Ιατρική Σχολή γίνεται σταδιακά όπως θα θέλαμε να είναι».

Σε ό,τι αφορά στα θέματα στελέχωσης, ανέφερε ότι οι ανάγκες καλύπτονται χρόνο με το χρόνο. Από τη δική του πλευρά, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κ. Γεωργίου έκανε λόγο για δέσμευση από τον Υπουργό Υγείας, Παιδείας και τις συντεχνίες για να διευθετήσουν το θέμα της στελέχωσης των πανεπιστημιακών κλινικών στα νοσοκομεία. «Το χρονικό περιθώριο εξαντλείται», είπε και τόνισε πως «από τον Σεπτέμβρη οι κλινικές στα νοσοκομεία μας θα πρέπει να λειτουργήσουν ως πανεπιστημιακές».

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy