Εντείνεται η διαμάχη Τουρκίας – Ισραήλ με αιτία την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ

Εντείνεται η διαμάχη Τουρκίας και Ισραήλ με αιτία την αναγνώριση από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης χαρακτήρισε το Ισραήλ ως «κράτος τρομοκράτη» ενώ προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ιερουσαλήμ «στο έλεος μιας χώρας που δολοφονεί παιδιά» και κραδαίνοντας μια φωτογραφία ενός ανήλικου Παλαιστίνιου περικυκλωμένου από Ισραηλινούς στρατιώτες, δήλωσε: «Κοιτάξτε πως αυτοί οι τρομοκράτες σέρνουν αυτόν τον δεκατετράχρονο».

Δριμεία ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Νετανιάχου μετά τη συνάντησή που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι: «Δεν έχω συνηθίσει να δέχομαι μαθήματα ηθικής από έναν ηγέτη που βομβαρδίζει κουρδικά χωριά στην ίδια του την πατρίδα, που φυλακίζει δημοσιογράφους, που βοηθάει το Ιράν να παρκάμψει διεθνείς κυρώσεις και βοηθάει τρομοκράτες μεταξύ των οποίων και στη Γάζα να σκοτώνουν αθώους ανθρώπους. Δε θα μας κάνει μαθήματα ένας τέτοιος άνθρωπος».

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που είχαν διασαλευθεί το καλοκαίρι του 2010, όταν 8 Τούρκοι ακτιβιστές κι ένας Τουρκο-αμερικανός έπεσαν νεκροί μετά την έφοδο ισραηλινών στρατιωτών στο «Μαβί Μαρμαρά», άρχισαν να βελτιώνονται το τελευταίο διάστημα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy