Έντονα αντιδρούν οι συντεχνίες για τη δήλωση του ΥΠΟΙΚ για τον κατώτατο μισθό

Η υπαναχώρηση από συμφωνίες στα εργασιακά θέσμια δεν γίνεται αποδεκτή γιατί τίθεται σε κίνδυνο η καλή πίστη που πρέπει να διέπει τέτοιες συμφωνίες, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο γγ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης.

Ο υπουργός οικονομικών με αυθαίρετο τρόπο διέκοψε τη διαπραγμάτευση που γινόταν με βάση συμφωνία πλαίσιο, στέλλοντας μια επιστολή με την οποία τερματίζει στην ουσία τον διάλογο, γεγονός που προκάλεσε έντονη αναστάτωση ανάμεσα στους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, πρόσθεσε.

Όσον αφορά το θέμα του κατώτατου μισθού ο κύριος Κυρίτσης είπε ότι η αναφορά του κυρίου Χάρη Γεωργιάδη είναι αυθαίρετη καθώς ελάχιστα επαγγέλματα προστατεύονται με το διάταγμα του υπουργείου εργασίας για τον κατώτατο μισθό, σε μια χώρα είναι πρωταθλήτρια στις μειώσεις μισθών και στην κοινωνική ανισότητα.

Οι διεκδικήσεις για αυξήσεις στο δημόσιο δεν ξεπερνούσαν τις δυνατότητες του ΑΕΠ, ενώ ο υπουργός οικονομικών με την επιστολή του επέλεξε να τερματίσει τον διάλογο, εκφράζοντας την αδυναμία της κυβέρνησης να στηρίξει τη συμφωνία, επισήμανε ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσα.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πρόσθεσε, απάντησαν στον υπουργό οικονομικών με επιστολή με την οποία ζητούν διάλογο και σε αναμονή της απάντησης είπε θα συνέλθουν τα συλλογικά όργανα τους τα οποία θα πάρουν αποφάσεις.

Οι μισθοί σε καμία περίπτωση πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων τόνισε επίσης ο κύριος Μάτσας, σχολιάζοντας την αναφορά του υπουργού οικονομικών για μείωση του κατώτατου μισθού, τονίζοντας ότι αυτού του είδους οι δηλώσεις στέλνουν λανθασμένα μηνύματα.

Εξάλλου τόνισε η δήλωση του υπουργού οικονομικών έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις της υπουργού εργασίας η οποία είναι και η αρμόδια υπουργός για το θέμα του κατώτατου μισθού.

Ο υπουργός οικονομικών και η κυβέρνηση δεν μπορούν να οχυρώνονται πίσω από τα μνημόνια, προβάλλοντας παράλογες αξιώσεις, τόνισε στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος του συμβουλίου διοίκησης της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου.

Οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι χαμηλόμισθοι στον δημόσιο τομέα, είπε, έχουν πληγεί σημαντικά από τις μειώσεις μισθών.

Πλέον οι καιροί που η κυβέρνηση επέβαλλε αντεργατικές πολιτικές λειτουργώντας με ασπίδα την τρόικα έχουν παρέλθει τόνισε.

Χαρακτήρισε επίσης άξιον απορίας το γεγονός ότι η κυβέρνηση δια του υπουργού οικονομικών επέλεξε να παρέμβει με τον τρόπο αυτό για το θέμα του κατώτατου μισθού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy