Εντονη ανησυχία ΑΚΕΛ για τις μεθοδεύσεις του Πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει το ΑΚΕΛ για τις μεθοδεύσεις του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου για κατάργηση των εκλογών.

Ο Χρίστος Χριστοφίδης, μέλος του Πολιτικού Γραγείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωση του σημειώνει ότι ενώ το θέμα με τις μεθοδεύσεις του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου για κατάργηση των εκλογών και κατάλυση της δημοκρατικής λειτουργίας στο Πανεπιστήμιο, ήταν γνωστό εδώ και καιρό.

Το ΑΚΕΛ, προσθέτει, υποχρεώνεται να παρέμβει στη δημόσια συζήτηση μετά από την έντονη αντίδραση του ακαδημαϊκού προσωπικού και των φοιτητών.

Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι αναμενόταν μετά τις αντιδράσεις από τη συντριπτική πλειοψηφία των Πανεπιστημιακών ότι θα τερματίζονταν οι προσωπικές μεθοδεύσεις του κ. Πρύτανη, ωστόσο ο ίδιος επανέρχεται σε ένα μείζων θέμα δημοκρατικής λειτουργίας και ακαδημαϊκής ελευθερίας στο Ανώτατό Ίδρυμα και μάλιστα με ένα πολύ πιο συγκεκριμένο και επικίνδυνο τρόπο.

Το ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι:

  • Η δημοκρατία λειτούργησε μέχρι σήμερα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, λόγω της προσφοράς της ακαδημαϊκής κοινότητας, πέτυχε σημαντικά αποτελέσματα τα οποία συχνά και ο κ. Πρύτανης διαφημίζει. Η ανακίνηση ενός τέτοιου ζητήματος αποτελεί δυστυχώς δυναμίτη στη θεσμική σταθερότητα και υποσκάπτει την συμμετοχική διαδικασία και διοίκηση.
  • Είναι αυτή η Πανεπιστημιακή Κοινότητα, που έφερε το Πανεπιστήμιο Κύπρου μέχρι εδώ. Που ζει και προσφέρει κάθε μέρα στο Πανεπιστήμιο. Αυτή η Πανεπιστημιακή Κοινότητα δεν είναι ικανή να επιλέξει;
  • Αυτονομία ενός Πανεπιστημίου σημαίνει και αυτοδιοίκηση. Είναι πραγματικά κρίμα το γεγονός ότι αυτός που θα έπρεπε να είναι τοποτηρητής της ακαδημαϊκής αυτονομίας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, την υπονομεύει. Δεν ξέρουμε εάν ο Πρύτανης μιλώντας για τις αδυναμίες του συστήματος σκέφτεται αυτοκριτικά.

[pull_quote_center]

Δεν γνωρίζουμε εάν με την ίδια λογική θα προτείνει αύριο μια ομάδα «ειδικών» από το εξωτερικό να επιλέγει και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για να αποφεύγονται οι «κίνδυνοι», κατά τον ίδιο, της δημοκρατίας.

Εμείς διαφωνούμε έντονα με αυτή τη προσέγγιση.

Δεν είναι τυχαίο που η μεγάλη πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας, διαφωνούν έντονα με την προσωπική μεθόδευση του κ. Πρύτανη για κατάλυση της δημοκρατίας και της δημοκρατικής λειτουργίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

[/pull_quote_center]

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy