Έντονο διάβημα της Αθήνας για Νotam Τουρκίας σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, ICAO

Σε έντονο διάβημα προς ΝΑΤΟ, ΕΕ και τη διεθνή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ICAO προέβη η Ελλάδα μετά την έκδοση NOTAM από την Τουρκία, που δεσμεύει μέχρι το τέλος του χρόνου μεγάλη περιοχή του Αιγαίου για στρατιωτικές ασκήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το διάβημα εστάλη χθες βράδυ πρώτα στους τρεις διεθνείς οργανισμούς, ούτως ώστε, όπως δήλωσε έγκυρη πηγή του ΥΠΕΞ, «να αντιληφθεί η Άγκυρα τη σοβαρότητα της κατάστασης».

«Η Τουρκία, αυτή τη φορά, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο», πρόσθεσε η ίδια πηγή, που είπε ότι βεβαίως το έντονο διάβημα διαμαρτυρίας της ελληνικής κυβέρνησης είναι ήδη εις γνώσιν του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, και αναμένεται η αντίδραση της Άγκυρας.

Τη σχετική εντολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά φέρεται να έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αργά το βράδυ της Κυριακής, και κατά πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η εισήγηση του Υπουργού, που έγινε αποδεκτή, ήταν ακριβώς να προηγηθεί η αποστολή των διαβημάτων διαμαρτυρίας στους διεθνείς οργανισμούς, ώστε να αντιληφθεί η Άγκυρα ότι «η Αθήνα δεν παίζει».

Επίσημη ανακοίνωση δεν έχει υπάρξει ακόμα από το ΥΠΕΞ, αλλά και αυτό, όπως ειπώθηκε από διπλωματικές πηγές, είναι στα πλαίσια της αναμονής της αντίδρασης της Τουρκίας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το ΥΠΕΞ αντιμετωπίζει αυτήν την κίνηση της Άγκυρας που, όπως λέει, «δεσμεύει το μισό Αιγαίο, από τη Λήμνο ως τη Σκύρο», ως μία από τις πιο «σοβαρές και επικίνδυνες προκλήσεις» που έχουν εκδηλωθεί από την Τουρκία.

Οι ίδιες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι με την αγγελία (notam) της Τουρκίας, που ζητά να δεσμεύσει από σήμερα, 2 Μαρτίου, μεγάλη θαλάσσια έκταση της Ελλάδα για ασκήσεις αλλά και ως πεδίο βολής, κρίνεται από την Αθήνα ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Η έντονη αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών, που εκδηλώνεται και με την φράση «αυτή τη φορά ξεπέρασαν κάθε όριο», που ειπώθηκε στο ΚΥΠΕ, έγκειται και στο γεγονός ότι με την αγγελία της Τουρκίας δεσμεύεται όχι μόνο ελληνικός εναέριος χώρος, η ευθύνη του οποίου ανήκει εξ ολοκλήρου στο FIR Αθηνών, αλλά ακόμη και ελληνικό έδαφος, συγκεκριμένα της Λήμνου.

Γι’ αυτό και η Αθήνα υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς που ισχύουν, αρμόδια Αρχή για την έκδοση τέτοιου είδους ανακοινώσεων, είναι μόνο η Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Θερμαίνονται τα νερά, γράφει ο τουρκικός Τύπος

Θερμαίνονται και πάλι τα νερά στο Αιγαίο, γράφει ο τουρκικός Τύπος, αναφερόμενος στην κίνηση της Άγκυρας να δεσμεύσει το μισό Αιγαίο για πολύμηνη άσκηση.

Η εφημερίδα Χουριέτ με τίτλο “Ντόρος στην Αθήνα” γράφει ότι έγινε μεγάλος θόρυβος στην Αθήνα χθες το βράδυ για τη ΝΑVTEX που εξέδωσε η Τουρκία.

Η εφημερίδα `Ζαμάν`, με τίτλο “Κρίση ΝΟΤΑΜ στο Αιγαίο”, σχολιάζει ότι είναι η πρώτη πολιτική και στρατιωτική κρίση μεταξύ Τουρκίας και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι άρχισαν να θερμαίνονται και πάλι τα νερά του Αιγαίου. Αναφέρει ότι η Αθήνα αντέδρασε σκληρά με την έκδοση ΝΟΤΑΜ.

Η `Μιλλιέτ`, με τίτλο “Η Αθήνα θα διαμαρτυρηθεί για την Τουρκία”, γράφει ότι η Ελλάδα αντέδρασε στην άσκηση της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Η `Σταρ`, με τίτλο “Η Τουρκία εξέδωσε ανακοίνωση, η Αθήνα ξεσηκώθηκε”, γράφει ότι έγινε μεγάλος θόρυβος στην Ελλάδα από την έκδοση NAVTEX της Τουρκίας.

ΥΠΑΜ: Πρέπει απασχολήσει και τους εταίρους η τουρκική ΝΟΤΑΜ

Δεν πρέπει να απασχολήσει μόνο εμάς η νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, αλλά πρέπει να απασχολήσει και τους εταίρους μας και όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, σχολιάζοντας την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να εκδώσει ΝΟΤΑΜ, δεσμεύοντας περιοχές του Αιγαίου για σκοπούς στρατιωτικών ασκήσεων, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της ημερίδας «Μέρες Σταδιοδρομίας» που πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο «Ευμένιου Παναγιώτου (ΚΕΝ Λεμεσού), ο κ. Φωκαϊδης ανέφερε πως η Τουρκία δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί την Κύπρο και την Ελλάδα.

«Αυτό βεβαίως δεν πρέπει να απασχολεί μόνο εμάς αλλά πρέπει να απασχολεί και τους εταίρους μας και όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy