Εντός της εβδομάδας απόφαση ΡΑΕΚ για τις διατιμήσεις ΑΗΚ

Με την έκδοση από την ΡΑΕΚ απόφασης για τη μεθοδολογία διατιμήσεων της ΑΗΚ εντός της εβδομάδας, αρχίζει η διαδικασία για λογιστικό και λειτουργικό διαχωρισμό της ΑΗΚ σε τέσσερις δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα οι λειτουργίες της ΑΗΚ θα διαχωριστούν στην παραγωγή, τη μεταφορά, τη διανομή και την προμήθεια για τις οποίες οι διατιμήσεις θα φαίνονται στο λογαριασμό του καταναλωτή. Κάτι τέτοιο αποτελεί προϋπόθεση για την μετάβαση της ΑΗΚ στη νέα ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού που αναμένεται να λειτουργήσει γύρω στα μέσα του 2016.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) Γιώργος Σιαμμάς η ΑΗΚ πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις της ΡΑΕΚ που είναι στηριγμένες στο νόμο, ώστε να έχει διαφανή λογιστικό και λειτουργικό διαχωρισμό των τεσσάρων ρυθμιζόμενων δραστηριοτήτων της.

«Υπάρχουν οι απαιτήσεις του νόμου και υπάρχουν οι ρυθμιστικές αποφάσεις από τον περασμένο χρόνο και υπάρχει μια πολύ καλή πρόοδος προς την κατεύθυνση της εφαρμογής τους. Η ΑΗΚ ετοίμασε προγράμματα συμμόρφωσης, ετοίμασε κώδικες δεοντολογίας τους υπέβαλε στη ΡΑΕΚ και είναι σε πολύ καλή εξέλιξη το θέμα αυτό», ανέφερε ο κ. Σιαμμάς. Πρόσθεσε ότι εντός της εβδομάδας θα εκδοθεί σχετική απόφαση της ΡΑΕΚ για τη μεθοδολογία διατιμήσεων της ΑΗΚ.

Πρόσθεσε ότι η ΡΑΕΚ αναμένει τον Αύγουστο να της υποβληθούν από την ΑΗΚ οι πρώτοι διαχωρισμένοι λογαριασμοί (regulatory accounts) με βάση την απόφαση.

«Πρόκειται για την αρχή της διαφανούς λειτουργίας της κάθε δραστηριότητας», ανέφερε ο κ. Σιαμμάς, σημειώνοντας ότι ο καταναλωτής θα βλέπει στο λογαριασμό του αναλυτικά τι πληρώνει για κάθε δραστηριότητα της ΑΗΚ και μελλοντικά από άλλους προμηθευτές.

Ο λογιστικός διαχωρισμός της ΑΗΚ είναι απαίτηση του νόμου και ο λειτουργικός διαχωρισμός της ΑΗΚ προνοεί να υπάρχει μια λειτουργική ανεξαρτησία εσωτερικά μεταξύ των τεσσάρων δραστηριοτήτων, έτσι ώστε να μπορούν να βγαίνουν με διαφάνεια οι λογαριασμοί. Για να επιτευχθεί ο λογιστικός διαχωρισμός πρέπει να υπάρξει και λειτουργικός. Πρόκειται για απαίτηση του νόμου για πιο ομαλή και πιο αποδοτική λειτουργία της ΑΗΚ. Παράλληλα διασφαλίζει την ανεξαρτησία των αποφάσεων του μονοπωλιακού από το ανταγωνιστικό κομμάτι.

Το επόμενο βήμα, που ενδεχομένως να αφορά τον νομικό διαχωρισμό της ΑΗΚ, δηλαδή το σπάσιμο της σε περισσότερες εταιρείες, εξετάζεται ακόμα από την Κυβέρνηση στο πλαίσιο διεξαγωγής σχετικής μελέτης. Ο νομικός διαχωρισμός της ΑΗΚ θα επιτρέψει στις διαφορετικές εταιρείες που θα δημιουργηθούν να προχωρήσουν σε συνεργασίες ενδεχομένως με άλλες ιδιωτικές εταιρείες. Ο νομικός διαχωρισμός της ΑΗΚ έχει συνδεθεί στο παρελθόν από τις συντεχνίες με την ιδιωτικοποίηση του οργανισμού.

Με καθυστέρηση η λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς

Παράλληλα ο κ. Σιαμμάς αναφέρθηκε στον στόχο για λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού στα μέσα του 2016, χαρακτηρίζοντάς τον ως πολύ φιλόδοξο. Όπως είπε, ακόμα απαιτείται η αγορά λογισμικού και η σωστή στελέχωση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ), όπου υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση όπως και πολύ σοβαρή καθυστέρηση στο θέμα της στελέχωσης της ΡΑΕΚ.

Υπάρχει, είπε, ένα αντικειμενικό πρόβλημα αδυναμίας της εποπτικής αρχής που είναι η ΡΑΕΚ και του λειτουργού της αγοράς που είναι ο ΔΣΜΚ, να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις πάρα πολλές προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιόν τους. Κάλεσε την Κυβέρνηση να προχωρήσει με τον απαραίτητη προϋπολογισμό και τις αναγκαίες τροποποιήσεις στη νομοθεσία.

Είπε επίσης ότι η ΡΑΕΚ είναι η πλέον υποστελεχωμένη ρυθμιστική αρχή της Ευρώπης, σύμφωνα με αντικειμενική μελέτη από τον ρυθμιστή της Αυστρίας. Ο κ. Σιαμμάς ανέφερε ότι ενώ η ΡΑΕΚ θα έπρεπε να έχει 21 θέσεις λειτουργών έχει μόνο 6 και αυτή τη στιγμή προχωρούν με αργούς ρυθμούς, ως οργανισμός δημοσίου δικαίου, στην πλήρωση άλλων 4.

«Πιστεύω ότι ο στόχος που τέθηκε για τα μέσα του 2016 θα πρέπει να αναθεωρηθεί», ανέφερε.

Αναφορικά με το πλαίσιο για την ανταγωνιστική αγορά που εξέδωσε η ΡΑΕΚ στα μέσα Μαΐου, ο κ. Σιαμμάς ανέφερε ότι πρόκειται για ένα βήμα με στόχο να διευκολύνει νέους παίχτες είτε είναι παραγωγοί, είτε είναι προμηθευτές να μπουν στην αγορά και ένα τεράστιο βήμα ώστε να μπορούν νέοι παίχτες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) να συμμετάσχουν στην αγορά.

Όπως είπε ότι τα νέα έργα ΑΠΕ θα είναι αυτόνομα στην αγορά, χωρίς επιδοτήσεις. Πρόσθεσε ότι τα μικρά έργα κάτω από 1ΜW δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα, αλλά θα πρέπει θα πρέπει να βρουν κάποιον να αναλάβει την κηδεμονία τους, τον λεγόμενο φορέα αθροιστικών υπηρεσιών (agreegator).

Ανέφερε παράλληλα ότι με τη δημιουργία μοντέλου που επιτρέπει στις ΑΠΕ να ενταχθούν κανονικά στην ανταγωνιστική αγορά, η Κύπρος είναι πιο μπροστά από όλες τις άλλες αγορές της ΕΕ.

Αναφορικά με τις επικρίσεις που διατύπωσαν ενδιαφερόμενοι επενδυτές ηλεκτρικής ενέργειας για το νέο πλαίσιο της ΡΑΕΚ για την ανταγωνιστική αγορά, ο κ. Σιαμμάς ανέφερε ότι η ΡΑΕΚ αφού μελέτησε πολύ προσεχτικά τα σχέδια και τις εισηγήσεις των εμπλεκομένων προχώρησε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, τη διευκόλυνση του ανταγωνισμού, το συμφέρον του καταναλωτή και τον ασφαλή εφοδιασμό της χώρας.

Όπως είπε η ΡΑΕΚ ακολούθησε διαφανώς τη δημόσια διαβούλευση και έγινε μια μεγάλη δημόσια ακρόαση τον περασμένο Δεκέμβρη, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι είχαν στην διάθεσή τους αρκετό καιρό για να υποβάλουν τα σχόλιά τους Πρόσθεσε ότι υποβλήθηκαν σχόλια από δεκάδες εμπλεκόμενους μεταξύ των οποίων και ιδιώτες και αφού αξιολογήθηκαν μαζί με τον σύμβουλο της ΡΑΕΚ και λήφθηκαν αρκετά σχόλια υπόψη εκδόθηκε η απόφαση στην τελική της μορφή.

Με βάση το πλαίσιο της ΡΑΕΚ ο ΔΣΜΚ θα συγγράψει τους λεπτομερείς κανόνες της αγοράς, μια διαδικασία που αναμένεται να πάρει 6-7 μήνες τουλάχιστον ώστε, όπως είπε ο κ. Σιαμμάς, να έχουν την δυνατότητα όλοι οι εμπλεκόμενοι να εκφράσουν τις απόψεις τους.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy