Επ’ αόριστον «μπλόκο» στη Σχολή Χαρακτικής Χαμπή

Καμία συμμόρφωση της Επαρχ. Διοίκησης στην έκθεση Επιτρόπου Διοίκησης

«Δεν θα αποταθώ πουθενά», λέει ο Χαμπής Τσαγγάρης, αντιδρώντας στην απάντηση του επάρχου Λεμεσού σε ερώτησή μας σχετικά με την αναστολή της λειτουργίας της Σχολής Χαρακτικής Χαμπή. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολής Χαρακτικής Χαμπή ανακοίνωσε ότι εξαναγκάζεται να αναστείλει τη λειτουργία της Σχολής και όλες τις δραστηριότητές της παγκύπρια, ύστερα από ενέργεια του οικείου κοινοτάρχη να κλείσει το δρόμο που οδηγεί στη σχολή με καταγγελτική αναφορά ότι «τις τελευταίες μέρες συνεργείο της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού ασχολείται με την κατασκευή περιτοιχίσματος για να τοποθετήσει κάγκελο ο κοινοτάρχης, για ιδιωτική χρήση».

Σε επικοινωνία της «Χαραυγής» με τον έπαρχο Λεμεσού αναφορικά με τις εν λόγω καταγγελίες, μέσω της ιδιαιτέρας του ο έπαρχος Λεμεσού απάντησε ότι μέχρι στιγμής δεν παραλήφθηκε γραπτό παράπονο από τον Χαμπή Τσαγγάρη ώστε να προβεί σε διερεύνηση. Μεταφέραμε στον Χαμπή Χαράκτη τη θέση της Επαρχιακής Διοίκησης, ο οποίος απάντησε εμφαντικά ότι δεν θα αποταθεί πουθενά και ότι η Επαρχιακή Διοίκηση είχε τρία χρόνια και χίλιους λόγους να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Επιτρόπου Διοικήσεως ώστε να προβεί σε ενέργειες επίλυσης της παρεμπόδισης λειτουργίας της Σχολής Χαρακτικής και δεν το έπραξε.

Αντίθετα, έβαλε στα συρτάρια την έκθεση καταπέλτη και έκλεισε τα μάτια στις παρεμβάσεις του κοινοτάρχη Πλατανίστκιας. Ο Χαμπής ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι απελπίστηκε από τις βαρβαρότητες και το μόνο που επιθυμεί είναι να ανοίξει και πάλι η σχολή που έχει καθεστώς μη κερδοσκοπικού ιδρύματος και παρέχει δωρεάν μαθήματα χαρακτικής εδώ και 23 χρόνια. Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν δέχεται δηλώσεις συμπαράστασης, τόνισε την έμπρακτη συμβολή της τέως Επιτρόπου Διοικήσεως, Ελίζας Σαββίδου, την οποία και ευχαριστεί, όπως και τη διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για την παρέμβασή της για επίλυση του ζητήματος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολής Χαρακτικής Χαμπή είχε υποβάλει παράπονο στο Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως για την παράλειψη της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού να συμβάλει στη διαφύλαξη της λειτουργίας της Σχολής και του Μουσείου Χαρακτικής. Στην έκθεσή της η Επίτροπος Διοίκησης δικαίωσε τη Σχολή Χαρακτικής Χαμπή. Επεσήμανε ότι η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού αγνόησε τις αρμοδιότητες και την ευθύνη της ως δημόσια Αρχή να συνεισφέρει ουσιαστικά στη διασφάλιση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και αδιαφόρησε για τα επί σειρά ετών περιστατικά που δυσχέραιναν το περιβάλλον εκπλήρωσης της αποστολής της Χαρακτικής Σχολής και του Μουσείου, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του πολιτιστικού αποθέματος του τόπου.

Στην ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής Χαρακτικής Χαμπή σημειώνεται ότι η Σχολή «είναι αδύνατο να λειτουργήσει και εκφράζει τη λύπη της που είναι αναγκασμένη να ακυρώσει προγραμματισμένα εργαστήρια παροχής δωρεάν μαθημάτων το καλοκαίρι, ενώ μέχρι να ανοίξει η διάβαση θα επικεντρωθεί σε ερευνητικό έργο». Μέχρι τη συμμόρφωση της Επαρχιακής Διοίκησης και της Κοινοτικής Αρχής Πλατανίστκιας, οι πόρτες της Σχολής παραμένουν αναγκαστικά κλειστές.

Άννα Μισιαούλη

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy