Επ. Εθελοντισμού: Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που ζουν στον δρόμο

Αυξάνεται παγκοσμίως ο αριθμός των παιδιών που ζουν στον δρόμο αν και σύμφωνα με στοιχεία ΜΚΟ, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο αριθμός τους, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

«Η φτώχεια σήμερα είναι μια πραγματικότητα και ένα από τα πιο εμφανή φαινόμενα της είναι ο αυξανόμενος αριθμός των παιδιών του δρόμου» προστίθεται, με αφορμή την 12η Απριλίου που έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου.

Σκοπός της ημέρας αυτής είναι να φέρει στο προσκήνιο τα προβλήματα των παιδιών του δρόμου που περιφέρονται χωρίς γονική υποστήριξη στις μεγαλουπόλεις του αναπτυσσόμενου κόσμου και όχι μόνο, συμπληρώνεται.

Η ημέρα καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του Consortium for Street Children (CSC), μιας διεθνούς Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με έδρα το Λονδίνο και σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης, υπάρχουν αμέτρητα παιδιά σε όλο τον κόσμο που θεωρούν τους δρόμους το σπίτι τους, ο ακριβής αριθμός των οποίων είναι αρκετά δύσκολο να οριστεί.

Σύμφωνα με το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού, οι βασικότεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν αυτά τα παιδιά είναι η έλλειψη τροφής και στέγης, η αδυναμία πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες, η αδυναμία τακτικής παρακολούθησης του σχολείου, η βία και η εγκληματικότητα στους δρόμους, η πίεση για χρήση και διακίνηση ναρκωτικών, η σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση, ο ακρωτηριασμός ή ακόμα και η φόνευσή τους από εμπόρους οργάνων, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση.

Γίνεται επίσης αναφορά στη δραστηριοποίηση Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών αναφορικά με τη μέριμνα παιδιών, προστίθεται όμως ότι χρειάζεται και η στήριξη της πολιτείας ώστε μέσα από το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο να παρέχεται η απαραίτητη προστασία, κοινωνική φροντίδα και ομαλή επανένταξη των ανηλίκων απροστάτευτων παιδιών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy