Επ. Περιβάλλοντος: Απαιτείται ένα και μόνο σύστημα διαχείρισης ελαστικών

Η αναγκαιότητα για τη λειτουργία ενός και μόνο συστήματος συλλογής και διαχείρισης ελαστικών, διαπιστώθηκε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, που συζήτησε τη συλλογή, διαχείριση και χωροθέτηση των σημείων φύλαξης των ανακυκλώσιμων ελαστικών μετά από θέμα που ενέγραψε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας.

Το θέμα ενεγράφη μετά το πρόσφατο περιστατικό με τη φωτιά σε ελαστικά παρά το τσιμεντοποιείο στο Βασιλικό.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο κ. Κάρουλλας είπε πως με αφορμή τη φωτιά στο Βασιλικό η Επιτροπή Περιβάλλοντος συζήτησε το θέμα με σκοπό να διαφυλαχθεί το μείζων ζήτημα της ασφάλειας και της υγείας των κατοίκων στη συλλογή, διαχείριση και χωροθέτηση των σημείων φύλαξης.

Πρόσθεσε ότι αυτό που απαιτείται είναι η μέγιστη δυνατή ευθύνη από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο κ. Κάρουλλας είπε από τη συζήτηση διαπιστώθηκε η ανάγκη εκπόνησης μιας χωροθετικής πολιτικής ώστε να καθοριστούν ξεκάθαρα οι χώροι στους οποίους μπορεί να φυλάγονται τα ανακυκλώσιμα ελαστικά, κατά τρόπο που να αποφεύγονται τα όποια δυσάρεστα συμβάντα όπως στο Βασιλικό.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε επίσης ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος πρέπει να συνεχίσει την αξιολόγηση και προωθήσει τη νομοθεσία για τη λειτουργία ενός μόνο συστήματος συλλογής και διαχείρισης ανακυκλώσιμων ελαστικών.

Πρόσθεσε ότι η εποπτεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους πρέπει να είναι συνεχής και αδιάλειπτη με σκοπό να διασφαλίζονται στο μέγιστο δυνατό βαθμό η ασφάλεια και υγεία των κατοίκων και των εμπλεκόμενων στη διαχείριση και να λαμβάνονται υπόψη οικονομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια για βελτιστοποίηση των πρακτικών προς όφελος του πολίτη και σε ό,τι αφορά το Βασιλικό οι παρακείμενες κοινότητες, καθώς αναφερόμαστε σε μια βεβαρημένη περιοχή στην οποία θα φιλοξενεί και το ενεργειακό κέντρο του τόπου.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε πως παρόλο ότι αδειοδοτήθηκαν εταιρείες για ανακύκλωση των ελαστικών συνεχίζουν να υπάρχουν πεταμένα στη φύση πολλά ελαστικά.

Πρόσθεσε πως αν δεν βελτιωθεί το σύστημα συλλογής – διαχείρισης δεν θα λυθεί το πρόβλημα.

Σε ό,τι αφορά τη φωτιά στο Βασιλικό είπε πως υπήρχε εύφλεκτη ύλη σε περιοχή Seveso (Οδηγία που αφορά τα θέματα ασφάλειας των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και τα βιομηχανικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης).

Υπήρχαν τόσα πολλά ελαστικά κοντά στο τσιμεντοποιείο, συνέχισε, προσθέτοντας ότι έχουμε ευθύνη να μην αυξάνουμε την επικινδυνότητα. Ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι από τη φωτιά και το νερό που χρησιμοποιήθηκε για την κατάσβεση της επήλθε φοβερή ρύπανση στο υπέδαφος.

Είπε ακόμα ότι απαιτείται αποκατάσταση της ρύπανσης εκφράζοντας την άποψη ότι η παρουσία των εγκαταστάσεων του τσιμεντοποιείου στην περιοχή μπορεί να διευκολύνει την απορύπανση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι απαιτούνται αναλύσεις για να διαφανεί ο βαθμός της μόλυνσης και είπε πως το τσιμεντοποιείο έχει νομική ευθύνη να αναλάβει τα έξοδα αποκατάστασης της περιοχής.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η Πυροσβεστική και οι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες διαχειρίστηκαν ορθά την κατάσβεση της πυρκαγιάς και αποφεύχθηκε η ρύπανση της θάλασσα από τη ροή του νερού της κατάσβεσης καθώς όταν διαπιστώθηκε ότι το νερό θα οδηγείτο στη θάλασσα σταμάτησε η κατάσβεση με νερό και επιστρατεύτηκαν εκσκαφείς για κάλυψη με χώμα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy