Επαφές Ε/κ και Τ/κ μαθητών στο πλαίσιο του «Imagine»

Τη δυνατότητα για συμμετοχή σε κοινές παιδαγωγικές δραστηριότητες έχουν και κατά τη νέα σχολική χρονιά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαθητές, μέσω του Εκπαιδευτικού Προγράμματος για Αντιρατσισμό και Εκπαίδευση για έναν Πολιτισμό Ειρήνης με την επωνυμία “Imagine”. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πιλοτικά κατά τη σχολική χρονιά 2016-2017 για τους μαθητές των δημοτικών, και από φέτος επεκτείνεται στα γυμνάσια και στα λύκεια.

Υλοποιείται από τον ‘Ομιλο Ιστορικού Διαλόγου και ‘Ερευνας στο «Σπίτι της Συνεργασίας» και περιλαμβάνει βιωματικές δραστηριότητες σχετικές με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον αντιρατσισμό, στο πλαίσιο της Εκπαίδευσης για έναν Πολιτισμό Ειρήνης. Τελεί υπό την αιγίδα της Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση και έχει τύχει της έγκρισης των διαπραγματευτών των δυο κοινοτήτων.

Ο Ε/κ επικεφαλής της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση Μιχαλίνος Ζεμπύλας δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως την προηγούμενη σχολική χρονιά (2016-2017) το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά με ομάδες Ε/κ και Τ/κ μαθητών της δημοτικής εκπαίδευσης, και φέτος επεκτείνεται και στη μέση εκπαίδευση. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εθελοντική, πρόσθεσε, για όσους εκπαιδευτικούς και μαθητές επιθυμούν, με τη γραπτή συγκατάθεση των γονιών.

Ο κ. Ζεμπύλας ανέφερε πως οι δραστηριότητες του προγράμματος είναι προσαρμοσμένες στην ηλικία της κάθε ομάδας, που θα περιλαμβάνει 25 Ελληνοκύπριους και 25 Τουρκοκύπριους μαθητές.

Οι πυλώνες του προγράμματος είναι δύο: 1) Αντιρατσιστικό εργαστήρι στα σχολεία και προετοιμασία των επαφών, και 2) Δραστηριότητες στην ελεγχόμενη από τα Ηνωμένα ‘Εθνη περιοχή του Λήδρα Πάλας.

Σε εγκύκλιό τους προς τους Διευθυντές και Διευθύντριες Σχολείων Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, οι επικεφαλής των αρμόδιων Διευθύνσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης Κυπριανός Λούης, Διευθυντής Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης Ηλίας Μαρκάτζιης και Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης Χρίστος Χατζηαθανασίου) αναφέρουν πως σε συνέχεια προηγούμενης πρωτοβουλίας που αναλήφθηκε κατά τη σχολική χρονιά 2016-2017, τα σχολεία όλων των βαθμίδων έχουν τη δυνατότητα φέτος να συμμετάσχουν σε παιδαγωγικές δραστηριότητες, «στις οποίες Ελληνοκύπριοι/ες μαθητές/τριες θα έρχονται σε επαφή με Τουρκοκύπριους/ες μαθητές/τριες της ηλικίας τους συνοδευόμενοι/ες από τους/τις εκπαιδευτικούς τους».

Στην εγκύκλιο αναφέρεται πως οι επαφές πραγματοποιούνται στην ελεγχόμενη από τα Ηνωμένα ‘Εθνη περιοχή του Λήδρα Πάλας, κατά τη διάρκεια του σχολικού χρόνου, μέσω του προγράμματος “Imagine”.

Για συμμετοχή στο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να απευθύνονται στον ‘Ομιλο Ιστορικού Διαλόγου και ‘Ερευνας για να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους, προστίθεται στην εγκύκλιο.

Στο πλαίσιο του πρώτου πυλώνα του προγράμματος “Imagine” εκπαιδευτές επισκέπτονται τις τάξεις και συζητούν θέματα στερεοτύπων, διακρίσεων και ρατσισμού ως συνιστώσες της κουλτούρας της βίας. Επίσης πραγματοποιούν προσωπική συνάντηση με τον εκπαιδευτικό της τάξης για καθοδήγηση και διαβούλευση όσον αφορά τους τρόπους αντιμετώπισης ρατσιστικών περιστατικών στην τάξη και στο σχολείο και προετοιμασία των συνθηκών για δικοινοτική επαφή στο Σπίτι της Συνεργασίας.

Στη συνέχεια οι μαθητές συμμετέχουν σε μια από τις δραστηριότητες του δεύτερου πυλώνα που είναι επίσκεψη στο Σπίτι της Συνεργασίας όπου συμμετέχουν σε βιωματικές δραστηριότητες σχετικές με τον αντιρατσισμό στο πλαίσιο της Εκπαίδευσης για έναν Πολιτισμό Ειρήνης και δραστηριότητες με την μη κυβερνητική οργάνωση Peace Players International – Cyprus. Συγκεκριμένα οι μαθητές ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες και παίζουν καλαθόσφαιρα στις αθλητικές εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας, μαθαίνοντας για την εργασία σε ομάδες, την ανεκτικότητα και την εμπιστοσύνη.

Και οι δυο δραστηριότητες στην ελεγχόμενη από τα Ηνωμένα ‘Εθνη περιοχή του Λήδρα Πάλας πραγματοποιούνται σε τρεις γλώσσες, ελληνικά, τούρκικα και αγγλικά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy