Επαφές Καδή στο Λονδίνο

Ικανοποιημένος αλλά και συγκινημένος δήλωσε ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής από τη λειτουργία της παροικιακής εκπαίδευσης στη Βρετανία κατά την ολοκλήρωση των τριήμερων επαφών του με εκπαιδευτικούς, μαθητές και παράγοντες της ομογένειας στο Λονδίνο.

Συνοδευόμενος από τον Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης Ελπιδοφόρο Νεοκλέους, ο κ. Καδής πραγματοποίησε την Παρασκευή και το Σάββατο συναντήσεις με την Επιθεωρήτρια-Προϊσταμένη της Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής (ΚΕΑ) Μαρία Παπαλουκά και εκπαιδευτικούς της αποστολής, τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κκ. Γρηγόριο και στελέχη της ΕΦΕΠΕ, ενώ επισκέφθηκε και παροικιακά σχολεία.

«Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση αλλά και συγκίνηση που έχουμε διαπιστώσει ότι γίνεται στην παροικία μία συστηματική προσπάθεια για να διατηρήσουμε ως κυπριακός ελληνισμός την ιστορική μας ταυτότητα, τη γλώσσα μας, την πολιτισμική ταυτότητα κι αυτό ξεκινά από την ηλικία των παιδιών του νηπιαγωγείου», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο υπουργός Παιδείας.

«Είχαμε αυτές τις μέρες την ευκαιρία να συναντηθούμε με τους εκπαιδευτικούς της ΚΕΑ, να συζητήσουμε θέματα που αφορούν το εκπαιδευτικό τους έργο, αλλά είχαμε και τη δυνατότητα να επισκεφθούμε αρκετά σχολεία και να δούμε στην πράξη πώς υλοποιείται αυτή η προσπάθεια για τη διατήρηση της ταυτότητας των παιδιών. Βλέπουμε ότι μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες δεν παρέχεται μόνο η γνώση, αλλά καλλιεργούνται και αξίες, καλλιεργούνται δεξιότητες και προπάντων επιχειρείται η εμπέδωση της ιστορικής μας ταυτότητας, κάτι που θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό και για αυτό έχουμε διαβεβαιώσει εδώ τους εκπαιδευτικούς μας, τα σχολεία μας ότι στις προτεραιότητες της κυπριακής πολιτείας θα συνεχίζει να είναι ψηλά η συνεχής στήριξη της ΚΕΑ», συνέχισε ο κ. Καδής.

Ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε πως η στήριξη αυτή θα συνεχιστεί παρά τις οικονομικές δυσκολίες, όπως διαβεβαίωσε τους παράγοντες της παροικιακής εκπαίδευσης. Παρέπεμψε δε στον προϋπολογισμό του κράτους, «όπου για το 2015 όχι μόνο δεν είχαμε μείωση, αλλά είχαμε και αύξηση των ποσών που θα δαπανηθούν για την ΚΕΑ».

Σε ερώτηση για το κατά πόσο επισημάνθηκαν προβλήματα και αν αυτά είναι διαχειρίσιμα, ο κ. Καδής είπε: «Αναφέρθηκαν προβλήματα, παρουσιάστηκαν ζητήματα τα οποία θεωρώ ότι μέσα από καλή θέληση και εποικοδομητικό διάλογο μπορούν να αντιμετωπιστούν και έχουν ληφθεί αποφάσεις που αφορούν κυρίως το πλαίσιο εργασίας των εκπαιδευτικών μας, εδώ ήταν τα ζητήματα που τέθηκαν και είμαι βέβαιος ότι μέσα από την υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί θα δοθούν και οι καλύτερες δυνατές λύσεις».

Το επίσημο πρόγραμμα της υπουργικής επίσκεψης ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής με εκδήλωση σε σχολείο του βορείου Λονδίνου για τον παμπαροικιακό εορτασμό από την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία των εθνικών επετείων της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955.

Εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας ο κ. Καδής χαρακτήρισε τις δύο επετείους περιόδους δόξας και μεγαλείου που έγιναν φάρος καθοδηγητικός για πνευματική ανάταση και εθνική καταξίωση, σημειώνοντας ότι ο κυπριακός απελευθερωτικός αγώνας του ’55-’59 δεν μπορεί παρά να θεωρείται ως προέκταση του ξεσηκωμού της ελληνικής επανάστασης του 1821, με κοινά ιδεώδη και την κοινή διαπίστωση ότι η ελευθερία δεν προσφέρεται από τους ξένους αλλά κατακτάται με τη θέληση και τους αγώνες του ίδιου του λαού.

Επισημαίνοντας το συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, 60 χρόνια από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα του ’55-’59, ο κ. Καδής είπε: «Χρέος μας είναι να μη λυγίσουμε, αλλά να μείνουμε όρθιοι και να συνεχίσουμε τον αγώνα για την ελευθερία και την ευημερία του τόπου μας. Επιδίωξή μας είναι μέσα από την ειρηνική διαδικασία των διαπραγματεύσεων, που ευελπιστούμε ότι θα ξεκινήσουν σύντομα, να επιτύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο εθνικό μας πρόβλημα που θα διασφαλίζει την ιστορική συνέχεια του λαού μας στη γη των πατέρων του. Θέλουμε μία ειρηνική και ευημερούσα πατρίδα, πολιτική και οικονομική σταθερότητα με διασφαλισμένες τις ελευθερίες και τα δικαιώματα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της. Μια Κύπρο που να αξιοποιεί την ευρωπαϊκή της ταυτότητα και να προωθεί την πρόοδο σε όλους τους τομείς ανάπτυξης. Εργαζόμαστε μεθοδικά για να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε προς την κατεύθυνση της λύσης την αναβαθμισμένη γεωπολιτική σημασία της πατρίδας μας και το γεγονός ότι μπορεί αν αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας».

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Πήτερ Δρουσιώτης, ο Πρόεδρος των Ελληνορθόδοξων Κοινοτήτων Μάριος Μηναΐδης, ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας Ευριπίδης Ευρυβιάδης, ο Πρέσβης της Ελλάδας Κωνσταντίνος Μπίκας και ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος κκ. Γρηγόριος, οι οποίοι μεταξύ άλλων επισήμαναν την ανάγκη ενεργούς συμμετοχής των Ελληνοκυπρίων του Ηνωμένου Βασιλείου στις προσεχείς εκλογές του Μαΐου και τη στήριξη με κάθε τρόπο των υποψηφίων βουλευτών που έχουν αποδείξει ότι είναι φίλοι της Κύπρου.

Η εκδήλωση για τον εορτασμό των εθνικών επετείων περιελάμβανε τραγούδια, απαγγελίες, παραδοσιακούς χορούς και θεατρικά από μαθητές των παροικιακών σχολείων, ενώ πραγματοποιήθηκε και βράβευση έργων διαγωνισμού ζωγραφικής.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy