Επαναφορά στο «Δουβλίνο» συστήνει ο Αβραμόπουλος

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος θεωρεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει κάποια μέτρα ώστε να επανέλθει στη Συνθήκη του Δουβλίνου, παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιστάσεις τον τελευταίο χρόνο τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι αρμόδιοι της ΕΕ τόνισαν πολλάκις ότι οι κανονισμοί αυτοί χρήζουν βελτίωσης.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά τη συνεδρία του Κολεγίου των Επιτρόπων, και ερωτηθείς για επιπλέον μέτρα που θα πρέπει να πάρει η Ελλάδα ώστε να επανέλθει στη Συνθήκη του Δουβλίνου, αναφέρθηκε στη δημιουργία ανοικτών εγκαταστάσεων υποδοχής, εξασφάλιση αποτελεσματικής πρόσβασης στην διαδικασία παροχής ασύλου, επαρκή και πλήρη στελέχωση της υπηρεσίας ασύλου, εκτίμηση των υπαρχουσών αναγκών για τις θέσεις υποδοχής, επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό, αποτελεσματική εφαρμογή του νομικού πλαισίου για δωρεάν νομική βοήθεια και τη δημιουργία υποδομών για τις ευαίσθητες και ευάλωτες ομάδες αιτούντων ασύλου συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Τόνισε ότι για όλα αυτά η Κομισιόν παρέχει ήδη βοήθεια στην Ελλάδα και ακόμα και κράτη μέλη προσφέρθηκαν να συνεισφέρουν βοηθώντας την Ελλάδα που αντιμετωπίζει μία κατάσταση πρωτόγνωρη που λόγω της ιδιαιτερότητας- και της γεωγραφικής- “γίνεται αντιληπτό ότι δημιουργεί μία κατάσταση πολύ δύσκολη”.

Όταν ζητήθηκε επίσης να σχολιάσει τη δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Ν.Ξυδάκη σε συνέντευξή του στη γερμανική Die Welt, ότι δεν θα δεχτεί πρόσφυγες από κράτη μέλη όπως η Γερμανία στο πλαίσιο της επανένταξης του Δουβλίνου, τόνισε ότι δεν είναι η θέση του να σχολιάζει δηλώσεις Υπουργών και ήταν απόλυτος στο θέμα ότι «το Δουβλίνο τελεί υπό αναθεώρηση και ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ισχύουν οι βασικοί του κανόνες. Η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή έχει και φιλοξενεί έναν πάρα πολύ μεγάλο αριθμό είτε αιτούντων άσυλο είτε μεταναστών. Έχει φτάσει δηλαδή στο όριό της. Σε αυτήν τη μεταβατική περίοδο μέχρι την αναθεώρηση του Δουβλίνου, δεν είναι δυνατόν να γίνουν επιστροφές σε μία χώρα η οποία έχει ήδη φτάσει στα όριά της».

“Τα κράτη έχουν υποχρέωση να εφαρμόζουν ότι έχουμε από κοινού συμφωνήσει και η συμφωνία ελήφθη από κοινού. Η έννοια της ευέλικτης αλληλεγγύης δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση αλλαγή της πολιτικής που έχουμε υιοθετήσει. Δεν αλλάζει η πολιτική μας το ξεκαθαρίζω αυτό. Η αναθεώρηση του Δουβλίνου βρίσκεται σε εξέλιξη. Η πρότασή μας είναι στα χέρια των συννομοθετών, του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,” είπε.

Η μετεγκατάσταση ήταν, είναι και παραμένει προτεραιότητα της Κομισιόν και προσωπικά δική μου, ανέφερε και πρόσθεσε” “Ας δούμε τα θετικά δεδομένα – έχουμε ένα σύστημα που πλέον λειτουργεί και τελικά έχει αρχίσει να φέρνει θετικά αποτελέσματα. Άργησε αλλά φέρνει. Μόνο το Σεπτέμβριο που πέρασε, 1200 άτομα μετεγκατεστάθηκαν από την Ελλάδα και την Ιταλία- περισσότεροι (1000) από την Ελλάδα. Πρέπει να συνεχίζουμε να χτίζουμε πάνω σε αυτήν την πρόοδο που έχει καταγραφεί. Υπάρχουν κράτη μέλη που έχουν δεσμευτεί για τακτικές μηνιαίες μετεγκαταστάσεις. Η πρόοδος αυτή δείχνει ότι υπάρχει πολιτική βούληση- ο μηχανισμός δηλαδή μπορεί να λειτουργήσει. Και επιμένω σε αυτό. Όλα όσα συζητούμε σε αυτό έχουν να κάνουν με το αν τα κράτη μέλη επιδεικνύουν πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα”.

Σε ερώτηση πότε θα αρχίσουν οι επιστροφές, απάντησε: “Όχι τώρα. Και όπως είδατε και από τη σημερινή σύσταση που υιοθετήσαμε και που ανακοίνωσα η Κομισιόν θα επανέλθει το Δεκέμβριο για να αξιολογήσει και να εκτιμήσει την πρόοδο που θα έχει συντελεστεί. Ακόμα και αν ισχύουν οι προϋποθέσεις, οι επιστροφές θα πρέπει να ξεκινήσουν σταδιακά και βεβαίως κατά περίπτωση.”

Αναφέρομαι, συνέχισε, “ρητά στη σημερινή μας σύσταση ότι η χώρα δεν πρέπει να επωμιστεί δυσανάλογο βάρος. Οι εκθέσεις που σας παρουσίασα σήμερα, είναι κατά κάποιον τρόπο συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ τους. Οι σημερινοί κανόνες του Δουβλίνου δεν μπορεί να εφαρμόζονται μονομερώς χωρίς να λειτουργήσει και η μετεγκατάσταση. Δουβλίνο και μετεγκετάσταση είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Το Δουβλίνο είναι υπό αναθεώρηση βάσει δικής μας πρότασης την οποία έχουμε συζητήσει και παλαιότερα. Μέχρι να έρθει όμως η ώρα της αναθεώρησης, ισχύουν οι υπάρχοντες κανόνες”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι σε αυτήν τη μεταβατική περίοδο μέχρι την αναθεώρηση του Δουβλίνου, δεν είναι δυνατόν να γίνουν επιστροφές σε μία χώρα η οποία έχει ήδη φτάσει στα όριά της. “Αλλά δείτε και τη νομική διάσταση. Μία νομοθεσία ισχύει μέχρι να αντικατασταθεί από μία άλλη. Αυτό που λέει η Κομισιόν είναι από νομικής και τυπικής πλευράς σωστό. Σε ό,τι αφορά όμως την πραγματική διάσταση, δεν πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.”

“Εκείνο όμως που πρέπει να γίνει είναι η Ελλάδα να επιταχύνει τους ρυθμούς και τις διαδικασίες που απαιτούνται για να αξιολογούνται επί τόπου όλες αυτές οι περιπτώσεις είτε συλλογικά είτε ατομικά ώστε να μην παρατηρούνται τα φαινόμενα όλων αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων να έχουν κυριολεκτικά κολλήσει στη χώρα και αν μην έχουν ελπίδα και προοπτική. Πιο σαφής δεν έχω υπάρξει σε απάντηση. Δεν είναι θέμα αν γίνεται ή αν δεν γίνεται. Το θέμα είναι αν είναι δυνατόν να γίνει κάτω από τις σημερινές συνθήκες. Αυτήν τη στιγμή 70,000 είναι στην Ελλάδα και το όριο αντοχής της χώρας είναι ξεπερασμένο. Εμείς είμαστε εδώ για να απαντούμε ξεκάθαρα για το ποια είναι η πολιτική μας και ότι στηρίζεται σε αρχές, νομοθεσίες και αξίες”, κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy