Επανακαθορισμός φόρμουλας για αποζημίωση αεροδρομίων, λόγω Τύμπου

Επανακαθορισμό της φόρμουλας υπολογισμού της αποζημίωσης που δίδει το κράτος στην εταιρεία διαχείρισης των αεροδρομίων Hermes, για τα απολεσθέντα κέρδη λόγω της λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, ζητούν οι βουλευτές καθώς και ανεξάρτητοι θεσμοί του κράτους.

Όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, από το 2006 μέχρι και σήμερα το κράτος κατέβαλε περίπου 46 εκατομμύρια ως αποζημίωση στην Hermes, ενώ αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Συγκοινωνιών βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την εταιρεία για την αποζημίωση για τα έτη 2015-2017 η οποία, όπως λέχθηκε, συμφωνήθηκε στα 23 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών, Αλέκος Μιχαηλίδης, η αρχική πρόνοια για αποζημίωση αφορούσε την περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Ωστόσο στη συνέχεια άνοιξαν τα οδοφράγματα, δημιουργώντας νέα δεδομένα με απώλεια εσόδων της Hermes από την επιβατική κίνηση από και προς το αεροδρόμιο της Τύμπου. Η φόρμουλα βάσει της οποίας υπολογίζεται η αποζημίωση λαμβάνει υπόψιν την επιβατική κίνηση της Τύμπου βάσει στοιχείων της ΚΥΠ και η εταιρεία αποζημιώνεται αναλογικά για τους Ευρωπαίους πολίτες που έρχονται στην Κύπρο μέσω Τύμπου και διακινούνται σε όλη την επικράτεια της χώρας, για τους Τουρκοκύπριους καθώς και τους Ελληνοκύπριους που ταξιδεύουν μέσω του παράνομου αεροδρομίου.

Ξεκαθαρίστηκε παράλληλα πως εάν συνεχιστεί η αύξηση στην επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, σύμφωνα με τις πρόνοιες της αρχικής συμφωνίας, θα σταματήσει να καταβάλλεται η αποζημίωση. Η οροφή τερματισμού της αποζημίωσης είναι οι 11,2 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ το 2017 είχαμε 10,2 εκατομμύρια. Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι κατά τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων εισηγήθηκε ότι δυνητικοί επιβάτες για αποζημίωση θα έπρεπε να ήταν μόνο ξένοι τουρίστες που θα επισκέπτονταν τις ελεύθερες περιοχές μέσω Τύμπου, καθώς και οι Ε/κ που χρησιμοποιούν το παράνομο αεροδρόμιο.

Πρόσθεσε ότι από τη φόρμουλα πρέπει να εξαιρεθούν οι Τ/κ, οι έποικοι ή άλλοι κάτοικοι των κατεχομένων που ούτε και πριν το άνοιγμα των οδοφραγμάτων δεν ήταν επιβάτες των αεροδρομίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ όπως είπε ο κ. Μιχαηλίδης θα πρέπει να υπολογιστούν οι Τουρκοκύπριοι που ταξιδεύουν μέσω αεροδρομίων της ΚΔ και οι τουρίστες -κυρίως Ισραηλίτεςπου έρχονται μέσω Λάρνακας και Πάφου και μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, κατηγορίες που αποφέρουν όφελος στην Hermes.

Ο Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων, Θεοφάνης Θεοφάνους, μίλησε για κακή συμφωνία, καταγγέλλοντας ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη του από το κράτος, ούτε κατά την επαναδιαπραγμάτευση της συγκεκριμένης συμφωνίας, αλλά ούτε σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, π.χ. τα λιμάνια.

Σπύρος Σωτηρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy