Μπήκαν στην ουσία, ανακοίνωσαν ΜΟΕ

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί συμφώνησαν σήμερα σε πέντε συγκεκριμένα βήματα αρχίζοντας με την διάνοιξη των οδοφραγμάτων Λεύκας και Δερύνειας.

Όπως δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της σημερινής δεύτερης συνάντησης τους που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, πλαισιούμενος από τους ηγέτες, συμφώνησαν επίσης στη σύνδεση των δύο δικτύων ηλεκτρισμού και να αρχίσουν να λαμβάνουν πρακτικά βήματα προς επίτευξη αυτού του στόχου. Συμφώνησαν επίσης ότι θα ήταν επιθυμητή η διασύνδεση της κινητής τηλεφωνίας και θα δώσουν οδηγίες στην τεχνική επιτροπή για οικονομικά και εμπορικά θέματα και τους εμπειρογνώμονες τους προς επίλυση αυτού του θέματος. Συμφώνησαν ακόμα να γίνει αρχή στις εργασίες για τερματισμό των παρεμβολών στις ραδιοφωνικές συχνότητες και στην ίδρυση τεχνικής επιτροπής ισότητας του φύλου, ενώ αντάλλαξαν τα ονόματα των μελών που θα απαρτίζουν την τεχνική επιτροπή πολιτισμού που είχε συμφωνηθεί την προηγούμενη φορά.

Παράλληλα, απεύθυναν κοινή έκκληση για το θέμα των αγνοουμένων.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα ανοίξουν τα οδοφράγματα, είπε «η εργασία θα αρχίσει χωρίς καθυστέρηση».

Σύμφωνα με τον κ. Έιντε κατά τη σημερινή τους συνάντηση οι δύο ηγέτες «έκαναν τα επόμενα βήματα προς εκπλήρωση του κοινού τους οράματος για μια ενωμένη, ομόσπονδη Κύπρο».

«Ο εποικοδομητικός τους διάλογος, συμπεριέλαβε μια σειρά από βασικά ζητήματα που εισέρχονται στον πυρήνα του κυπριακού προβλήματος», ανέφερε.

Οι δύο ηγέτες, συνέχισε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ «υπογράμμισαν και πάλι την κοινή τους βούληση και αποφασιστικότητα για επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης». Πιστεύουν, είπε, «ότι τα αποτελέσματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν το θετικό κλίμα που επικρατεί στο νησί».

«Σ` αυτή την διαδικασία που την καθοδηγούν οι δύο ηγέτες (leader-led), ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί, συμφώνησαν ότι οι επόμενες συναντήσεις τους θα λάβουν χώρα την Τετάρτη 17 Ιουνίου, την Δευτέρα, 29 Ιουνίου, την Παρασκευή 10 Ιουλίου και τη Δευτέρα 27 Ιουλίου».

Ο κ. Έιντε αναφέρθηκε και στους δύο διαπραγματευτές, λέγοντας ότι συναντήθηκαν πέντε φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ότι εργάστηκαν ακούραστα για όλες τις πτυχές του Κυπριακού, έτσι ώστε να γίνει κατανοητό «το που βρίσκονται οι δύο πλευρές τώρα».

Υπήρξε, σημείωσε, πρόοδος σε διάφορους τομείς, προσθέτοντας ότι κατά τη συνάντηση οι δύο διαπραγματευτές παρουσίασαν το αποτέλεσμα της εργασίας τους μέχρι στιγμής στους δύο ηγέτες οι οποίοι «τους καθοδήγησαν περαιτέρω και τους ζήτησαν να συνεχίσουν την κοινή τους εργασία».

Οι δύο ηγέτες, ανέφερε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε συμφώνησαν να διερευνήσουν μια σειρά από άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης παράλληλα με τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Κοινή έκκληση για τους αγνοούμενους

Εξάλλου, ο κ. Έιντε διάβασε κοινή δήλωση – έκκληση των δύο ηγετών για το θέμα των αγνοουμένων.

«Το θέμα των αγνοουμένων αποτελεί ένα από τα πιο οδυνηρά κεφάλαια στην ιστορία της Κύπρου», αναφέρουν. Προσθέτουν ότι «η επούλωση αυτής της ανοιχτής πληγής το συντομότερο είναι σημαντική για να μειωθεί ο πόνος των συγγενών των αγνοουμένων».

Στο πέρασμα του χρόνου, σημειώνουν, η προοπτική εξεύρεσης αγνοουμένων γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη γι αυτό «καλούμε τον οποιονδήποτε μπορεί να έχει πληροφορίες για πιθανά σημεία ταφής αγνοουμένων να μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες με την Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) χωρίς δισταγμό».

«Εγγυόμαστε ότι θα γίνει πλήρως σεβαστή η εμπιστευτικότητα τους» υπόσχονται οι δύο ηγέτες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό καθήκον που πρέπει να εκπληρωθεί».

Ενθαρρυμένος ο Έιντε

Πολύ ενθαρρυμένος από τη σημερινή συνάντηση των ηγετών δηλώνει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Παράλληλα, κάνει λόγο για καλή πρόοδο.

“Είμαι πολύ ενθαρρυμένος από τη σημερινή συνάντηση των ηγετών στην Κύπρο. Επιτεύχθηκε καλή πρόοδος επί της ουσίας και επί των ΜΟΕ” αναφέρει ο κ. Έιντε.

Επιπρόσθετα, αναφερόμενος στο θέμα των αγνοουμένων, συγχαίρει τους δύο ηγέτες για την σθεναρή έκκληση που απηύθυναν προκειμένου να δοθούν πληροφορίες για πιθανά σημεία εκταφών.

Αναστασιάδης: «Λύση το συντομότερο»

Δημιουργική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνοντας ταυτόχρονα την προσπάθειά τους να δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνθήκες για επίτευξη λύσης, το συντομότερο δυνατόν, η οποία να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ε/κ και των Τ/κ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του από το αεροδρόμιο Λευκωσίας, όπου παρακάθισε σε συνομιλίες για το Κυπριακό με τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ήταν μια, θα πρέπει να πω, δημιουργική συνάντηση στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες για να επιτύχουμε αυτό που είναι όλων ο στόχος: Το συντομότερο δυνατόν να επιτύχουμε μια λύση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ε/κ και των Τ/κ. Μια λύση που θα διασφαλίζει ότι αυτό το κράτος θα συνάδει απόλυτα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα των υπολοίπων κρατών μελών”.

Ερωτηθείς αν θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, πέραν από αυτά που ανακοινώθηκαν σήμερα μετά τη συνάντηση από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπααρθ Είντε και σε ερώτηση για το θέμα διάνοιξης του οδοφράγματος Πυροΐου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «υπάρχουν κάποιες πρακτικές δυσκολίες και παραπέμπεται στις αρμόδιες Τεχνικές Επιτροπές, στην Επιτροπή για τα οδοφράγματα, με προσπάθεια όλων να εξευρεθούν τρόποι να αντιμετωπιστούν οι λεγόμενες πρακτικές δυσκολίες.
“Και δεν είναι μόνο του Πυροΐου, είναι και του Πύργου και άλλων περιοχών”, πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι είναι πολύ σημαντική η κοινή δήλωση των δύο ηγετών σε ό,τι αφορά το θέμα των αγνοουμένων, την οποίαν ανέγνωσε ο κ. Είντε, και ερωτηθείς αν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια δήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ανάλογη δήλωση. Με τον κ. Έρογλου είχαμε επισκεφθεί το ανθρωπολογικό εργαστήρι και δυστυχώς δεν έγινε κατορθωτό να εκδοθεί μια ανάλογη ανακοίνωση».

Ερωτηθείς αν αναμένουμε και στην πράξη εκτός από την έκκληση των ηγετών για να υπάρξει επίσπευση στο θέμα που αφορά την παροχή πληροφοριών για τους αγνοουμένους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θέλω να ελπίζω ότι οποιοσδήποτε κατέχει τα όποια στοιχεία θα πρέπει να τα δώσει. Και έχουμε δώσει και μια διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει απόλυτη εχεμύθεια όσον αφορά τους πληροφοριοδότες», είπε καταλήγοντας.

Ακιντζί: Κάναμε καλή αρχή

Καλή, χαρακτήρισε την ατμόσφαιρα και θετικό το μομέντουμ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, κατά την επιστροφή του στα κατεχόμενα μετά τη δεύτερη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο πλαίσιο του νέου γύρου των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

Ωστόσο, ανέφερε ότι αν και υπήρξε πρόοδος, υπάρχει ακόμη “μακρύς δρόμος να διανύσουμε”.

“Κάναμε μια καλή αρχή. Κάναμε μια καλή συνέχεια στη δεύτερη συνάντηση και υπάρχει μια διαδικασία που συνεχίζεται. Μεγάλη μας ελπίδα είναι να συνεχίσουμε έτσι και η πιο μεγάλη μας επιθυμία είναι να πετύχουμε καλό αποτέλεσμα”, συμπλήρωσε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy