Επανασχεδιάζεται το σύστημα συλλογής παλαιών ελαστικών

Πρόταση με ένα αντί τρία συστήματα φαίνεται να ετοιμάζει το Υπ. Γεωργίας.

 

Πρόταση με την οποία επανασχεδιάζεται το σύστημα συλλογής ελαστικών για ανακύκλωση ετοιμάζει το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, έτσι ώστε να περιοριστεί το σκηνικό σύγχυσης που επικρατεί σήμερα ανάμεσα στα συνεργεία. Το αρμόδιο Υπουργείο αναμένεται ότι θα ολοκληρώσει τη μελέτη του και θα ενημερώσει την Επιτροπή Περιβάλλοντος εντός Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, οι τοποθετήσεις του διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κώστα Χατζηπαναγιώτου, άφησαν ήδη ανοικτό το ενδεχόμενο να περιοριστούν τα συστήματα περισυλλογής ελαστικών από τρία σε ένα.

Παραθέτοντας τις θέσεις του Τμήματός του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, ο κ. Κώστας Χατζηπαναγιώτου άφησε να εννοηθεί στην ουσία ότι το υπάρχον σύστημα έκλεισε τον κύκλο του, καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σήμερα παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα στους ελέγχους των συνεργείων και στην εποπτεία των μεταφορών. Δηλώνοντας ότι σήμερα ουσιαστικά παρατηρείται ένα μπέρδεμα στο ποιος στέλνει πού τα ελαστικά του, ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος υπέδειξε ότι στα πλείστα κράτη μέλη της ΕΕ υπάρχει μόνο ένα σύστημα περισυλλογής.

Παράλληλα με την ανάγκη αναθεώρησης του αριθμού των συστημάτων που παραλαμβάνουν ελαστικά προς ανακύκλωση, στη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αναδείχθηκε και το ζήτημα της φύλαξης των ελαστικών σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, αφού, όπως φαίνεται, δεν είναι δυνατόν όλες οι ποσότητες να καταλήγουν στο Τσιμεντοποιείο Βασιλικού, εκεί όπου τα ελαστικά οδηγούνται για καύση σε ειδικά διαμορφωμένους κλιβάνους. «Δεν φτάσαμε στο σημείο όπου όσα ελαστικά μαζεύονται θα μπορούν να πηγαίνουν στο Βασιλικό», εκτιμά ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι πλέον οι ποσότητες ελαστικών που περισυλλέγονται αυξήθηκαν, καθώς μειώνεται ο κύκλος ζωής τους.

Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο 2012-13 παρατηρήθηκε πρόβλημα στην αποστολή ελαστικών στο Βασιλικό εξαιτίας της διακοπής της διαδικασίας καύσης με σκοπό τη διόρθωση των κλιβάνων καύσεως. Ντίζελ από ελαστικά Στο μεταξύ, ανάμεσα στις ιδέες του Τμήματος Περιβάλλοντος για αξιοποίηση των ελαστικών είναι και η παραγωγή ντίζελ από την επεξεργασία των ελαστικών, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Δήμο Ύψωνα. Όπως πληροφορείται η «Χ», ήδη έχει εξασφαλιστεί η απαραίτητη άδεια από την Τοπική Αρχή.

Παράλληλα, όπως ενημερώθηκε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, σύντομα αναμένεται να επαναλειτουργήσουν οι δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανική περιοχή του Δήμου Ύψωνα στον τομέα της πυρόλυσης ελαστικών. Από τη συζήτηση διαπιστώθηκε η ανάγκη εκπόνησης μιας χωροθετικής πολιτικής, ώστε να καθοριστούν ξεκάθαρα οι χώροι στους οποίους μπορεί να φυλάγονται τα ανακυκλώσιμα ελαστικά, κατά τρόπο που να αποφεύγονται τα όποια δυσάρεστα συμβάντα όπως στο Βασιλικό. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, υποστήριξε χθες ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος πρέπει να συνεχίσει την αξιολόγηση και να προωθήσει τη νομοθεσία για τη λειτουργία ενός μόνο συστήματος συλλογής και διαχείρισης ανακυκλώσιμων ελαστικών.

Από την πλευρά του ο βουλευτής των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, είπε πως, παρ’ όλον ότι αδειοδοτήθηκαν εταιρείες για ανακύκλωση των ελαστικών, συνεχίζουν να υπάρχουν πεταμένα στη φύση πολλά ελαστικά. Πρόσθεσε πως αν δεν βελτιωθεί το σύστημα συλλογής – διαχείρισης δεν θα λυθεί το πρόβλημα.

Κώστας Α. Κωνσταντίνου

 

 

 

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.