Δεν βλέπει Ερντογάν αν δεν απολογηθεί η Τουρκία

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αρνήθηκε να συνομιλήσει με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η Άγκυρα δεν επιθυμεί να ζητήσει συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ.

“Παρατηρούμε την απροθυμία της Τουρκίας να ζητήσει μια απλή συγγνώμη για το περιστατικό (σ.σ. κατάρριψης του αεροσκάφους)”, απάντησε ο Ουσάκοφ σε ερώτηση γιατί ο Πούτιν αρνήθηκε να συνομιλήσει με τον Ερντογάν.

Ο Ουσάκοφ σημείωσε πως το Κρεμλίνο παρέλαβε αίτημα από την Άγκυρα για μια πιθανή συνάντηση των δύο ηγετών στη διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου και πρόσθεσε πως ο Πούτιν θα ενημερωθεί αργότερα σήμερα για το εν λόγω αίτημα.

“Θα ήθελα να συναντήσω τον Πούτιν τη Δευτέρα πρόσωπο με πρόσωπο στο Παρίσι για να μιλήσουμε”, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Ερντογάν. “Δεν θα ήθελα αυτό το πρόβλημα να βλάψει τις σχέσεις μας”, υπογράμμισε.

Παράλληλα σήμερα ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η κυβέρνηση της Τουρκίας αρχίζει να συμπεριφέρεται “με νευρικότητα”, έπειτα από τον βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας εναντίον αυτοκινητοπομπών “τρομοκρατών” που μεταφέρουν κλεμμένο πετρέλαιο στη Συρία.

Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να απαντήσει με στρατιωτικά μέσα στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία, δήλωσε ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν. “Πρόκειται για μια εκούσια δολοφονία των στρατιωτών μας και αυτή η πράξη πρέπει να τιμωρηθεί”, δήλωσε σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό της Ρουμανίας Digi24, μιλώντας στα ρωσικά με μετάφραση στα ρουμανικά.

“Γνωρίζουμε αυτούς που το έκαναν και πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιουσύνη. Την ίδια στιγμή, η απάντηση της ρωσικής πλευράς θα ευθυγραμμιστεί απόλυτα με το διεθνές δίκαιο. Και πέρα αυτό, η Ρωσία έχει επίσης το δικαίωμα στρατιωτικής απάντησης”, πρόσθεσε ο Ναρίσκιν.

Ο Πρόεδρος της ρωσικής Δούμας τόνισε πως ενώ τα οικονομικά μέτρα ενάντια στην Τουρκίας σχεδιάζονται, η Μόσχα έχει αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες της για να θωρακίσει την ασφάλεια των ρωσικών αεροσκαφών. “Η Ρωσία μάχεται ενάντια σε τρομοκράτες του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους και περιμένει αλληλεγγύη και πραγματική υποστήριξη από την παγκόσμια κοινότητα, παρά τους ατέρμονους αστήρικτους ισχυρισμούς”, τόνισε ο Ναρίσκιν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου που πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι.

O Ρώσος στρατιώτης που σκοτώθηκε στη Συρία κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης διάσωσης μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού βομβαρδιστικού Su- 24 από την τουρκική πολεμική αεροπορία, κηδεύτηκε σήμερα με στρατιωτικές τιμές σε περιοχή στη νότια Ρωσία.

Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι παρέστησαν στην κηδεία του Αλεξάντερ Ποζίνιτς στο Νοβοτσερκάσκ (νότια), παρουσία αξιωματικών του στρατού, δοκίμων και κοζάκων, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν τα ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Ο Αλεξάντερ Ποζίνιτς, ένα στέλεχος του σώματος των πεζοναυτών, σκοτώθηκε όταν το ελικόπτερο της μονάδας του δέχθηκε πυρά κοντά στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης που διεξήχθη με στόχο τον εντοπισμό και τη διάσωση των πιλότων του Su- 24, που είχαν χρησιμοποιήσει τα εκτινασσόμενα καθίσματά τους.

Στον στρατιώτη απονεμήθηκε μετά θάνατον το μετάλλιο της Ανδρείας από τον πρόεδρο της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παράλληλα, συγγενείς και φίλοι του πιλότου του Su-24, Όλεγκ Πεσκόφ, που σκοτώθηκε από πυρά ενώ βρισκόταν στον αέρα προτού καταλήξει στο έδαφος με το αλεξίπτωτό του, συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Καμπαρόβσκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή, για να του αποτίσουν φόρο τιμής. Στον πιλότο απονεμήθηκε μετά θάνατον ο τίτλος του ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η ύψιστη διάκριση στη χώρα.

Κλείσιμο τουρκοσυριακών συνόρων συζητά η Ρωσία

Η Ρωσία είναι έτοιμη να συντονίσει πρακτικά μέτρα για μπλοκάρισμα των τουρκο-συριακών συνόρων, σε συνεργασία με τη Δαμασκό, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Παρασκευή μετά από συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας Βαλίντ Μουαλίμ .

Ο κ. Λαβρόφ υπενθύμισε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε νωρίτερα τη λήψη μέτρων ώστε να κλείσουν τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

«Υποστηρίζουμε ενεργά κάτι τέτοιο. Είμαστε ανοιχτοί για τον συντονισμό των πρακτικών βημάτων, βεβαίως, σε συνεννόηση με τη συριακή κυβέρνηση», είπε ο κ. Λαβρόφ. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι με το κλείσιμο των συνόρων σε πολλά σημεία θα εξαλείψουμε από πολλές απόψεις την τρομοκρατία στο συριακό έδαφος.»

«Ελπίζουμε ότι η πρωτοβουλία του Προέδρου Ολάντ θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του κοινού μας έργου, συμπεριλαμβανομένης της Ομάδας Υποστήριξης για τη Συρία», είπε ο Ρώσος Υπουργός.
Παράλληλα σημείωσε ότι η Ρωσία προβληματίζεται για τα πραγματικά σχέδια της Άγκυρας, συμπεριλαμβανομένων και των αντιτρομοκρατικών προσπαθειών και τόνισε ότι το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να εξοντωθεί μόνον εφόσον δεν εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά αλλά και με ένα κοινό μέτωπο ενάντια στην τρομοκρατία, από τις γειτονικές χώρες της Συρίας.

«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ κυνικό, ορισμένες χώρες να μιλούν για τη δέσμευσή τους στα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να δηλώνουν μέλη του αντι-τρομοκρατικού συνασπισμού, αλλά στην πραγματικότητα να παίζουν ένα παιχνίδι όπου οι τρομοκράτες έχουν το ρόλο των μυστικών τους συμμάχων» τόνισε κ. Λαβρόφ.

«Έχουμε όλο και περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τα πραγματικά σχέδια της Άγκυρας και τον βαθμό ετοιμότητας της να εξαλείψει την τρομοκρατία, ιδίως στη Συρία, καθώς και για τη δέσμευσή της για την εξομάλυνση της κατάστασης στη Συρία», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επέστησε την προσοχή στη δήλωση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος τόνισε ότι η τρομοκρατική απειλή θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μέσα από τις προσπάθειες ολόκληρης της παγκόσμιας κοινότητας, με τον δέοντα σεβασμό προς τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τον κεντρικό ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Επανέρχεται επικριτικά προς Πούτιν ο Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν “να μην παίζει με τη φωτιά”, λέγοντας ότι η συνεργασία με τον δολοφόνο 380 χιλιάδων ανθρώπων είναι παιχνίδι με τη φωτιά. “Οι σχέσεις μεταξύ των κρατών δεν είναι παιδικό παιχνίδι”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Σε νέα ομιλία του σήμερα, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι είχε τηλεφωνήσει και παλαιότερα στον Βλαντιμίρ Πούτιν για τις παραβιάσεις και του είπε ότι “αυτές είναι άσχημες εξελίξεις”. Ανέφερε ότι παρότι του μίλησε συνέχισαν οι παραβιάσεις και του έθεσε το θέμα και στην σύνοδο των G20. Εκεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε “να τα δέχεστε ως φιλοξενούμενους” και ο Ταγίπ Ερντογάν του απάντησε: “Απρόσκλητος φιλοξενούμενος δεν γίνεται”. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως η Τουρκία δεν κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος επίτηδες και πως έγινε στο πλαίσιο των κανόνων εμπλοκής.

Ο Ερντογάν είπε ότι δίνουν σημασία στις σχέσεις τους με τη Ρωσία και απαντώντας στην κατηγορία του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι δέχτηκαν πισώπλατη μαχαιριά από την Τουρκία είπε: “Αυτό το έθνος ποτέ δεν μαχαιρώνει κανέναν πισώπλατα. Αυτό το έθνος ξέρει να πολεμά στήθος με στήθος”.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Πούτιν έκανε λόγο σε μερικά φορτηγά που πήγαιναν στην Τουρκία. “Με κουτσομπολιά δουλειά δεν γίνεται”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν λαμβάνει πετρέλαιο από το Ισλαμικό Κράτος αλλά αντίθετα οι ρωσικές κυβερνήσεις και το Ισλαμικό Κράτος πουλούν πετρέλαιο στο καθεστώς της Συρίας. “Εμείς δεν είμαστε τόσο ανέντιμοι για να παίρνουμε πετρέλαιο από μια τρομοκρατική οργάνωση. Είναι συκοφάντες”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι η Ρωσία πρέπει να αποδείξει τους ισχυρισμούς της διαφορετικά έχει πει ψέματα.

Ανέφερε ότι με τον Πούτιν δεν έχει κανένα πρόβλημα και τη Δευτέρα θέλει πολύ να συζητήσει αυτά τα θέματα με εκείνον. “Στο Παρίσι υπάρχει Σύνοδος, κι εκείνος θα είναι εκεί, να το λύσουμε εκεί το πρόβλημα”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Δεκάδες τανκς στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας

Εν τω μεταξύ, από την μια άκρη της Τουρκίας στην άλλη μετέφερε δεκάδες τανκς ο τουρκικός στρατός με τρένο ενισχύοντας τις δυνάμεις του στα σύνορα της χώρας με τη Συρία.

Από την ταξιαρχία μηχανοκίνητου πεζικού του Τεκίνρταγ μεταφέρθηκαν σιδηροδρομικά 20 τανκ στην πόλη Γκαζιάντεπ. Πρόκειται για τανκς τύπου MT60 τα οποία θα τοποθετηθούν στην Σιλόπι, στα σύνορα με τη Συρία.

Αναφέρεται ότι τις τελευταίες τρεις μέρες έφτασαν από δυτικές πόλεις 60 τανκ στην πόλη Γκαζιάντεπ για να τοποθετηθούν σε διαφορετικές περιοχές της ανατολικής και νοτιοανατολικής Τουρκίας.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy