Επανέρχεται στο τραπέζι του τουρισμού η Λάρνακα

Πρώτη στην αύξηση αφίξεων με το μεγαλύτερο μερίδιο των τελευταίων 15 χρόνων

Του Τάσου Περδίου

Η επαρχία της Λάρνακας κέρδισε την κούρσα τής κατά μέσο όρο αύξησης αφίξεων τουριστών στην Κύπρο, καταγράφοντας ταυτόχρονα ρεκόρ σε ποσοστό επί των συνολικών αφίξεων

Σε πραγματικούς αριθμούς, το 2016 η Λάρνακα προσέλκυσε 363.264 τουρίστες επί συνόλου 3.186.531 ατόμων που επέλεξαν την Κύπρο για τις διακοπές τους

 

Η σταδιακή επάνοδος της πόλης και επαρχίας Λάρνακας στο τραπέζι της διεκδίκησης της τεράστιας και χρυσοφόρας τουριστικής πίτας επιβεβαιώνεται και από τους αριθμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην κατοχή της η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λάρνακας από τη Στατιστική Υπηρεσία, το 2016, η επαρχία της Λάρνακας κέρδισε την κούρσα τής κατά μέσο όρο αύξησης αφίξεων τουριστών στην Κύπρο, καταγράφοντας ταυτόχρονα ρεκόρ σε ποσοστό επί των συνολικών αφίξεων. Το 2016, η Λάρνακα απορρόφησε ποσοστό 11,4% της πίτας, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2001, όταν άρχισε να γίνεται συστηματική στατιστική καταγραφή των αριθμών που σχετίζονται με την τουριστική βιομηχανία. Πρόκειται για σαφές δείγμα σταδιακής επαναφοράς της πόλης και επαρχίας στην τουριστική βιομηχανία, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια το ποσοστό επί των συνολικών αφίξεων παγκύπρια για τη Λάρνακα κυμαινόταν από 8,2% μέχρι 10,8%. Το ποσοστό αύξησης σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, δηλαδή το 2015, ανήλθε στο 28,86% και ξεπέρασε κατά πολύ τον παγκύπριο μέσο όρο αύξησης, ο οποίος έκλεισε στο 19,8%.

Σε πραγματικούς αριθμούς, το 2016, η Λάρνακα προσέλκυσε 363.264 τουρίστες επί συνόλου 3.186.531 ατόμων που επέλεξαν την Κύπρο για τις διακοπές τους. Την αμέσως προηγούμενη πλήρη χρονιά, από σύνολο παγκύπριων αφίξεων 2.659.405, η επαρχία Λάρνακας φιλοξένησε 281.897 τουρίστες. Μέσα σε ένα χρόνο δηλαδή κέρδισε 81.367 περισσότερους περιηγητές, πρόοδος που για πρώτη φορά επιτυγχάνεται τις τελευταίες δεκαετίες.

Το ακόμα πιο ενθαρρυντικό είναι ότι οι ενδείξεις και για την τρέχουσα χρονιά δείχνουν ότι η αυξητική τάση και το ρεκόρ σε ποσοστό επί των παγκύπριων αφίξεων για το 2016 δεν ήταν η εξαίρεση στον κανόνα, αλλά η αρχή μιας πορείας συνεχούς ανόδου. Όπως ανέφερε στη «Χ» η λειτουργός της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, Νανά Ασμένη Παύλου, όλες οι εκτιμήσεις των ξενοδόχων της περιφέρειας Λάρνακας για το 2017 καταλήγουν στο ότι η χρονιά θα κλείσει με ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό επί των παγκύπριων αφίξεων και δημιουργία νέου ρεκόρ.

Η καλοκαιρινή τουριστική σεζόν βρίσκεται στην κορύφωσή της και στη Λάρνακα εξελίσσεται στην καλύτερη σεζόν των τελευταίων δεκαετιών ίσως αφού υπάρχει πληρότητα σε όλα τα ξενοδοχεία, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου. Επίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τουριστικών φορέων, η πληρότητα θα είναι ικανοποιητική μέχρι και τον Οκτώβριο, κάτι πρωτοφανές για τη Λάρνακα.

 

Αύξηση κλινών ο κυριότερος λόγος

Η καθήλωση της επαρχίας Λάρνακας σε ποσοστό αφίξεων κάτω ή περί το 10% για σχεδόν 20 χρόνια παρά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και το γεγονός ότι είναι η πόλη που διαθέτει το κύριο αεροδρόμιο του τόπου, καθώς και λιμάνι, αποτελεί μόνιμη πληγή για την τοπική οικονομία, αλλά έχει την εξήγησή της: η τραγικά χαμηλή προσφορά σε κλίνες. Η αύξηση κλινών τα 3-4 τελευταία χρόνια με την ανέγερση πολλών City Hotels είναι η βασικότερη αιτία της αύξησης της εισχώρησης της Λάρνακας στην τουριστική πίτα. Όσες ομορφιές, αξιοθέατα, ιστορία, διευκολύνσεις και να προσφέρεις, όταν δεν έχει πού να κοιμηθεί ο άλλος, προφανώς δεν θα έρθει.

Πέρα από την αύξηση των κλινών όμως, σημαντικός λόγος του ρεκόρ σε ποσοστό επί των παγκύπριων αφίξεων είναι η δυναμική που έχει αναπτύξει η επαρχία Λάρνακας στους μήνες χαμηλής αιχμής κατά τη διάρκεια των οποίων κατατάσσεται δεύτερη. Επίσης καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η επέκταση της σύνδεσης του αεροδρομίου Λάρνακας με πολλούς νέους προορισμούς με απευθείας δρομολόγια, κάτι εξαιρετικά ελκυστικό για τους τουρίστες.

Ένα ξεχωριστό στοιχείο το οποίο καταγράφεται από το feedback των οργανωτών ταξιδίων προς την τοπική Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης είναι ότι η γεωγραφική θέση της Λάρνακας θεωρείται εξαιρετικά βολική και ευνοεί τη διοργάνωση εκδηλώσεων, κάτι που απολαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερης εκτίμησης από τους οργανωτές ταξιδίων.

Φυσικά, η σταδιακά αναβάθμιση της πόλης με έργα δεν μπορεί να παραγνωριστεί, όπως επίσης προκύπτει από την ενημέρωση από τους οργανωτές ταξιδίων. Ειδική αναφορά γίνεται στη νέα λεωφόρο Πιαλέ Πασά, η οποία έχει στην κυριολεξία εκτοξεύσει την εικόνα του παραλιακού μετώπου της πόλης.

Όλα τα πιο πάνω στοιχεία σε συνδυασμό με την επικείμενη προσθήκη τουλάχιστον 8 νέων ξενοδοχειακών μονάδων τα επόμενα 2 χρόνια καταδεικνύουν ότι η πόλη και επαρχία Λάρνακας, αργά αλλά σταθερά, επανέρχεται στη διεκδίκηση του μεριδίου τουρισμού που της αναλογεί.

Σε ό,τι αφορά τις αγορές προέλευσης τουριστών, η Λάρνακα δεν διαφέρει από τα παγκύπρια στοιχεία με βάση τα οποία το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία, η Γερμανία, η Σουηδία και η Αυστρία αποτελούν τους βασικότερους αιμοδότες. Εκεί όπου ξεχωρίζει η Λάρνακα είναι στις αγορές του Ισραήλ και του Λιβάνου και σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπου κερδίζει έδαφος.

 

Άριστες οι χειμερινές εμπειρίες

Οι εξαιρετικές επιδόσεις της επαρχίας Λάρνακας κατά τους μήνες χαμηλής αιχμής εξηγούνται από το άριστο προϊόν που προσφέρεται. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πρόσφατα η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λάρνακας έλαβε Πιστοποιητικό Αριστείας (Certificate of Excellence) για το έτος 2017 από τη διεθνή διαδικτυακή πύλη Trip Advisor, για το Πρόγραμμα Χειμερινών Εμπειριών. Το υπό αναφορά εβδομαδιαίο πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται τα τελευταία πέντε χρόνια, αφορά την προσφορά δωρεάν δραστηριοτήτων για τους τουρίστες που διαμένουν σε ξενοδοχεία της Λάρνακας κατά τους μήνες Νοέμβριο μέχρι Απρίλιο. Στόχος της ενέργειας αυτής είναι ο εμπλουτισμός του χειμερινού τουριστικού προϊόντος της Λάρνακας, καθώς και η ενίσχυση της εμπειρίας του επισκέπτη μέσω της γνωριμίας με τον πολιτισμό και την τοπική παράδοση. Στα πλαίσια του προγράμματος προσφέρονται στους τουρίστες ποικίλες δραστηριότητες όπως ξεναγήσεις, εκδρομές σε γραφικά χωριά της ορεινής περιοχής, γευσιγνωσία κρασιού, παρασκευή χαλουμιού, πτηνοπαρατήρηση, καλαθοπλεκτική και ετοιμασία παραδοσιακών εδεσμάτων. Το επόμενο Πρόγραμμα Χειμερινών Εμπειριών επαναρχίζει την 1η Νοεμβρίου 2017 και θα διαρκέσει μέχρι την 30ή Απριλίου 2018. Σύμφωνα με την ΕΤΑΠ, η περιφέρεια της Λάρνακας προσφέρεται για διακοπές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και γι’ αυτό με στοχευμένο προγραμματισμό σε ειδικές μορφές τουρισμού και σε συγκεκριμένες αγορές τουριστών που ταξιδεύουν σε μήνες χαμηλής αιχμής, εφαρμόζεται πλάνο σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Οι επιδόσεις κατά τη “νεκρή” περίοδο δεν είναι καθόλου άσχετες και με το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές καλοκαιρινές κλίνες όπου ακόμα υστερεί, στον αγροτουριστικό τομέα η επαρχία Λάρνακας κατέχει την πρώτη θέση σε κλίνες με ποσοστό 43% επί του συνόλου των αγροτουριστικών κλινών.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy