Επεκτείνεται η προθεσμία εγγραφής στο Αρχείο Πληθυσμού

Καταργείται η ακύρωση διαβατηρίου σε καταδικασθέντες.

Με 43 ψήφους υπέρ και 2 εναντίον του ΕΛΑΜ, η Βουλή των αντιπροσώπων αποφάσισε όπως ψηφίσει νομοσχέδιο με το οποίο επεκτείνεται η προβλεπόμενη προθεσμία εντός της οποίας υποχρεούνται να εγγραφούν στο αρχείο πληθυσμού πρόσωπα τα οποία κατέχουν την κυπριακή υπηκοότητα και βρίσκονται στη Δημοκρατία από τους τρεις μήνες, που ισχύει σήμερα, στους τέσσερις μήνες, όπως ισχύει στην περίπτωση πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καταργούνται ακόμα πρόνοιες που προβλέπουν την ακύρωση ισχύοντος διαβατηρίου και δελτίου ταυτότητας προσώπου το οποίο καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέραν των δέκα ετών. Θα απαγορεύεται ακόμα η έκδοση νέου διαβατηρίου και νέου δελτίου ταυτότητας σε πρόσωπο εναντίον του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για τη διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος επισύρει ποινή φυλάκισης ενός έτους και άνω. Προβλέπεται ακόμα η μείωση της χρηματικής ποινής στην οποία θα υπόκεινται πρόσωπα που δεν εγγράφηκαν στο Αρχείο Πληθυσμού εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, από τις πέντε χιλιάδες ευρώ (€5.000), που ισχύει σήμερα, στις δύο χιλιάδες πεντακόσια ευρώ (€2.500). Προβλέπεται ακόμα η κατάργηση της προβλεπόμενης ποινής φυλάκισης στην οποία τα εν λόγω πρόσωπα υπόκεινται σε περίπτωση τέτοιας καταδίκης.

Διασαφηνίζεται ακόμα σχετική διάταξη της βασικής νομοθεσίας για απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας αυτόματα με τη γέννησή προσώπων Κυπρίων πολιτών. Καθορίζεται ακόμα προθεσμία εντός της οποίας θα υποχρεούται πολίτης της Δημοκρατίας καταδικασθείς σε ποινή φυλάκισης ενός έτους και άνω να παραδώσει το διαβατήριο και το δελτίο ταυτότητάς του στο διευθυντή του Τμήματος Φυλακών. Προβλέπεται ακόμα η δυνατότητα στέρησης της κυπριακής υπηκοότητας από πρόσωπο το οποίο την απέκτησε δυνάμει πολιτογράφησης ή εγγραφής του ως πολίτη της Δημοκρατίας, αν μέσα σε δέκα χρόνια από την πολιτογράφησή του ή την εγγραφή του, καταδικάστηκε σε οποιαδήποτε χώρα σε φυλάκιση για ιδιαίτερα ειδεχθές αδίκημα ή αδίκημα που ενέχει ηθική αισχρότητα, ώστε τέτοια δυνατότητα να υφίσταται μόνο εφόσον η καταδίκη αφορά αδίκημα το οποίο συνιστά και στη Δημοκρατία αδίκημα το οποίο είναι ιδιαίτερα ειδεχθές ή ενέχει ηθική αισχρότητα.

Πέραν των πιο πάνω, η επιτροπή, κατά πλειοψηφία της προέδρου και των μελών της βουλευτών των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΑΚΕΛ και του Δημοκρατικού Κόμματος, αποφάσισε να απαλείψει τις πρόνοιες του νομοσχεδίου αναφορικά με την απώλεια της κυπριακής υπηκοότητας προσώπου το οποίο την απέκτησε λόγω γάμου με πολίτη της Δημοκρατίας και εντός τριών ετών από την ημερομηνία απόκτησης της κυπριακής υπηκοότητας τον έχει διαζευχθεί, χωρίς να έχει αποκτήσει με αυτόν τέκνο.

Δημήτρης Στρατής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy