Επεκτείνεται ο θεσμός του Αθλητικού Σχολείου

Ο θεσμός του Αθλητικού Σχολείου, ο οποίος λειτουργεί από το 2006 – 2007 σε πιλοτική βάση σε δύο Λύκεια, ένα στη Λευκωσία και ένα στη Λεμεσό, θα επεκταθεί από την προσεχή σχολική χρονιά 2015-2016 και στη Λάρνακα, στην Πάφο και στο Παραλίμνι που θα καλύπτει την Ελεύθερη Αμμόχωστο.

Αυτό αναφέρθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, η οποία συζήτησε το θέμα της επέκτασης του θεσμού του αθλητικού σχολείου και στις άλλες επαρχίες πέραν την Λευκωσίας και της Λεμεσού.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γεώργιος Προκοπίου, ο οποίος είχε εγγράψει με το Βουλευτή του ΔΗΚΟ Αντώνη Αντωνίου το θέμα, είπε ότι σε ερώτηση του προ ενός μηνός προς τον Υπουργό Παιδείας αν ο θεσμός αυτός είναι πετυχημένος, η απάντηση ήταν ναι, είναι πετυχημένος.

«Γι` αυτό με επιστολή μου που είχα υποβάλει στον Υπουργό Παιδείας ζήτησα να επεκταθεί ο θεσμός αυτός και στις άλλες πόλεις, στη Λάρνακα, στην Πάφο και στην Ελεύθερη Αμμόχωστο. Από τη συζήτηση χαιρετίζουμε την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας ότι ο θεσμός αυτός θα επεκταθεί και στις άλλες πόλεις για την προσεχή σχολική χρονιά 15-16. Ένα λύκειο στη Λάρνακα, ένα στην Πάφο και ένα στο Παραλίμνι που θα καλύπτει την Ελεύθερη Αμμόχωστο. Και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί πετύχαμε ο θεσμός αυτός να επεκταθεί και σε όλα τα σχολεία των Επαρχιών της Κύπρου», πρόσθεσε.

Ο κ. Αντωνίου, στις δικές του δηλώσεις εξέφρασε ικανοποίηση γιατί ένα αίτημα αρκετών χρόνων φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση.

«Το Υπουργείο Παιδείας στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης εφαρμόζει από τη σχολική περίοδο 2006 -2007 το θεσμό του μουσικού και του αθλητικού λυκείου. Είναι ένα σχολείο που δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές που έχουν κλήση είτε στη μουσική είτε στον αθλητισμό να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να προετοιμαστούν κατάλληλα για επαγγελματική σταδιοδρομία. Θεωρούμε ότι μετά από εννιά χρόνια λειτουργίας του αθλητικού σχολείου έφτασε πλέον ο χρόνος να επεκταθεί αυτός ο θεσμός σε όλες τις Επαρχίες. Οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται για θέματα παιδείας πρέπει να ενισχύουν και όχι να επηρεάζουν τις ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση. Όπως έχουμε ενημερωθεί σήμερα ο θεσμός του αθλητικού σχολείου θα επεκταθεί πέραν της Λευκωσίας και της Λεμεσού που λειτουργεί σήμερα και στην Πάφο, στην Λάρνακα, στο Παραλίμνι για την Ελεύθερη Αμμόχωστο», συμπλήρωσε.

Ο κ. Αντωνίου είπε ότι έχουν ενημερωθεί ότι έχει ληφθεί απόφαση το αθλητικό σχολείο να λειτουργήσει πλέον και από τα γυμνάσια.

«Έτσι θα λειτουργήσουν 14 γυμνάσια ως αθλητικά σχολεία σε όλη την Κύπρο, θα καταβληθεί προσπάθεια όπως τα γυμνάσια αυτά λειτουργήσουν από την περίοδο 2015 – 2016 αν δεν καταστεί δυνατό την επόμενη περίοδο. Στη Λευκωσία φοιτούν στο αθλητικό λύκειο 103 αθλητές και στη Λεμεσό 78 αθλητές. Υπάρχουν κάποια κριτήρια τα οποία αξιολογούνται για να μπορέσει κάποιος μαθητής να εγγραφεί στα αθλητικά λύκεια. Συγκεκριμένα, πρέπει να έχει από πρώτη μέχρι και τρίτη θέση σε παγκύπριους αγώνες ή διεθνή διάκριση. Στόχος δεν είναι να υπάρχει μαζικότητα στη συμμετοχή αλλά να επιλέγονται εκείνοι οι μαθητές αθλητές οι οποίοι έχουν ταλέντο και να υπάρχει η δυνατότητα για μια πετυχημένη επαγγελματική ή αθλητική σταδιοδρομία», πρόσθεσε.

Οι μαθητές αυτοί, συνέχισε ο κ. Αντωνίου, ακολουθούν κανονικά τα μαθήματα του λυκείου,.

«Επιπρόσθετα, προπονούνται κάποιες επιπλέον ώρες και τα πρωινά και τα απογεύματα για να αξιοποιηθεί αυτή η δυνατότητα και αυτό το ταλέντο που υπάρχει. Το ταλέντο υπάρχει σε όλες τις επαρχίες και είναι άδικο κάποιοι μαθητές άλλων επαρχιών να μην έχουν αυτή την δυνατότητα», κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy