Επετάξαν μας του νώμου τους…

 Του Τάσου Περδίου

 Στην επιστολή του δημάρχου Λάρνακας Ανδρέα Βύρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στις 23 Φεβρουαρίου, ανάμεσα στη λεπτομερέστατη ανάλυση της κατάστασης με τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και την εξίσου λεπτομερή κατανομή των ευθυνών, υπάρχει η εξής παράγραφος: “Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι η Τεχνική Επιτροπή Παρακολούθησης που συστάθηκε παλαιότερα σε σύσκεψη υπουργών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δήμων, συνεδρίασε για τελευταία φορά τον Ιούνιο του 2017”. Μια συνεδρία τους τελευταίους 9 μήνες.

Η απάντηση του Προεδρικού Μεγάρου σε αυτή την αποκαλυπτική σημείωση για την… απαράμιλλη δράση της Τεχνικής Επιτροπής Παρακολούθησης ήταν η σύσταση δύο άλλων Επιτροπών. Στις 7 Μαρτίου, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε και ανακοίνωσε με στόμφο τη σύσταση δύο νέων Επιτροπών, Υπουργικής και Καθοδηγητικής. Η πρώτη, όπως μας είπαν, θα υλοποιεί την πολιτική και η δεύτερη θα στηρίζει και θα παρακολουθεί τα χρονοδιαγράμματα.

Ο καθορισμός καθηκόντων δεν είναι αρνητικός. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση επιβεβαιώνεται ο κανόνας της πολιτικής ζωής του τόπου που λέει ότι η σύσταση Επιτροπής είναι ο φερετζές της αδιαφορίας. Είναι το “πετάξιμο του νώμου” που λέμε στα κυπριακά. Σημειώστε το: Ούτε τακτικές συνεδρίες των Επιτροπάτων πρόκειται να δούμε, ούτε παρακολούθηση χρονοδιαγραμμάτων, ούτε αυστηρή εφαρμογή πολιτικής. Οι Επιτροπές αυτές μπορεί να ζητήθηκαν από τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά από μόνες τους είναι ακόμα ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα από πλευράς κυβέρνησης ώστε να γλιτώσει προσωρινά τη μουρμούρα.

Ο δήμαρχος ζήτησε και άλλα, πρακτικά και ουσιαστικά πράγματα. Επιβολή διοικητικών προστίμων στις εταιρείες υγρών καυσίμων, οι οποίες από την 1η Μαρτίου παραβιάζουν υπουργικό διάταγμα και βρίσκονται στο χώρο παράνομα. Να μην ανανεωθεί το διάταγμα ώστε να διατηρηθεί ο μοναδικός μοχλός πίεσης προς τις εταιρείες που είναι η παρανομία τους. Καθορισμός οδικού χάρτη με συγκεκριμένες ημερομηνίες, συγκεκριμένες ευθύνες και συγκεκριμένες τιμωρίες.

Αυτά τα τρία αιτήματα έτυχαν τόσου σεβασμού όσου ο Ρεξ Τίλερσον από τον Ντόναλντ. Ούτε κουβέντα για το διάταγμα, ούτε λόγος για πρόστιμα στις εταιρείες και φυσικά ούτε σκέψη για οδικό χάρτη. Ο οδικός χάρτης προϋποθέτει συγκεκριμένες ευθύνες. Τα διοικητικά πρόστιμα προϋποθέτουν να έρθεις σε κόντρα με πετρελαϊκές εταιρείες. Δεν είναι τώρα να μπλέκουμε με νέες “δεσμεύσεις” και αχρείαστες συγκρούσεις. Πετάμε εκεί πέρα δυο επιτροπές και ξεμπερδέψαμε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy