Επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία

Της Ελένης Μαύρου

Επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία… ευχή που διαψεύδεται δυστυχώς, ιδιαίτερα αυτή τη μέρα, από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.

Η βαρβαρότητα, ο εξευτελισμός του ανθρώπου και οι κάθε είδους ασχήμιες δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τις στολισμένες βιτρίνες και τα λαμπερά φώτα στους δρόμους, όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να μας πείσουν ότι η περίοδος των γιορτών είναι μια καλή ευκαιρία για να «ξεφύγουμε από τα προβλήματα» (και μαζί να ξεχάσουμε και τις αιτίες που τα δημιουργούν).

Οι στολισμένες πλατείες δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι πλέον η τρομοκρατία σκιάζει για τα καλά την Ευρώπη. Τα μέτρα ασφαλείας στις χριστουγεννιάτικες αγορές των ευρωπαϊκών πόλεων, μετά από την πολύνεκρη εισβολή φορτηγού το βράδυ της Δευτέρας στο Βερολίνο, τρομάζουν από μόνα τους. Τρομάζει όμως και η εξοικείωσή μας με τη βία. Πριν δύο χρόνια περίπου, όλοι δήλωναν «JeSuisCharlie». Μετά ζήσαμε το Παρίσι, τις Βρυξέλλες… Και είδαμε κτίρια-σύμβολα στις πρωτεύουσες του κόσμου να φωτίζονται με τα χρώματα της μιας ή της άλλης σημαίας. Στο facebook όλοι δήλωναν συγκλονισμένοι. Σήμερα, τρομάξαμε για λίγο… και συνεχίσαμε τα χριστουγεννιάτικά μας ψώνια. Στην εποχή της βαρβαρότητας που ζούμε όμως είναι ανάγκη να μην ξεχνούμε να μετρούμε κάθε αθώο θύμα -για να μη συμφιλιωθούμε ποτέ με αυτήν.

Τα στολισμένα δεντράκια δεν μπορούν να προσφέρουν στέγη και ασφάλεια σε όσους εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να σωθούν από τις συγκρούσεις και τους σκοτωμούς, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα παιδιά, τις μανάδες, τους πατεράδες, που χάθηκαν στα αγριεμένα κύματα… Από τις αρχές του 2016 σχεδόν 7.200 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίστηκαν (ένας αριθμός αυξημένος κατά 20% σε σύγκριση με το 2015), σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση. Οι περισσότεροι από αυτούς, περίπου πέντε χιλιάδες, πνίγηκαν στη Μεσόγειο.

Τα λαμπερά φωτάκια στους δρόμους δεν είναι αρκετά, για να σβήσουν την απελπισία όσων έμειναν άνεργοι, όσων είναι κατάκοποι από την καθημερινή προσπάθεια επιβίωσης, των νέων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα όνειρά τους, των ηλικιωμένων που στα τελευταία χρόνια της ζωής τους στερήθηκαν ακόμα και το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια… όλων εκείνων που περνάνε δύσκολες ώρες, θύματα των πολιτικών λιτότητας και στην Κύπρο, αλλά και σε πολλές άλλες γωνιές του κόσμου. Η ετήσια έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας αναδεικνύει με ψυχρούς αριθμούς τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού που αντιμετωπίζουν πολλοί συμπατριώτες μας. Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού έφτασε το 29,9%, ενώ ένα ποσοστό 15,4% του πληθυσμού στερείται βασικά είδη και υπηρεσίες επιβίωσης. Στα κοινωνικά παντοπωλεία τα αιτήματα είναι κάθε χρόνο περισσότερα -την ώρα που η κυβέρνηση ανακοινώνει το κλείσιμό τους και πανηγυρίζει για μείωση, τάχα, της φτώχειας.

Σήμερα όμως είναι μέρα για ευχές.

Αρχές της καινούργιας χρονιάς, οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού θα βρεθούν στο πιο κρίσιμο, ίσως, σημείο των τελευταίων χρόνων. Εύχομαι να καταλήξουν σε μια λύση που να δικαιώνει επιτέλους την Κύπρο και το λαό της. Η λύση του Κυπριακού, μια λύση η οποία θα επανενώνει τον τόπο και το λαό και θα δημιουργεί συνθήκες μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας στην Κύπρο μας, θα είναι το καλύτερο δώρο για ολόκληρο το λαό μας.

Εύχομαι ακόμα… επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία. Καλά Χριστούγεννα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy