Επί τόπου έλεγχος από αρμόδιους στις παραλίες Περνέρα και Κόννος

Επί τόπου επιθεώρηση στις παραλίες Περνέρα και Κόννος στο Παραλίμνι, πραγματοποίησαν το πρωί ο Επαρχος Αμμοχώστου, ο Δήμαρχος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Παραλιμνίου, εκπρόσωποι του ΚΟΤ και των Τμημάτων Περιβάλλοντος, Αναπτύξεως Υδάτων, Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, Δημοσίων Εργων και ο Μηχανικός του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Παραλιμνίου.
 
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε ύστερα από τη χθεσινή απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για τερματισμό όλων των εργασιών στις παραλίες Παραλιμνίου.
 
Σε δηλώσεις, μετά από επίσκεψη στη παραλία Περνέρα,  Επαρχος Αμμοχώστου Γεώργιος Χρυσαφίνης ανέφερε ότι ύστερα από τη χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών «γίνεται σήμερα επί τόπου επιθεώρηση του χώρου με τα αρμόδια Τμήματα και Υπηρεσίες ούτως ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια απόφαση το συντομότερο δυνατόν για τις εργασίες που γίνονται εδώ».
 
Αναφορικά με το ζήτημα των παρανομιών στη παραλία Περνέρα, ο Επαρχος είπε πως «δεν υπήρξαν οι κατάλληλες αδειοδοτήσεις, κάτι που τόνισε χθες και ο ίδιος ο  Υπουργός Εσωτερικών, γι’αυτό και βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να δούμε πως μπορούμε να προχωρήσουμε για να γίνει και αποκατάσταση του χώρου ενόψει της άφιξης περιηγητών πολύ σύντομα στη περιοχή».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χρυσαφίνης είπε θα μεταφέρουμε στον Υπουργό Εσωτερικών την εικόνα που αποκομίσαμε από την επίσκεψη στις παραλίες της Περνέρας και του Κόννου «ούτως ώστε να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις».
 
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης είπε πως «τόσο ο Δήμαρχος όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα παραμένουμε στη θέση μας ότι, με βάση τις Νομοθεσίες, έχουμε την αρμοδιότητα να εκτελούμε αυτά τα έργα. Είναι μια διαφορετική άποψη που υπάρχει και σ’αυτό το θέμα παραμένουμε».
 
Πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί χθες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Υπουργείο Εσωτερικών «μας βρίσκουν σύμφωνους επειδή επιτέλους θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά, ενιαία σε όλη τη Κύπρο η ίδια μεταχείριση σε θέματα που αφορούν την ακτογραμμή του νησιού κάτι που στο παρελθόν δεν συνέβαινε. Εμείς λέμε ότι από κάποιους ανθρώπους πιθανόν να έχει στοχοποιηθεί ο Δήμος Παραλιμνίου, και δεν αναφέρομαι σε κυβερνητικές υπηρεσίες».
 
Κληθείς να αναφέρει από ποιους ανθρώπους στοχοποιήθηκε ο Δήμος Παραλιμνίου, ο κ. Πυρίλλης ανέφερε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους «νομίζω βλέπετε πως συμπεριφέρονται κάποιοι στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και αυτό το αφήνουμε στη κρίση του κόσμου.  Είναι θέμα κάποιων συμφερόντων που θίγονται και οι οποίοι έχουν την δύναμη μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, και εκμεταλλευόμενοι την ευαισθησία του κόσμου, που πολύ σωστά είναι ευαίσθητος, προβάλλονται θέματα με το δικό τους τρόπο».
 
Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου επανέλαβε «ότι συμφωνούμε πλήρως με την χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών» ενώ αναφορικά με την περίπτωση των εργασιών στη παραλία Σκούταροι που θα οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου, σημείωσε ότι «σίγουρα το Δικαστήριο θα αποφασίσει ποια από τις δύο πλευρές έχει δίκαιο».
 
Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή, συνέχισε «είναι να ολοκληρωθούν τα έργα γιατί σ’ αυτόν εδώ το χώρο από τις τρεις το μεσημέρι και μετά την καλοκαιρινή περίοδο θα υπάρχουν γύρω στους 1,500 περιηγητές και σίγουρα δεν είναι σωστό να βλέπουν αυτή τη κατάσταση που υπάρχει τώρα».
 
Σε άλλη ερώτηση ο Θεόδωρος Πυρίλλης απάντησε πως «έχουμε αποφασίσει με τον Υπουργό Εσωτερικών ότι θα είμαστε σε συνεννόηση. Ο Δήμος έχει αναστείλει τις εργασίες του, όχι επειδή έχει αλλάξει τη θέση του αλλά για σκοπούς σεβασμού προς το Υπουργείο Εσωτερικών και την κυβέρνηση». 
 
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον ο Δήμος Παραλιμνίου θίγεται με την απόφαση να υπάρχουν φύλακες στις παραλίες, ο κ. Πυρίλλης είπε πως «φύλακες ήδη υπάρχουν. Δεν είναι κάτι νέο που θα δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή» είπε και πρόσθεσε πως «η ακτογραμμή φυλάσσεται, νομίζω ότι υπάρχουν φύλακες σε όλες τις Επαρχιακές Διοικήσεις και λειτουργούν. Εάν το Υπουργείο, ή η Επαρχιακή Διοίκηση ή οποιοσδήποτε άλλος θέλουν να βάλουν άλλους 10 φύλακες εγώ λέω να βάλουμε 15, διότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα τα βράδια στις τουριστικές παραλίες».
 
Εμείς ως Δήμος συνέχισε «έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών τρεις νέες έκτακτες θέσεις για όσο διαρκεί η τουριστική περίοδος για να επιτηρούν την ακτογραμμή το βράδυ. Κατά τη διάρκεια της ημέρας έχουμε τις δικές μας υπηρεσίες που βρίσκονται στις παραλίες και είναι ως επί το πλείστον οι ναυαγοσώστες και στη συνέχεια η ακτογραμμή θα επιτηρείται από τρεις φύλακες της Υπηρεσίας του Δήμου μέχρι το πρωί».
 
Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχουν παρανομίες σε παραλίες που έχουν γίνει από ιδιώτες, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου απάντησε πως «υπάρχουν αρκετές αλλά είναι κάτι που θα δούμε αργότερα σήμερα. Ακόμα και αυτή τη στιγμή γίνονται παρανομίες, ο Δήμος θα αναφέρει τις συγκεκριμένες περιπτώσεις και είναι θέμα των αρμοδίων Τμημάτων πως θα ενεργήσουν».
 
Σε παρατήρηση ότι ενδεχομένως να διεξάγονται εργασίες σε παραλίες άλλων επαρχιών, ο Θεόδωρος Πυρίλλης είπε ότι «γίνεται αυτό» ενώ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ανέφερε πως «είδατε τι γίνεται στη Λάρνακα και δεν είδαμε οτιδήποτε είτε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είτε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Εχω αναφέρει ότι γίνονται κάποιες εργασίες κοντά στο ξενοδοχείο Princess αλλά και σε άλλους δύο χώρους, σύμφωνα με πληροφορίες και φωτογραφίες που μου απέστειλαν».
 
Ο Δήμαρχος κάλεσε «τους αρμοδίους» να δουν το συγκεκριμένο θέμα, αφού όπως εξήγησε «δεν είναι δουλειά δική μου, ωστόσο έχω υποχρέωση να το αναφέρω».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy