Επείγει γνωμάτευση για τους αορίστου

Συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας ζητά η ΠΟΕΔ

Λύσεις για τους συμβασιούχους αλλά και τους αντικαταστάτες δάσκαλους ζητά η ΠΟΕΔ από τον Υπουργό Παιδείας, Κώστα Καδή.

Οπως δήλωσε στη «Χαραυγή» ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης των δασκάλων, Χριστόφορος Θεοφάνους, μέσα από επιστολή της προς τον κ. Καδή η ΠΟΕΔ ζητά συνάντηση ώστε να ξεκαθαρίσουν τα ζητήματα τόσο των αντικαταστατών δασκάλων, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 30 μήνες απασχόλησης, καθώς και των συμβασιούχων για τους οποίους ήδη υπάρχει και δεδικασμένο.

Οπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων στην επιστολή της η ΠΟΕΔ, οι εργοδοτούμενοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου όταν συμπληρώνουν συνολική περίοδο απασχόλησης τριάντα μηνών, ανεξαρτήτως διαδοχικών συμβάσεων, θα καθίστανται εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου, σύμφωνα και με τη σχετική νομοθεσία. Βάσει των στοιχείων που τηρούνται στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας σε σχέση με το σύνολο της απασχόλησης των εκπαιδευτικών, αρκετοί από αυτούς έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη τριαντάμηνη απασχόληση.

Συνεπώς ζητείται να διερευνηθεί αν οι ισχύουσες συμβάσεις απασχόλησής τους στις θέσεις έκτακτων εκπαιδευτικών στη Δημόσια Εκπαιδευτική Υπηρεσία, προκύπτει υποχρέωση αυτές να μετατραπούν σε συμβάσεις απασχόλησης αορίστου χρόνου.

Η σημαντική αυτή αλλαγή -επισημαίνει η ΠΟΕΔτου καθεστώτος εργοδότησης εκατοντάδων εκπαιδευτικών πρόκειται να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό και την εφαρμογή του Νέου Συστήματος Διορισμών στη Δημόσια Εκπαιδευτική Υπηρεσία, όπως αυτή καθορίζεται από τους Περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμους του 1969 (10/1969) και όλες τις σχετικές με αυτούς τροποποιήσεις.

Ως εκ τούτου οι οργανωμένοι δάσκαλοι ζητούν επείγουσα συνάντηση με τον κ. Καδή, ώστε να ξεκαθαρίσουν κάποια ζητήματα. Οπως για παράδειγμα να ζητήσει το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας από τη Νομική Υπηρεσία του κράτους να γνωματεύσει για το αίτημα των εκατοντάδων εκπαιδευτικών με 30μηνη υπηρεσία εξετάζοντάς το κατεπείγον και κατά προτεραιότητα. Ζητούν, επίσης, να διερευνηθεί κατά πόσο υφίσταται υποχρέωση για καθολική εφαρμογή του δεδικασμένου σ’ ό,τι αφορά το καθεστώς αορίστου χρόνου για τους επί συμβάσει υπηρετούντες για διάστημα μεγαλύτερο των 30 μηνών.

Παράλληλα, οι οργανωμένοι δάσκαλοι θέτουν το θέμα της εφαρμογής του νέου συστήματος διορισμών και των προβλημάτων που αυτό θα επιφέρει ενόψει των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται (θεματολογία εξετάσεων, θεματοθέτες, καθεστώς αορίστου χρόνου, δυσκολίες και άλλα προβλήματα που αναδύονται, κ.ά.) με σκοπό να ανασταλούν οι πρόνοιες της ψηφισθείσας νομοθεσίας της 9ης Ιουλίου 2015 μέχρι να ξεκαθαρίσουν όλα τα ζητήματα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy