Επικαιροποίηση του πλαισίου ασφάλειας στα σχολεία ζητούν οι δάσκαλοι

Απαιτούν κατευθυντήριες οδηγίες για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής

Ξεκάθαρες απαντήσεις από πλευράς Υπουργείου Παιδείας ζητούν οι οργανωμένοι δάσκαλοι καθώς και κατευθυντήριες γραμμές σε ό,τι αφορά θέματα ασφάλειας παιδιών και εκπαιδευτικών μέσα στα σχολεία.

Ήδη η ΠΟΕΔ έχει αποστείλει σχετική επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Χαμπιαούρη, ενώ την ίδια ώρα επισημαίνει ότι για ζητήματα ασφάλειας έχει επανειλημμένα απευθυνθεί με επιστολές της προς το Υπουργείο Παιδείας.

Πιο συγκεκριμένα, ένα σημαντικό ζήτημα που έχει θέσει η ΠΟΕΔ εδώ και τέσσερα, τουλάχιστον, χρόνια χωρίς να λάβει οποιαδήποτε απάντηση ή διευκρίνιση, είναι αφενός μεν κατά πόσο η αρμοδιότητα για την αξιολόγηση και εκτίμηση κινδύνων σε μια σχολική μονάδα και γενικά οι υποδομές πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας, αφετέρου δε σε ποιο βαθμό μπορούν οι εκπαιδευτικοί να κρίνουν τη σοβαρότητα του τραύματος ενός παιδιού.

Με αφορμή το θλιβερό περιστατικό με το θάνατο του δεκάχρονου μαθητή, ήδη η ΠΟΕΔ έχει συγκροτήσει ομάδες (Διευθυντών, Νηπιαγωγών, Ειδικών Εκπαιδευτικών, Εκπαιδευτικών που έχουν εξειδίκευση στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής κ.ά.) οι οποίες σε συνεργασία με το ΔΣ της Οργάνωσης μελετούν εμβριθώς και σφαιρικώς τόσο τα ισχύοντα όσο και όσα αναδύθηκαν αυτές τις μέρες.

Στόχος είναι να υποβληθούν προς το υπουργείο συγκεκριμένα υπομνήματα με εισηγήσεις, ερωτήματα, απορίες, διευκρινίσεις κ.ά. σε μια προσπάθεια από κοινού να επαναπροσδιοριστεί και να επικαιροποιήθει το πλαίσιο της ασφάλειας και υγείας στις σχολικές μονάδες.

Παράλληλα, οι δάσκαλοι ζητούν από το Υπουργείο άμεσα να πραγματοποιήσει λεπτομερείς ελέγχους βάσει όλων των προδιαγραφών (περιφράξεις, ύψος παραθύρων, είδος γυαλιών στα παράθυρα, ύψος καγκέλων, κλιμακοστάσια, σκαλιά, σημάνσεις και πολλά άλλα) και να δώσει πιστοποιητικά καταλληλότητας σε όλα τα σχολεία, προβαίνοντας ταυτόχρονα στις σχετικές βελτιώσεις εκεί και όπου χρειάζονται.

Επίσης ζητούν να πληροφορηθούν αν τα γήπεδα αθλοπαιδιών με τα υφιστάμενα υποστρώματα (πρέμιξ, χώμα, χαλίκια), τις ακάλυπτες μεταλλικές δοκούς για την καλαθόσφαιρα, το ποδόσφαιρο, τη χειροσφαίριση κ.λπ. είναι κατάλληλα για τη διεξαγωγή του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής αλλά και γενικότερα για να παίζουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και εάν υπάρχουν προδιαγραφές και αν τις τηρούν. Ακόμη, ζητούν να μάθουν σε ποιες περιπτώσεις οι εκπαιδευτικοί, τηρώντας τη συγκεκριμένη διαδικασία που μέχρι σήμερα προβλέπεται, θα καλούν το ασθενοφόρο για τις περιπτώσεις τραυματισμού των παιδιών και τέλος, αν ισχύει η προφορική οδηγία που δημόσια δόθηκε για κλήση του ασθενοφόρου σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά τα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία, η ΠΟΕΔ διερωτάται ποιος φέρει την νομική ευθύνη στην περίπτωση συμβάντων που άπτονται θεμάτων ασφάλειας και υγείας, ερώτημα που εξακολουθεί να μένει αναπάντητο.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy