Επικρίσεις για συλλήψεις δημοσιογράφων στην Πόλη

Οι διεθνείς και οι ευρωπαϊκές ομοσπονδίες των Δημοσιογράφων (ΔΟΔ και ΕΟΔ) κάλεσαν σήμερα τις τουρκικές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως τους δημοσιογράφους Τζαν Ντιουντάρ και Ερντέμ Γκιούλ και να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες εις βάρος τους.

ERDOGAN PRESS

Όπως μεταδίδεται από αγγλόφωνα τουρκικά ΜΜΕ, υπενθυμίζεται πως οι δύο δημοσιογράφοι που εργάζονται στην αντιπολιτευόμενη Τζουμχουριέτ συνελήφθησαν χθες στην Κωνσταντινούπολη ύστερα από δικαστική έρευνα εναντίον τους που ξεκίνησε από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την κατηγορία της «απόκτηση απόρρητων πληροφοριών που αφορούν την κρατική ασφάλεια”, “πολιτική και στρατιωτική κατασκοπεία”, “δημοσίευση εμπιστευτικών πληροφοριών” και “προπαγάνδα για λογαριασμό μιας τρομοκρατικής οργάνωσης “.

Σε κοινή δήλωσή τους, τα μέλη της ΔΟΔ και ΕΟΔ, η Ένωση Συντακτών της Τουρκίας (TGS) και η Ένωση Δημοσιογράφων της Τουρκίας (TGC), καταδίκασαν απερίφραστα τις συλλήψεις.

Η δημοσίευση των άρθρων αυτών ήταν το καθήκον των δημοσιογράφων προς πληροφόρηση της κοινής γνώμης, σημειώνεται. Η πρόσβαση του κοινού στις πληροφορίες πρέπει να διασφαλίζεται και να γίνεται σεβαστή, προστίθεται. “Οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να προστατεύουν και να υπερασπίζονται τα κρατικά συμφέροντα, αυτό είναι το καθήκον των κρατικών αρχών. Η σύλληψη των συναδέλφων μας Τζαν Ντιουντάρ και Ερντέμ Γκιούλ αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος της Τουρκίας, της νομοθεσίας 5187 για τα ΜΜΕ, του τουρκικού ποινικού κώδικα, της νομολογίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα”.

Η ΔΟΔ και ΕΟΔ θα αναφέρουν την υπόθεση αυτή στο Συμβούλιο της Ευρώπης και την πλατφόρμα για την προστασία και την ασφάλεια των δημοσιογράφων και στην πλατφόρμα χαρτογράφησης της Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy