Επικρίσεις στα κατεχόμενα για τις μαντίλες και τα διπλώματα

Επικρίσεις εκφράστηκαν για το θέμα που προέκυψε με τη μη απονομή διπλωμάτων σε φοιτήτριες που φορούσαν μαντίλα, στο «θεολογικό κολλέγιο Χαλά Σουλτάν» στα κατεχόμενα.

Ο «αντιπρόεδρος» της «βουλής» Ζορλού Τορέ είπε ότι η μη επίδοση των διπλωμάτων στις φοιτήτριες που φορούσαν μαντίλα αποτελεί «συνταγματικό έγκλημα».

Σε γραπτή του δήλωση, ο Τορέ επέκρινε τη στάση του «υπουργού παιδείας» Τζεμάλ Οζγιγίτ, τον οποίο κατηγόρησε για ισλαμοφοβία, και κάλεσε τον «πρωθυπουργό», τον «αναπληρωτή πρωθυπουργό» και τον «υπουργό οικονομικών» να συζητήσουν το θέμα και να αποβάλουν τον Οζγιγίτ από το «υπουργείο παιδείας». Σε αντίθετη περίπτωση, είπε, θα λήξει και η ζωή της «κυβέρνησης».

Ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Χουσεϊν Οζγκιουργκούν χαρακτήρισε το περιστατικό «σκάνδαλο, ασέβεια προς την ελευθερία πίστης, σοβαρό τραύμα στους μαθητές και τις οικογένειες τους».

Σε γραπτή του δήλωση, ο Οζγκιουργκούν καταδίκασε και τη στάση που τήρησε το «υπουργείο παιδείας».

Από την άλλη, ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας KTOS Σενέρ Ελτσίλ χαρακτήρισε «φασαρία» τις συζητήσεις για το «θρησκευτικό κολλέγιο», λέγοντας ότι όλα έχουν πολιτικό σκοπό.

Σε γραπτή δήλωση, ο Ελτσίλ αναφέρει ότι δεν υπήρχε ποτέ πρόβλημα ελευθερίας πίστης και ότι κάποιοι θέλουν να εκμεταλλευτούν τη θρησκεία για πολιτικούς σκοπούς για να επιβάλουν νοοτροπίες του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Είπε, επίσης, ότι ενδύματα με θρησκευτικά σύμβολα απαγορεύονται σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι το να αναγκάζει κανείς μικρά κορίτσια να φορούν μαύρη μαντίλα δεν αποτελεί ελευθερία πίστης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy