Επιλεκτική μνήμη

Είναι άξιον απορίας το γεγονός ότι αντιτιθέμενες πολιτικές δυνάμεις στη Βουλή βρέθηκαν  σε κάποια στιγμή, με την αποχή ή τη θετική τους ψήφο,  αιχμάλωτες του παραρτήματος της εγκληματικής Χρυσής Αυγής, που ακούει στο όνομα ΕΛΑΜ, και ψήφισαν για το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950. Ενα ψήφισμα που αποδείχτηκε ανέλπιστο δώρο για την Τουρκία.

Και είναι εξίσου άξιον απορίας πώς όλοι αυτοί που θυμήθηκαν ένα γεγονός πριν από 67 χρόνια, προσπερνούν με εγκληματική αδιαφορία άλλα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην τραγωδία του λαού μας. Θα αναφερθώ σε ένα τέτοιο ιστορικό γεγονός που σημάδεψε την τραγωδία του 1974.

Ο κ. Τζιηρκώτης από τη Λάρνακα, στέλεχος της Δεξιάς, είχε τακτικές συναντήσεις με το κ. Φλέτσερ,  αξιωματούχο της Ιντέλιζες Σέρβις, που βρισκόταν στην ύπατη αρμοστεία της Αγγλίας στη Λευκωσία.

Το θέμα των συναντήσεων ήταν ο κίνδυνος που διέτρεχε, τάχα, η Κύπρος από το ΑΚΕΛ!!

Σε μια από τις συναντήσεις τους ο Φλέτσερ λέγει: «Αντιλαμβάνομαι ότι στο παρελθόν ο στρατηγός Γρίβας είχε αποδεχθεί μια από τις παραλλαγές του σχεδίου Ατσεσον. Ηθελα λοιπόν να ξέρω αν ο Γρίβας  θα μπορούσε να το αποδεχθεί αν επανέλθει».

Και το επίλεκτο στέλεχος της Δεξιάς υπόσχεται να το ερευνήσει και διαβεβαιώνει τον κ. Φλέτσερ, ότι δεν πρέπει να τους φοβίζει η άρνηση του Μακαρίου. Αυτό που έχετε να κάνετε, λέγει ο κ. Τζιηρκώτης στον συνομιλητή του, είναι να στείλετε τον Γρίβα στην Κύπρο και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Η συνομιλία αυτή έγινε στις 28.7.1971.

Ο Νίκος Κρανιδιώτης στο βιβλίο του «Ανοχύρωτη Πολιτεία»  σελ. 145 γράφει:

«Ο Γρίβας αποβιβάστηκε λαθραία σε μια ερημική ακτή κοντά στην περιοχή των Αγγλικών βάσεων στις 31.8.1971».

Τι συμπέρασμα μπορεί να βγάλει ένας απ’ αυτή την περιγραφή; Οτι η παράκληση του Τζιηρκώτη για να βοηθήσουν οι Εγγλέζοι στον ερχομό του Γρίβα στην Κύπρο, για να την σώσουν από τους κομμουνιστές, ικανοποιήθηκε πλήρως. Ετσι από εκείνη τη μέρα που ο Γρίβας με τη βοήθεια της Ιντέλιζες Σέρβις εγκαταστάθηκε σε ερημική ακτή κοντά στις βρετανικές Βάσεις, αρχίζει το θεάρεστο έργο του για να σώσει την Κύπρο από τους κομμουνιστές. Ενισχύει το δημιούργημά του, την ΕΟΚΑ Β, και μέχρι το θάνατό του θα βρούμε στο ενεργητικό του μερικά σχέδια δολοφονίας του Μακαρίου, απαγωγές, ανατινάξεις  αστυνομικών σταθμών και  δημοσίων κτιρίων, δολοφονίες δημοκρατικών και αριστερών που υποστήριζαν τον Μακάριο. Στα δυόμισι χρόνια που μεσολαβούν  μέχρι το θάνατό του ο Γρίβας και το δημιούργημά του, η ΕΟΚΑ Β, πρόσφεραν ανεκτίμητες υπηρεσίες στη λαομίσητη χούντα και στην ουσία συνέβαλαν ώστε να κυματίζει στον Πενταδάκτυλο η σημαία της Τουρκίας.

Θεωρώ λοιπόν αυτή τη σύντομη περίοδο ανατρεπτικών ενεργειών από το δημιούργημα του Γρίβα, την ΕΟΚΑ Β, σαν μια μαύρη σελίδα που σημάδεψε την καταστροφή της Κύπρου. Και θα ήταν λογικό να ενταχθεί στις μαύρες επετείους του Ιούλη, τις οποίες καταδικάζει και στιγματίζει η Βουλή και ο λαός, στέλλοντας στα ανάθεμα τους ενόχους. Και ο ΔΗΣΥ πρέπει να τερματίσει την κοροϊδία που μας ψάλλει κάθε χρόνο, ότι αυτοί που βοήθησαν τη λαομίσητη χούντα είναι εξωγήινοι. Είναι ο Γρίβας και η ΕΟΚΑ Β.

 

Υ.Γ. Για όσους ενδιαφέρονται για τις συνομιλίες Τζιηρκώτη με τον αξιωματούχο της Ιντέλιζες Σέρβις μπορούν ν’ αποταθούν στον Φιλελεύθερο 28.11.1973 ή στο βιβλίο μου «Οδυνηρές Εμπειρίες» σελ. 73.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy