Επιμένει σε τιμές ασφαλιστικών εταιρειών ο Ιατρικός Σύλλογος

13 Ιουλίου απαντά για τις αμοιβές των γιατρών που θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ

Στις τιμές που έχουν συμφωνηθεί με τις ασφαλιστικές εταιρείες επιμένει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) για τις αμοιβές των προσωπικών και ειδικών ιατρών που θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) ωστόσο, ανεξαρτήτως με το τι θα απαντήσει ο ΠΙΣ, προχωρεί κανονικά με την πρώτη φάση της εφαρμογής του ΓεΣΥ τον Ιούνιο του 2019. Δεκέμβριο ανοίγουν οι κατάλογοι για την εγγραφή των προσωπικών ιατρών, για όσους ιατρούς ενδιαφέρονται να συμβληθούν με τον Οργανισμό. Ο ΟΑΥ, όπως έγινε γνωστό, εξετάζει εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση που οι γιατροί απαντήσουν αρνητικά στις προτάσεις του για τις αμοιβές τους. Το σκηνικό ως προς το τι θα πράξει ο ΠΙΣ εξακολουθεί να είναι θολό και αναμένεται να ξεκαθαρίσει στις 13 Ιουλίου, οπότε και θα δώσει γραπτώς τις απαντήσεις του στον ΟΑΥ. Μέσω της «Χ», ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Θωμάς Αντωνίου, διεμήνυσε χθες, για άλλη μια φορά, ότι το ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί με όσους γιατρούς ενδιαφερθούν να ενταχθούν.

Ο ΠΙΣ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας του Ιατρικού Συλλόγου, τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιήσει ξεχωριστές συναντήσεις με τις επιστημονικές εταιρείες με σκοπό τη συζήτηση των αμοιβών των γιατρών. «Θέλουμε να γνωρίζουμε τις απόψεις της κάθε επιστημονικής εταιρείας ξεχωριστά», είπε και σημείωσε ότι η πληροφόρηση που φτάνει στον ΠΙΣ θέλει την πλειοψηφία των επιστημονικών εταιρειών να υποστηρίζει ότι οι αμοιβές που έχουν αποφασιστεί από τον ΟΑΥ είναι κατά πολύ χαμηλότερες, συγκριτικά με αυτές που έχουν συμφωνηθεί με τις ασφαλιστικές εταιρείες.

«Είναι περίπου 60% πιο χαμηλές, τουλάχιστον με τα όσα μας έχουν αναφέρει», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο Δρ Βάσος Οικονόμου ανέφερε επιπρόσθετα ότι την Τρίτη αντιπροσωπεία του ΠΙΣ συναντήθηκε με τους ειδικούς της Deloitte σε μια προσπάθεια «να μας αναλυθούν οι προτάσεις του ΟΑΥ», ενώ ερωτηθείς σχετικά με το τι προτίθεται να πράξει ο ΠΙΣ, ανέφερε ότι «μόλις έχουμε στα χέρια τις τελικές απόψεις των επιστημονικών εταιρειών θα αντιτάξουμε τις δικές μας απόψεις, οι οποίες έχουν δοθεί πλειστάκις στο Υπουργείο Υγείας και στον ΟΑΥ.

Είναι, είπε, οι «κόκκινες γραμμές» του Ιατρικού Συλλόγου στις οποίες περιλαμβάνεται και η θέση ότι «οι τιμές των ιατρικών πράξεων στο ΓεΣΥ θα πρέπει να είναι κοντά στις τιμές που έχουν συμφωνηθεί με τις ασφαλιστικές εταιρείες». Κληθείς επίσης να απαντήσει πότε ο ΠΙΣ αναμένεται να δώσει απάντηση επί των προτάσεων του ΟΑΥ, ο Δρ Οικονόμου είπε ότι «παρόλο που θεωρούμε ότι ο χρόνος που μας δόθηκε είναι λίγος, εντούτοις εμείς, στις 13 Ιουλίου, θα δώσουμε την τελική μας απάντηση». Σημείωσε παράλληλα ότι ο Ιατρικός Σύλλογος βρίσκεται σε αναμονή απαντήσεων από τον Οργανισμό σε μια σειρά από ερωτήματα που έχει θέσει γραπτώς.

Ο ΟΑΥ ωστόσο επιμένει ότι έχουν απαντηθεί και έχουν διευκρινιστεί όλα τα ζητήματα τα οποία θέτει ο ΠΙΣ. Να σημειωθεί ότι στη βάση των προτάσεων του ΟΑΥ, η μέση αμοιβή των ειδικών ιατρών έχει υπολογιστεί στις 150.000 ετησίως.

Σε ό,τι αφορά τους προσωπικούς ιατρούς, η μέση ετήσια αμοιβή για κάποιον που έχει εγγράψει στο κατάλογό του 1.300 δικαιούχους θα είναι 112.000 ευρώ. Για τους ιατρούς (προσωπικούς) για παιδιά η αμοιβή υπολογίζεται στις 100.000 ευρώ ετησίως, για 875 παιδιά στον κατάλογο.

Μαρίνα Κουμάστα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy