Επιμένει το ΥΠΟΙΚ για τα μη πιστωτικά ιδρύματα

Το ΥΠΟΙΚ κάρφωσε τη Βουλή στην Ευρώπη

Η Κυβέρνηση επιμένει στη θέση της για τη δημιουργία του θεσμού των μη πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία θα παραχωρούν και θα διαχειρίζονται στεγαστικά δάνεια. Μάλιστα σε μία προσπάθεια να ασκήσει πίεση προς τη Βουλή, το Υπουργείο Οικονομικών έστειλε επιστολή στην Ευρώπη «καρφώνοντας» το Κυπριακό κοινοβούλιο ότι η νομοθεσία την οποία έχει ψηφίσει δεν εναρμονίζει πλήρως την κυπριακή νομοθεσία με τη σχετική οδηγία της ΕΕ.

Πριν μερικούς μήνες είχε κατατεθεί νομοσχέδιο για εναρμόνιση της Κύπρου με οδηγία της ΕΕ σχετικά με τις συμβάσεις πίστωσης για καταναλωτές για ακίνητα που προορίζονται για κατοικία, μέσω του οποίου το Υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε και πάλι να περιλάβει πρόνοια για τα μη πιστωτικά ιδρύματα. Ωστόσο αυτό απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής (28 Απριλίου 2017) για λόγους δημοσίου συμφέροντος που σχετίζονται κυρίως με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Παρά ταύτα το Υπουργείο Οικονομικών επανήλθε με νέο νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι η οδηγία της ΕΕ καθιστά υποχρεωτικό για τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν θεσμό για εποπτεία των μη πιστωτικών ιδρυμάτων. Στην προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ ζήτησε στοιχεία κατά πόσο η υφιστάμενη νομοθεσία επιτρέπει την παραχώρηση δανείων για στεγαστικούς σκοπούς από μη πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και τι ισχύει σε άλλες χώρες.

Κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής η αρμόδια υπηρεσία της Βουλή για Ευρωπαϊκά θέματα ανέφερε ότι έχει ελέγξει τι ισχύει στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως είπε στην Ελλάδα έγινε μεταφορά του όρου της οδηγίας της ΕΕ, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο όχι.

Επίσης η Νομική Υπηρεσία ανέφερε ότι με βάση την οδηγία της ΕΕ στις χώρες όπου επιτρέπεται η παραχώρηση δανείων από μη πιστωτικά ιδρύματα, αυτά πρέπει να εποπτεύονται. Ακόμη όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή η υφιστάμενη νομοθεσία απαγορεύει στις ασφαλιστικές εταιρείες να δίνουν δάνεια για στεγαστικούς σκοπούς. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί ξανά στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών και ακολούθως να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy