Επιμένουν σε απόρριψη των εξετάσεων 4μήνων οι καθηγητές

Ανοικτός σε διάλογο δηλώνει στη «Χαραυγή» ο Υπουργός Παιδείας

«Μαύρο» στις εξετάσεις ανά τετράμηνο έδειξαν άλλη μια φορά οι καθηγητές Μέσης. Συγκεκριμένα σε προχθεσινή συνεδρίασή του το Κ.Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ αποφάσισε να απορρίψει τις ρυθμίσεις που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για την εφαρμογή των νέων Κανονισμών Λειτουργίας Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης για τις εξετάσεις τετραμήνων.

Όπως επισημαίνεται και σε σχετική ανακοίνωση οι προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι προφανές ότι δεν λαμβάνουν υπόψιν τις απόψεις του 76% των καθηγητών, που θα κληθούν να τις εφαρμόσουν, αλλά ταυτόχρονα φαίνεται να αγνοούν και τις θέσεις άλλων εκπαιδευτικών εταίρων.

Επί της ουσίας, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις επιδεινώνουν την ήδη προβληματική κατάσταση, όπως αυτή διαγράφεται στους Νέους Κανονισμούς Λειτουργίας Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, μετατρέποντας ουσιαστικά το δημόσιο σχολείο σε ένα δυσλειτουργικό και εξετασιοκεντρικό χώρο.

Το Κ.Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ εκφράζει την ετοιμότητα της Οργάνωσης να συζητήσει με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού οποιαδήποτε πρόταση κινείται προς την κατεύθυνση της κατάργησης των εξετάσεων τετραμήνων. Παράλληλα, η Γραμματεία της Οργάνωσης εξουσιοδοτείται να διευθετήσει το αμέσως επόμενο διάστημα συναντήσεις με όλους τους άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους φορείς, σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. Να σημειώσουμε ότι κατά των προτάσεων τάχθηκαν οι κινήσεις Προοδευτική, ΔΗΚΙ και Νέα Πνοή.

Η Νέα Κίνηση κατέθεσε πρόταση με διορθωτικές κινήσεις, ενώ η Αλλαγή ζήτησε την άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά τους Κανονισμούς Λειτουργίας, καθώς και μια σειρά από ενέργειες όπως η προσαρμογή της διδακτέας ύλης σε όλα τα μαθήματα –εξεταζόμενα και μη εξεταζόμενα– στο νέο διδακτικό πλαίσιο που προκύπτει με την εφαρμογή των εξετάσεων τετράμηνων. Παράλληλα το όλο ζήτημα θα απασχολήσει και την ερχόμενη Πέμπτη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης.

Δεν έχουν κλείσει οι πόρτες για διάλογο…

Κληθείς από τη «Χαραυγή» να σχολιάσει τις εξελίξεις, ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι ο ίδιος είναι ανοικτός σε διάλογο και πως δεν έχουν κλείσει οι πόρτες. «Αναμένω να έρθουν πίσω με εισηγήσεις για να αρχίσει ένας διάλογος». Κανείς δεν θέλει να ταλαιπωρεί τα παιδιά, πρόσθεσε. Αντίθετα όλες οι προσπάθειες αφορούν τη στήριξη του δημοσίου σχολείου.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι σειρά μέτρων που είχαν ζητήσει οι εκπαιδευτικοί έχουν ικανοποιηθεί. «Ζήτησαν μείωση ύλης, θα την έχουν. Ζήτησαν επιμορφώσεις, θα τις έχουν. Επίσης ικανοποιήθηκε η ελάφρυνση του προγράμματος το μήνα Δεκέμβριο οπόταν και θα γίνονται οι εξετάσεις».

Ακόμη ως σημαντική παράμετρο ο κ. Χαμπιαούρης αναφέρει την αυτονομία κάθε σχολικής μονάδας να αποφασίζει για τις εξετάσεις, καθώς και την ενισχυτική διδασκαλία και ανατροφοδότηση των μαθητών.

Να υπενθυμίσουμε πως το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και τη Βουλή αφού η κοινοβουλευτική ομάδα ΑΚΕΛ ζήτησε την εγγραφή στην Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού του αυτεπάγγελτου θέματος: «Οι αντιδράσεις της ΟΕΛΜΕΚ, των οργανωμένων γονιών και των μαθητών στην εισαγωγή των εξετάσεων των τετραμήνων στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης. Τα μέτρα που ενδεχόμενα προτίθεται να πάρει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για να επιλύσει τη διαφορά που προέκυψε στο ζήτημα ανάμεσα στο Υπουργείο και τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς και εταίρους του».

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy