Επιπτώσεις στην τ/κ πλευρά από την πτώση ρεκόρ της τουρκικής λίρας

Για πρώτη φορά η τουρκική λίρα έφτασε τις 5,45 στερλίνες και τα 4,86 ευρώ, γράφουν οι τ/κ εφημερίδες σήμερα με τον «υπουργό οικονομίας» και οικονομολόγους να επισημαίνουν ότι ιδιαίτερα σημαντικό είναι το θέμα των φόρων και τελών που πληρώνονται σε ξένο νόμισμα.

Το δολάριο έχει φτάσει τις 3,95 τουρκικές λίρες, στο πιο υψηλό επίπεδο από τις 4 του περασμένου Δεκέμβρη. Ο «υπουργός οικονομίας», Οζντίλ Ναμί δήλωσε ότι το θέμα θα συζητήσει το «υπουργικό συμβούλιο» ώστε τέλη και φόροι του ψευδοκράτους η πληρωμή των οποίων γίνεται σε ξένο νόμισμα, να μετατραπούν σε τουρκικές λίρες για να αποσυμφορηθούν οικονομικά οι πολίτες.

Ο γνωστός Τ/κ οικονομολόγος, Μουσταφά Μπεσίμ ανέφερε ότι η πτώση της τουρκικής λίρας οφείλεται στις αρνητικές προβλέψεις που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για την τουρκική οικονομία και την πτώση στην αξιολόγηση της Τουρκίας. Όπως είπε, η δομή της οικονομίας της Τουρκίας είναι εύθραυστη, φυσιολογικά επηρεάζεται από τις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στις επενδύσεις. Πού θα φτάσει αυτή η αύξηση του συναλλάγματος είναι δύσκολο να προβλεφθεί, πρόσθεσε ο Μπεσίμ λέγοντας ότι η «κυβέρνηση» δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, ούτε έχει και δυνατότητα παρά μόνο στον τραπεζικό τομέα με περιορισμό των δανείων σε ξένο νόμισμα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy