Επίσημα νέος πρόεδρος του ΡΤΚ ο Ερχιουρμάν

biznet

Με μηνύματα για την ενότητα του κόμματος και δίδοντας έμφαση στο “δεν θα έχουμε δικαίωμα να λέμε εγώ από εδώ και πέρα” ο νέος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος, Τουφάν Ερχιουρμάν απευθύνθηκε προς τους συμμετέχοντες στο εκλογικό συνέδριο χθες βράδυ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η διαδικασία που έγινε με ηλεκτρονικό λογισμικό ολοκληρώθηκε χθες στις 9 το βράδυ. Εκτός από τον Ερχιουρμάν που εκλέγηκε με πλειοψηφία, και όντας ο μόνος υποψήφιος, εκλέγηκαν επίσης τα μέλη της κομματικής βουλής, του ανώτατου κομματικού οργάνου. Από τα 10.000 μέλη του ΡΤΚ, δικαίωμα ψήφου είχαν περίπου 2.000.

Είναι έτοιμος να επανιδρύσουν μαζί το ΡΤΚ, να γκρεμίσουν το στάτους κβο και να πουν και πάλι “Ενότητα, αγώνας, αλληλεγγύη”, δήλωσε ο κ. Ερχιουρμάν, προσθέτοντας ότι ο “λαός” βαρέθηκε αυτό το καθεστώς που το ίδρυσε και το κρατά ζωντανό η δεξιά. Δεν μπορέσαμε να το γκρεμίσουμε αλλά ο κόσμος το έχει πλέον βαρεθεί, σημείωσε. Το νέο ΡΤΚ, είπε, θα εφαρμόσει την αριστερή πολιτική στη “χώρα” και πρόσθεσε ότι ήρθε η ώρα να δημιουργήσουν το νέο ΡΤΚ.

Αναφέρθηκε στο μανιφέστο του των 29 σελίδων, όπου δεν έκανε μεγάλη αναφορά στο Κυπριακό, όπως σημείωσε, για να παραπέμψει στους στοίχους του Τ/κ ποιητή Φικρέτ Ντεμιρντάγ “μας μίλησαν με πόνο αλλά και με ειρήνη εμείς είμαστε οι σύζυγοί σου” και πως από αύριο, αρχής γενομένης με τον Άντρο Κυπριανού, θα αρχίσει συναντήσεις για να συνεχίσουν τον αγώνα για ειρήνη και λύση.

Το ψευδοκράτος, συνέχισε, είναι γνωστό ως το νησί του τζόγου και γι` αυτούς το όνειρο είναι να γίνουν γνωστή ως μια “χώρα” με καλό τουρισμό, καλά “πανεπιστήμια”, φυσικές ομορφιές, πολιτιστική κληρονομιά, παραγωγή και νησί του πολιτισμού, των επιστημών, των τεχνών.

Συγκινημένος αποχώρησε ο Ταλάτ

Φανερά συγκινημένος ήταν, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο απερχόμενος Πρόεδρος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ο οποίος μίλησε για τις επιτυχίες, τα λάθη και την ιστορία του ΡΤΚ τα 46 χρόνια ύπαρξής του. Απευθύνθηκε ιδιαίτερα προς τους νέους λέγοντας πως τους υποσχέθηκε ένα νησί ειρηνικό και με λύση και πως το κόμμα το αφήνουν παρακαταθήκη σε αυτούς και αυτοί θα το στηρίξουν και ζήτησε από τους νέους να παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις, να διαβάζουν τις πολιτικές του κόμματος και να μην χάνουν στην αγάπη και τη στήριξη προς αυτό.

Στόχος, είπε, από δω και πέρα είναι το ΡΤΚ να γίνει κόμμα εξουσίας από μόνο του και υπενθύμισε ότι το κόμμα του προέβαλε τη θέληση των Τ/κ για λύση το 2004 και μετά ο “λαός” εξέλεξε τον ίδιο “πρόεδρο”.

Αναφερόμενος στο Μοντ Πελεράν, ο κ. Ταλάτ είπε ότι στην επίτευξη συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις μεγάλο καθήκον έχει και το ΡΤΚ. Για να βγει ένα ναι όχι μόνο στο “βορρά” αλλά και στο “νότο”, πρόσθεσε, θα γυρίσουν σοκάκι με σοκάκι τα σπίτια, θα ανάψουν τις φωτιές της ειρήνης και θα υπερασπιστούν την επίτευξη ειρήνης στη χώρα. Εάν υπάρξει ένα ατύχημα στο δρόμο και η ειρήνη δεν επιτευχθεί, είπε, τότε ο κόσμος θα έχει και πάλι ανάγκη το ΡΤΚ.

Εκλογή κομματικής βουλής

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, 108 άτομα διεκδίκησαν τις 75 θέσεις της κομματικής βουλής του ανώτατου κομματικού οργάνου του ΡΤΚ. Εκτός βρέθηκαν ηχηρά ονόματα και ιστορικά στελέχη όπως οι Ομέρ Καλιοντζού, Σαλίχ Ιζμπούλ, Αλί Γκιουλλέ, Σονάι Αντέμ, Αχμέτ Ντεριά (πατέρας της Ντογούς Ντεριά), Ουνάλ Φιντίκ, οι επαρχιακοί γραμματείς Λευκωσίας, Μόρφου και Τρικώμου κά Στους πρώτους 20 εκλέγηκαν 18 γυναίκες. Συνολικά εκλέγηκαν 32 γυναίκες, δύο περισσότερες από τον αριθμό ποσόστωσης που προβλέπεται.

Βιογραφικό Ερχιουρμάν

Ο Τουφάν Ερχιουρμάν γεννήθηκε το 1970 στη Λευκωσία. Είναι απόφοιτος νομικής του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, όπου και δούλεψε ως ερευνητής μεταξύ 1995-2001. Το 2001 πήρε το διδακτορικό του στη νομική. Δίδαξε στα “πανεπιστήμια” εγγύς Ανατολή και ανατολικής Μεσογείου στα κατεχόμενα.

Ήταν μέλος της τ/κ διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό μεταξύ 2008 και 2010. Έχει εκδώσει 21 βιβλία νομικά, για την Κύπρο και για την αριστερά στην Κύπρο. Ο Ερχιουρμάν είναι παντρεμένος και δεν έχει παιδιά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy